Avokádo

Avokádo rozděluje lidi na dvě poloviny: jedni ho milují a druzí nenávidí. Je pravda, že avokádu musíte přijít na chuť. Jakmile mu ale na chuť přijdete, okamžitě si ho zamilujete!

O to více ho budete zbožňovat ve chvíli, kdy zjistíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Možná to totiž nevíte, ale avokádo je pro naše zdraví hotový poklad!

Avokádo – latinsky Persea Americana

Avokádo s latinským názvem Persea Americana patří mezi ovoce. Jedná se o plod hruškovce přelahodného a už samotný název nabádá k tomu, abyste ho ochutnali. Původem je ze Střední Ameriky, kde bylo kultivováno asi před 7000 lety – postupně se rozšířilo i do Mexika a jižní části Peru.

Zralé avokádo má tmavě zelenou slupku, která může být zbarvena až do černa, uprostřed najdete kulatou pecku a dužinu – a právě o dužině to vlastně celé je. Natrefit na dokonale zralé avokádo je mnohdy opravdu nadlidský úkol a ne vždy se podaří vybrat ten pravý kousek.

V hlavní roli minerální látky a vitamíny

Co se obsahu týče, je avokádo doslova našlapané nejen minerálními látkami, ale i vitamíny. Najdete v něm draslík, hořčík, fosfor i měď. Mezi zástupce vitamínů pak můžeme zařadit vitamín C, vitamín E, vitamín K, vitamín H i vitamíny skupiny B – konkrétně pak vitamín B3 a B5. Nesmíme zapomenout ani na obsah olejů.

Zdravotní účinky

Možná i vy patříte k lidem, kteří si na avokádu rádi pochutnají, ale vůbec netušíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Budete jistě mile překvapeni, co vám tohle ovoce vlastně může nabídnout. Seznamte se proto s pozitivními benefity avokáda na naše zdraví:

  • je zdrojem zdravých tuků
  • chrání zrak
  • zabraňuje poškození nervů
  • posiluje vidění v noci
  • slouží jako prevence proti rakovině
  • napomáhá při hubnutí
  • udržuje střeva v dobré kondici
  • posiluje kosti
  • snižuje riziko vzniku osteoporózy
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zlepšuje stav srdce
  • dodává pokožce pružnost
  • zpomaluje proces stárnutí
  • chrání játra
  • snižuje vysoký krevní tlak

Použití avokáda

Když se řekne avokádo, většina lidí si představí přípravu nějaké dobroty. Ano, avokádo se nejčastěji využívá především v kuchyni, kde se z něho dají připravit nejrůznější laskominy. Vykouzlete s jeho pomocí například:

  • pomazánky
  • dipy
  • sladké dobroty
  • dresink
  • domácí sushi

Připravte si z avokáda pomazánku nebo džem

Avokádo můžete v kuchyni použít na 100+1 způsob a záleží jen na vás, jestli z něho připravíte pomazánku nebo třeba něco sladkého.

Pomazánka

  • 100 g avokáda
  • 100 g lučiny nebo paloučku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte k němu lučinu nebo palouček, špetku soli a pepře, ochuťte citronovou šťávou a promíchejte. Pomazánku si můžete namazat na tousty nebo třeba celozrnný chléb.

Džem

  • 200 g avokáda
  • 100 g jablka
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky medu
  • špetka skořice
  • 2 čajové lžičky limetkové šťávy

Všechny suroviny dejte do mixéru a vykouzlete z nich hladkou hmotu, kterou si můžete namazat třeba na opečený toust.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido