Šáchor jedlý

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Rostlina původem z Afriky, Šáchor jedlý (latinsky Cyperus esculentus) je mezi lidmi známý také jako „tygří oko“ nebo „zemní mandle“. Okouzlí vás svou originalitou, chutí i svými účinky na zdraví.

Šáchor jedlý, který až poznáte, stane se u vás v kuchyni běžnou surovinou

Šáchor jedlý je rostlinou, kterou se můžete před vašimi známými vytáhnout jak na zahradě, tak v kuchyni. Není úplně nejznámější, ale až se s ní seznámíte, zjistíte, že bude mít u vás v kuchyni (respektive na talíři) své jisté místo. Šáchor jedlý je travnatá rostlina původem z Afriky. Zatímco její nadzemní travnatá část vám dekoruje zahradu, na podzemních hlízkách, které rostlina vytváří, si pochutnáte a otužíte vaše zdraví.

Šáchor jedlý můžete znát i pod názvem „tygří ořechy“, „zemní mandle“, „čufa“ nebo „gomi“. Je známo, že staří Egypťané sušený šáchor vkládali do hrobek zesnulých faraonů. Brzy se oblíbená rostlina rozšířila z Afriky do Asie a Evropy. Největším jejím pěstitelem a vývozcem je aktuálně Španělsko.

  • Rostlina dorůstá až do půlmetrové výšky.
  • Poměrně rychle se rozmnožuje, a pokud má pro růst dobré podmínky, dokáže pořádně zaplevelit zahradu.
  • U nás se nejčastěji pěstuje v květináčích. Ty je pak snadné v zimě uschovat na místo, které je chráněno před mrazem. Dlouhodobé teploty pod mínus 10 stupňů by totiž rostlina nepřežila.
  • Tam, kde se pěstuje, se její hlízy sklízejí podobně jako brambory.
  • Jedna hlízka má potenciál rozmnožit se až na plochu 1 m².
  • Šáchor jedlý se pěstuje hlavně pro jeho hlízky, které mají využití v potravinářství.

Jaké látky šáchor jedlý obsahuje?

A zatímco nadzemní travnatou část pro kuchyňské aktivity vůbec nevyužijete, u hlízek této rostliny si to jistě vynahradíte. Hlízky jsou nejen velmi chutné, ale i výživné. Po chuťové stránce vám budou připomínat oříšky.

V hlízkách šáchoru jedlého najdete:

  • až 20 % zdraví prospěšného tuku, sacharidy, dobře stravitelné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu
  • vitamíny: E, H a P
  • minerály: vápník, hořčík, selen, zinek, železo, měď, mangan a fosfor

Využití rostlinky v potravinářství

Šáchor jedlý najde využití především v potravinářství:

  • jeho hlízky můžete zobat podobně jako ořechy
  • hlízky jsou výborné pražené na sladký i slaný způsob
  • ze zemních mandlí se lisuje olej podobný olivovému
  • z tygřích ořechů se vyrábí mouka, která je vhodná pro celiaky
  • z hlízek se vyrábí i rostlinné mléko
  • je hlavní přísadou do oblíbeného španělského nápoje s názvem horchata de chufa (na jeho přípravu se ořechy melou a tato směs se pak vymačkává)
  • zemní mandle však najdou využití také v kosmetice, kde tvoří základ pečujících krémů a balzámů na tělo i vlasy

Jak se šáchor jedlý zpracovává?

Pokud se hlízky šáchoru jedlého nekonzumují syrové, mohou se vařit, péct, pražit, lisovat, mlít (na mouku nebo mohou být náhražkou kávy).

Zdroj: Freepik.com

Jak účinkuje na zdraví?

Díky vysokému obsahu vlákniny má šáchor jedlý tyto pozitivní účinky:

  • podporuje činnost střev
  • upravuje trávení
  • snižuje nadýmání
  • podporuje hubnutí
  • neobsahuje lepek, a proto je skvělou variantou pro celiaky (vyrábí se z něj bezlepková mouka)
  • hlízky nezpůsobují alergii jako ořechy, a proto si na nich mohou smlsnout i ti, kterým jsou běžné ořechy zapovězeny
  • díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin podporuje konzumace šáchoru zdraví celého kardiovaskulárního systému
  • působí jako afrodiziakum
  • má protizánětlivé účinky
  • je silným antioxidantem
  • může být prevencí trombózy
  • posiluje cévy
  • jeho častá konzumace může předcházet infarktu
  • je dokázáno, že plodina omlazuje organismus
  • podporuje krevní oběh
  • eliminuje nadměrné působení stresu na organismus
  • posiluje imunitu
  • často je označován jako superpotravina

Jak pěstovat šáchor jedlý?

Jedná se o teplomilnou rostlinu, ale vzhledem k našim aktuálním mírným zimám ji můžete s přehledem vypěstovat i u nás. Pouze bude potřeba dohlédnout na to, aby rostlina přečkala zimu, a to uděláte nejlépe tak, že její květináč na zimu přesunete do sklepa nebo tam, kam se mráz nedostane.

Dopřejte mu slunné stanoviště a dostatek vláhy. Jeho hlízky lze vysadit přímo na venkovní záhon, a to už v dubnu až v květnu – tehdy, když je půda už prohřátá a na výsadbu vhodná. Je potřeba počítat s tím, že rostlina nepřečká teploty nižší, než je -12 °C.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

custard apple on wooden table
Cherimoya
karambola_1
Karambola
Prickly pears in a plate high angle view on pink and picnic cloth background
Opuncie
rambutan_1
Rambutan
Wooden bowl with corn salad leaves, lamb's lettuce on gray stone background, side view
Polníček - kozlíček polní
Bulgur in sack with field of wheat on the background
Bulgur

Viaflorin

Reklama