Hloh obecný

Fotografie: Hloh obecný
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Hloh obecný (Crataegus laevigata) je v přírodně planě rostoucí keř s řadou léčivých účinků. Těch si byli vědomi i naši předkové. Po jejich vzoru si i dnes můžeme z hložinek připravit například hložinkové víno.

Hloh obecný – zdraví prospěšné obsahové látky květů, listů a plodů

Pro léčivé části hlohu, to znamená pro listy, květy a plody, si chodily už naše babičky a babičky našich babiček. Ani my bychom k hlohu neměli chodit s prázdnýma rukama. Vždy přijde vhod košíček na sběr jeho léčivých částí. Hloh obsahuje spoustu léčivých látek, mezi nimi triterpenové kyseliny, flavonoidy, antokyany, saponiny, pektiny a třísloviny. Plody pak navíc obsahují ještě karoteny, vitamíny skupiny Bvitamín C.

Hloh obecný – účinky:

  • reguluje a zejména snižuje vysoký krevní tlak
  • přispívá ke správné funkci oběhové soustavy
  • posiluje srdce
  • je prevencí ischemické choroby srdeční
  • upravuje arytmii srdce
  • zlepšuje průchodnost cév (při srdečním onemocnění je vždy nutné konzumaci hlohu konzultovat s ošetřujícím lékařem)
  • usnadňuje prokrvování končetin
  • zmírňuje migrény
  • podporuje trávení
  • zmírňuje průjmové stavy
  • pomáhá při angíně i jiném nachlazení
  • ženy ho využívají při klimakterických potížích
  • snižuje cholesterol
  • posiluje paměť
  • zklidňuje nervový systém
  • pomáhá při nespavosti

Hloh obecný jako zdroj zdraví z lesních strání

Hloh obecný, u kterého je vhodné se zastavit pro sběr léčivých listů a plodů, planě roste převážně na okrajích lesů a stráních. Dobře se mu daří v nížinách i v horských polohách, a proto hloh nepatří k rostlinám, které jsou těžko k sehnání. Hloh může růst do výšky až 7 metrů. Hlohy se dokonce vysazují do zahrad, kde spolu s ostatními keři tvoří živé ploty. Při sběru jeho léčivých částí si dejte pozor, aby pocházely z hlohu planě rostoucího. Šlechtěné druhy už totiž léčivé nejsou.

Jak sklízet hloh a které části rostliny jsou léčivé?

Z hlohu se používají listy i květy v čerstvém květenství a zralé plody. Květy sbíráme krátce po rozvinutí v období května až června. Lze sbírat i ještě nerozvinutá poupata. V případě listů také volíme mladší listy před staršími. Jaro je pro jejich sběr ideální. Co se plodů týče, je potřeba, aby plně dozrály, což nastává během podzimu.

Zdroj: Freepik.com

Recepty z hlohu

Jak po sběru s listy, květy a plody naložit? Nejčastější je jejich sušení. Sušit lze všechny zmíněné části hlohu, a to nejlépe na stinném a dobře větraném místě. Na pomalé sušení lze použít i sušičku s programem šetrného sušení, který je určen zejména na bylinky. Teplota by neměla překročit 35 °C, aby byly všechny účinné látky zachovány. Ze sušeného (i z čerstvého) hlohu lze pak dělat čaj. Z čerstvého hlohu si můžete připravit tinkturu, a dokonce i léčivé víno. Věděli jste, že se hloh doporučuje kombinovat s rakytníkem, který jeho účinky zesiluje?

Recept na hlohovou tinkturu

Z květů hlohu si můžete připravit hlohovou tinkturu, kterou lze užívat preventivně na podporu srdce. Květy hlohu sbírejte na místech, kde nejezdí moc auta, abyste je při zpracování nemuseli oplachovat. Květy bylinek se obecně neoplachují, pouze se rozprostřou na plátno a čeká se, až z nich vylezou jejich droboučcí obyvatelé.

Květy (i menší část listů) dejte do sklenice a zalijte vysokoprocentním kvalitním alkoholem. Sklenici zavřete a postavte ji v místnosti na slunné místo. Tam ji nechte stát (za občasného protřepání) až dva týdny. Po této době je tinktura hotová. Přeceďte ji a přelijte nejlépe do lahvičky s kapátkem. Užívejte pár kapek každý den.

Recept na hložinkové víno

Plody hlohu se nazývají hložinky. Ty lze jíst i začerstva. Jsou mírně nasládlé a trochu trpké. Používají se k výrobě marmelád a sirupů, připravit si z nich můžete skvěle chutnající víno.

Na přibližně litr vína potřebujete:

  • 100 gramů hložinek
  • nať rozmarýnu (pouze malé množství – špetku, aby jeho vůně nepřebila chuť hložinek)
  • dvě špetky yzopu (nemusí být)
  • 1 lžíci medu
  • hřebíček a skořici na ochucení
  • litr červeného vína (klidně může být obyčejnější)

Hložinky opláchněte a klidně je i mírně v drtiči narušte, aby své účinné látky pustily rychleji. Naložte je do vína společně se špetkou rozmarýnu (opravdu si dejte pozor na množství, ať z toho nemáte spíše rozmarýnové víno), yzopu, ochuťte medem, hřebíčkem a skořicí (asi dva hřebíčky a jeden kmen skořice). Tuhle směs nechte dva týdny macerovat, pak ji přeceďte. Denně byste měli užít 50 ml hložinkového vína (doporučené množství nepřekračujte). Tuto dávku můžete klidně dolít běžným vínem.

Hloh je ideální tím, že nejsou známy žádné jeho toxické vedlejší účinky. Samozřejmě se to s ním (ostatně jako s každou bylinkou) nemá přehánět. Možná je i jeho kombinace s dalšími bylinkami. Kromě rakytníku ho lze smíchat s meduňkou nebo mátou.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Bulgur in sack with field of wheat on the background
Bulgur
top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky
Sweet ripe juicy tropical Mangosteen
Mangostan
Green papyrus flower
Šáchor jedlý
Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer

Viaflorin

Reklama