Kdo by neznal fíky? Díky jejich sladké chuti a širokému využití už nejsou pouze exotickým ovocem typickým pro Vánoce. Naopak, díky možnosti fíky pěstovat na zahradě, jsou tyto plody čím dál tím známější. Podíl na jejich „slávě“ má i vysoký obsah cenných látek.
Jaká je historie fíků?
Mezi velkopěstitele fíků dnes patří Španělsko, Itálie i Řecko. Jejich původním domovem je jihozápadní Asie, poté se fíkovník rozšířil na další kontinenty. Ačkoliv jsou fíky označovány jako ovoce, jedná se o uzavřené plodenství – takzvaný květ naruby (odborně sykonium) nebo také zdužnatělé květenství. Historie fíků je o to zajímavější po studii, která proběhla před několika lety. Vědci díky ní zjistili, že si lidé fíkovník domestikovali o 1000 let dříve než obilí. Fíkovník je tedy nejstarší záměrně pěstovanou plodinou vůbec.
Co fíky obsahují?
Fíky obsahují řadu prospěšných látek, a to jak ve své čerstvé, tak v sušené formě. Najdete v nich vitamíny A, B, C, pro střeva prospěšná probiotika, vlákninu, pro kosti a zuby důležitý vápník, dále draslík, hořčík, železo, fluor a zinek. Fíky neobsahují tuk, zato však mají velké množství cukru, a proto slouží jako rychlý, zdravý a zcela přírodní zdroj energie (podobně jako datle). Fíky působí jako antioxidant.
Zdravotní účinky fíků
Fíky jsou pro zdraví přínosem v mnoha směrech. Obsahují celou škálu vitamínů a minerálů, díky čemuž posilují imunitu.
Mají antioxidační a protizánětlivé účinky, tudíž:
- ochraňují organismus před působením volných radikálů
- jsou vhodnou prevencí při zvýšeném stresu
- dokážou předcházet mnoha zánětlivým onemocněním
Konzumace fíků dále:
- vzhledem k vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení
- podporuje zdravý střevní mikrobiom
- díky obsaženým probiotikům působí projímavě
- díky draslíku snižuje vysoký krevní tlak
- díky vápníku podporuje hustotu kostí a je prevencí i vhodnou léčbou osteoporózy
- může být prevencí rakoviny
- podporuje kardiovaskulární zdraví
- snižuje chuť na sladké
- dokáže zahnat únavu (jsou zdrojem zdravé a rychlé energie)
Jak pěstovat fíkovník?
Pěstování fíkovníku v našich podmínkách dnes není extra náročné. S vlastnoručně vypěstovanými fíky jste se možná už setkali u vašich známých nebo sousedů. Prakticky neexistuje důvod, proč si také nezkusit fíky vypěstovat. Doporučujeme proto volit vhodné mrazuvzdorné odrůdy, na které vás v zahradnictví rádi odkážou. Tyto odrůdy vynikají tím, že dokážou přečkat mrazy – 15 až – 20 °C.
Fíkovník můžete pěstovat v květináči i přímo v zemi na zahrádce (na zahradu vysazujeme rostliny, jejichž kmen má minimálně dva centimetry). Snadné je jeho pěstování také v květináči, který snadno v zimě přenesete například do sklepa a omezíte mu zálivku. V případě venkovního pěstování je potřeba fíkovník na zimu přikrýt chvojím a případně i bublinkovou fólií.
Fíkovník miluje lehčí písčitou půdu, slunné a před větrem chráněné stanoviště. Je docela náročný na zálivku a hnojení – především pak fíkovník pěstovaný v květináči. Pro lepší růst fíkovníku je vhodné na jaře provádět ozdravný a prosvětlovací řez.
Jak fíky konzumovat?
U fíků máte hned několik možností způsobů jejich konzumace, a to se slupkou, bez slupky, čerstvé nebo sušené. Jsou častou přísadou různých dezertů, lze je zapékat, a dokonce upravovat na slaný způsob. Nejběžnější dobou pro čerstvé fíky je období Vánoc, kdy se ve velkém objevují v regálech obchodů. Dalším způsobem, jak se k čerstvým fíkům dostat, je domácí pěstování.
Fíky opravdu můžete sníst i se slupkou. Stačí je omýt a zbavit tvrdé stopky. Komu by tvrdší slupka vadila, ten může z fíku dostat pouze dužinu (podobně jako z kiwi). Častá je konzumace sušených plodů, které jsou v obchodech neustále k dispozici a které vám ve spíži vydrží podstatně déle, nutné je zde počítat s jejich vyšším obsahem cukrů. Fíky jsou samy o sobě velmi sladké, nejsou tedy vhodné pro diabetiky ani jiná dietní opatření.
Tipy na zdravé recepty s fíky
Jak už jsme zmínili výše, fíky lze jíst nejen samostatně, ale dají se také zužitkovat do řady zdravých receptů. Při jejich nákupu dbejte na jejich čerstvost a následně na rychlou konzumaci. Fíky vybírejte tak, aby byly už zralé – měkké, ale aby nejevily známky hniloby a otlačení. U fíků si také dejte pozor na jejich vůni. Ta by měla být nasládlá a ne nakyslá. Po nákupu byste měli fíky zkonzumovat do dvou dnů.
Rychlý těstovinový salát s čerstvými fíky
Potřebujete na něj:
- těstoviny dle vlastního výběru (pro zdravější verzi volte celozrnné těstoviny)
- 3 až 4 kusy fíků
- parmezán
- slaninu
- sůl
- pepř
- čerstvé oregáno
Fíky oloupejte a z jejich dužiny si pomocí vidličky vytvořte ovocnou pastu. Slaninu nakrájejte a vyškvařte v pánvi. Poté uvařte těstoviny na skus. Přidejte je na pánev ke slanině, přimíchejte nastrouhaný parmezán dle chuti a ovocnou fíkovou pastu. Osolte a opepřete dle chuti. Přejeme dobrou chuť!