Avokádo

Gynex

Reklama

Avokádo rozděluje lidi na dvě poloviny: jedni ho milují a druzí nenávidí. Je pravda, že avokádu musíte přijít na chuť. Jakmile mu ale na chuť přijdete, okamžitě si ho zamilujete!

O to více ho budete zbožňovat ve chvíli, kdy zjistíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Možná to totiž nevíte, ale avokádo je pro naše zdraví hotový poklad!

Avokádo – latinsky Persea Americana

Avokádo s latinským názvem Persea Americana patří mezi ovoce. Jedná se o plod hruškovce přelahodného a už samotný název nabádá k tomu, abyste ho ochutnali. Původem je ze Střední Ameriky, kde bylo kultivováno asi před 7000 lety – postupně se rozšířilo i do Mexika a jižní části Peru.

Zralé avokádo má tmavě zelenou slupku, která může být zbarvena až do černa, uprostřed najdete kulatou pecku a dužinu – a právě o dužině to vlastně celé je. Natrefit na dokonale zralé avokádo je mnohdy opravdu nadlidský úkol a ne vždy se podaří vybrat ten pravý kousek.

 

zdroj: Pixabay.com

V hlavní roli minerální látky a vitamíny

Co se obsahu týče, je avokádo doslova našlapané nejen minerálními látkami, ale i vitamíny. Najdete v něm draslík, hořčík, fosfor i měď. Mezi zástupce vitamínů pak můžeme zařadit vitamín C, vitamín E, vitamín K, vitamín H i vitamíny skupiny B – konkrétně pak vitamín B3 a B5. Nesmíme zapomenout ani na obsah olejů.

Tip: Připravili jsme pro vás velký přehled a tabulky vitaminů a minerálů, s jejich působením i doporučenými kombinacemi.

Zdravotní účinky

Možná i vy patříte k lidem, kteří si na avokádu rádi pochutnají, ale vůbec netušíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Budete jistě mile překvapeni, co vám tohle ovoce vlastně může nabídnout. Seznamte se proto s pozitivními benefity avokáda na naše zdraví:

  • je zdrojem zdravých tuků
  • chrání zrak
  • zabraňuje poškození nervů
  • posiluje vidění v noci
  • slouží jako prevence proti rakovině
  • napomáhá při hubnutí
  • udržuje střeva v dobré kondici
  • posiluje kosti
  • snižuje riziko vzniku osteoporózy
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zlepšuje stav srdce
  • dodává pokožce pružnost
  • zpomaluje proces stárnutí
  • chrání játra
  • snižuje vysoký krevní tlak

zdroj: Pixabay.com

Použití avokáda

Když se řekne avokádo, většina lidí si představí přípravu nějaké dobroty. Ano, avokádo se nejčastěji využívá především v kuchyni, kde se z něho dají připravit nejrůznější laskominy. Vykouzlete s jeho pomocí například:

  • pomazánky
  • dipy
  • sladké dobroty
  • dresink
  • domácí sushi

Inspirujte se zdravými recepty a tipy z naší kuchyně na to, jak připravit avokádo na mnoho různých způsobů.

Připravte si z avokáda pomazánku nebo džem

Avokádo můžete v kuchyni použít na 100+1 způsob a záleží jen na vás, jestli z něho připravíte pomazánku nebo třeba něco sladkého.

Pomazánka

  • 100 g avokáda
  • 100 g lučiny nebo paloučku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte k němu lučinu nebo palouček, špetku soli a pepře, ochuťte citronovou šťávou a promíchejte. Pomazánku si můžete namazat na tousty nebo třeba celozrnný chléb.

zdroj: Pixabay.com

Džem

  • 200 g avokáda
  • 100 g jablka
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky medu
  • špetka skořice
  • 2 čajové lžičky limetkové šťávy

Všechny suroviny dejte do mixéru a vykouzlete z nich hladkou hmotu, kterou si můžete namazat třeba na opečený toust.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt

Viaflorin

Reklama