Bulgur

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Bulgur je celozrnná obilnina s řadou výhod v její přípravě i konzumaci. V kuchyni vám ušetří mnoho času, aniž byste se šidili, co se nutriční stránky týče. Bulgur vás jednoduše přesvědčí o tom, že i rychlé recepty mohou být chutné, pestré a vyvážené.

Co je to bulgur?

Na začátku je potřeba uvést, že bulgur obsahuje lepek. Aby také ne, když jeho základem je pšenice. Avšak díky specifické úpravě se pyšní mnohem zdravějším profilem, než má klasická bílá mouka a produkty z ní. Bulgur je celozrnný. Zpracovává se totiž celé zrno pšenice, tedy zrno s jeho vnějšími obaly, klíčkem i moučnou částí. Oproti bílé mouce není ochuzen o důležité živiny. Jedná se o lámaná předem pařená nebo předvařená pšeničná zrna. Díky tomu je následná příprava bulguru velice snadná a rychlá, o tom ale později.

Pravý bulgur se vyrábí z tvrdých druhů pšenice a obsahuje lepek. V dnešní době však lze sehnat i bezlepkovou variantu bulguru – z pohanky. Od klasického bulguru se však ten pohankový maličko liší. K sehnání je i bulgur ječmenný nebo špaldový.

Jaké látky bulgur obsahuje?

Dále je výjimečný svým minimem kalorií, díky čemuž se z něj stává ideální příloha pro ty, kteří hubnou nebo si hlídají příjem kalorií. Obsahuje komplexní sacharidy, díky čemuž vás zasytí na delší dobu. Díky vysokému obsahu vlákniny může konzumace bulguru předcházet zácpě a podpoří správné fungování střev i nervového systému. V bulguru najdete cenné vitamíny a minerály – železo, vápník, hořčík, mangan, vitamín B6 i kyselinu listovou.

Ačkoliv je bulgur výjimečný, ani zdaleka se neobjevuje v každé kuchyni. Dobrou zprávou je, že mu lidé čím dál tím častěji přicházejí na chuť společně s dalšími potravinami, mezi které lze zařadit kuskus nebo quinou. V čem vyniká například nad quinoou, která se pyšní komplexním aminokyselinovým profilem, to se můžete dozvědět v článku „bulgur vs. quinoa“.

Příprava je pohádkově jednoduchá

Bulgur vás zcela jistě okouzlí svou rychlou přípravou.

U sporáku s ním nestrávíte věčnost, protože:

  1. Bulgur (stejně jako kuskus) stačí zalít vroucí vodou a nechat dojít pod pokličkou (hotový bude za 20 až 30 minut). Respektive je to jeden ze způsobů jeho přípravy.
  2. Tím druhým je vařit ho zhruba 15 minut (klidně můžete bulgur přivést k varu a po pěti minutách stáhnout z plotny, přikrýt pokličkou a opět nechat dojít).
  3. Třetím způsobem je bulgur zalít studenou vodou a počkat, až sám nabobtná. Tím si uchová velké množství cenných látek. Trvat mu to bude zhruba hodinu (ani tento způsob přípravy vás při dobrém plánování nemusí zdržet).

Ať už si vyberete kterýkoliv způsob přípravy, vždy myslete na to, že bulgur do sebe absorbuje velké množství vody, dokonce větší než rýže. Proto je potřeba ho zalít vodou v poměru 1:3.

Zdroj: Freepik.com

Recepty s bulgurem

Recepty s bulgurem budete milovat pro jejich pestrost, jednoduchost na přípravu i sytost. Z bulguru lze připravit velké množství jídel. Lze ho servírovat jako přílohu, přidat do salátů, zahustit jím polévky. Při přípravě rizota můžete úplně vynechat rýži, kterou u vás doma už každý zná a připravit ho právě z bulguru. Bulgurem lze plnit zapékané papriky a rajčata. Lze ho připravit na slaný i sladký způsob.

Bulgur na sladko připravíte jednoduše:

  • na másle mírně orestujte potřebné množství bulguru
  • přidejte špetku soli, cukr nebo med (klidně i skořici, pokud ji máte rádi)
  • zalijte kefírem a troškou vody (dodržte poměr 1:3)
  • přiveďte k varu, odstavte z plotny a přikryjte pokličkou
  • počkejte, až bulgur sám dojde – tedy nabobtná a absorbuje všechnu tekutinu v hrnci
  • servírujte s jogurtem a ovocem

Jak bulgur účinkuje na zdraví?

Konzumace bulguru je kromě celiaků doporučena všem. Pokud se dostane bulgur na váš talíř častěji, můžete těžit z jeho účinků na vaše zdraví.

  • pro vysoký obsah hořčíku a vitamínů skupiny B příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
  • zlepšuje soustředění a posiluje paměť
  • zmírňuje stres
  • díky vláknině a nízkému obsahu kalorií je ideální při hubnutí
  • podporuje správné trávení

Historie bulguru a jeho zajímavosti

Bulgur má svůj původ v arabských zemích, kde tvoří hlavní složku tradiční kuchyně a jeho konzumace má zde dlouhou historii. Jeho název pochází z arabského slova „bourghoul“ nebo tureckého „bulghur“, které lze přeložit jako krupice. Zajímavý je nejen svou oříškovou chutí, ale i svou specifickou přípravou. Jeho základem je pšenice.

K výrobě této obilniny se používají převážně tvrdé druhy pšenice. Pšenice se při výrobě bulguru namočí, dlouho se vaří na páře, a pak se suší na slunci. Následně je drcen na tři různé velikosti. Díky tomu lze v obchodě sehnat několik variant – hrubý, střední a jemný. Vašemu nápaditému vaření pak už nic nechybí.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

custard apple on wooden table
Cherimoya
karambola_1
Karambola
Prickly pears in a plate high angle view on pink and picnic cloth background
Opuncie
rambutan_1
Rambutan
Wooden bowl with corn salad leaves, lamb's lettuce on gray stone background, side view
Polníček - kozlíček polní
top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky

Viaflorin

Reklama