Vitamín C známe také pod názvem kyselina askorbová nebo kyselina L-askorbová. Vyskytuje se v potravinách, a to zejména v ovoci a zelenině. Pomáhá udržovat naše kosti, kůži i cévy zdravé, a proto bychom měli dbát na jeho doplňování – ať už ve formě doplňků stravy, nebo pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny.
V tomto článku se podíváme na potraviny, ve kterých vitamín C najdete, zjistíte, jaká je doporučená dávka pro dospělé i děti a detailněji se podíváme na to, proč je pro naše tělo vitamín C tak důležitý.
Proč naše tělo potřebuje vitamín C
Naše tělo vitamín C neukládá. Přebytečné množství tělo vyloučí, takže není důvod se bát předávkování vitamínem C. Nicméně, jeho nedostatek může způsobit zásadní zdravotní problémy. Je nezbytný pro růst a vývoj všech tělesných tkání. Podílí se na tvorbě kolagenu, vstřebávání železa, správném fungování imunitního systému, hojení ran a je nezbytný pro zdravé kosti a zuby.
A nejen to. Vitamín C se řadí mezi antioxidanty, které chrání před poškozením volnými radikály. Například kuřáci by rozhodně měli dbát na doplňování vitamínu C. Pokud v těle není dostatek vitamínu C, začnou se volné radikály v těle množit a mají zásadní vliv na rozvoj závažných onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby nebo artritida. Pojďme se proto podívat na doporučenou denní dávku vitamínu C a v jakých potravinách ho najdeme.
Doporučená denní dávka vitamínu C
Jaká je doporučená dávka vitamínu C a jakým způsobem je možné tuto denní dávku do těla dostat? Připravili jsme pro vás tabulku, kde najdete potřebné denní množství podle věku i doporučené množství pro kuřáky (zdroj: zde).
Věk | Muž | Žena | Těhotná žena | Kojící žena |
0–6 měsíců | 40 mg | 40 mg | ||
7–12 měsíců | 50 mg | 50 mg | ||
1–3 roky | 15 mg | 15 mg | ||
4–8 let | 25 mg | 25 mg | ||
9–13 let | 45 mg | 45 mg | ||
14–18 let | 75 mg | 65 mg | 80 mg | 115 mg |
19+ let | 90 mg | 75 mg | 85 mg | 120 mg |
Kuřáci | u kuřáků je potřeba navýšit příjem vitamínu C o 35 mg/den |
Maximální bezpečná hranice pro dospělého jedince je 2 000 mg/den. Pokud byste překročili toto dávkování, pak vaše tělo začne vitamín C vylučovat agresivněji ve formě průjmové stolice a může dojít k podráždění žaludku. V následujícím odstavci si povíme, v jakých potravinách je vitamín C obsažen.
V jakých potravinách najdeme vitamín C a jeho množství
Přirozeným zdrojem vitamínu C jsou běžně dostupné potraviny – ovoce a zelenina, které bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků. Ideální denní dávka ovoce a zeleniny by měla být 5–9 porcí. Bohužel, v aktuální době může být pro spoustu pracovně vytížených lidí nemožné tyto denní porce dodržovat. V tomto případě rozhodně doporučujeme zakoupit vitamín C v doplňcích stravy v lékárně, třeba ve formě šumivých tablet.
Potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C:
Množství | Potravina | Obsah vitamínu C v mg |
1/2 hrnku | červená paprika – sladká, syrová | 95 mg |
3/4 hrnku | pomerančová šťáva | 93 mg |
3/4 hrnku | grapefruitová šťáva | 70 mg |
1 ks | kiwi | 64 mg |
1/2 hrnku | vařená brokolice | 51 mg |
1/2 hrnku | jahody čerstvé (plátky) | 49 mg |
1/2 hrnku | růžičková kapusta | 48 mg |
1/2 ks | grapefruit | 39 mg |
1/2 hrnku | meloun | 29 mg |
1/2 hrnku | zelí vařené | 28 mg |
1/2 hrnku | syrový květák | 26 mg |
1 ks | rajče | 17 mg |
Vitamín C a léčba nachlazení
Velké množství lidí si myslí a věří tomu, že při pravidelném podávání vitamínu C je možné vyléčit chřipku a nachlazení. Ovšem odborné studie tuto informaci nepotvrzují (zdroj: zde). Tato studie ovšem také potvrzuje, že pokud budete pravidelně doplňovat denní množství vitamínu C, pak průběh nachlazení může být kratší a mírnější.