Avokádo rozděluje lidi na dvě poloviny: jedni ho milují a druzí nenávidí. Je pravda, že avokádu musíte přijít na chuť. Jakmile mu ale na chuť přijdete, okamžitě si ho zamilujete!
O to více ho budete zbožňovat ve chvíli, kdy zjistíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Možná to totiž nevíte, ale avokádo je pro naše zdraví hotový poklad!
Avokádo – latinsky Persea Americana
Avokádo s latinským názvem Persea Americana patří mezi ovoce. Jedná se o plod hruškovce přelahodného a už samotný název nabádá k tomu, abyste ho ochutnali. Původem je ze Střední Ameriky, kde bylo kultivováno asi před 7000 lety – postupně se rozšířilo i do Mexika a jižní části Peru.
Zralé avokádo má tmavě zelenou slupku, která může být zbarvena až do černa, uprostřed najdete kulatou pecku a dužinu – a právě o dužině to vlastně celé je. Natrefit na dokonale zralé avokádo je mnohdy opravdu nadlidský úkol a ne vždy se podaří vybrat ten pravý kousek.
zdroj: Pixabay.com
V hlavní roli minerální látky a vitamíny
Co se obsahu týče, je avokádo doslova našlapané nejen minerálními látkami, ale i vitamíny. Najdete v něm draslík, hořčík, fosfor i měď. Mezi zástupce vitamínů pak můžeme zařadit vitamín C, vitamín E, vitamín K, vitamín H i vitamíny skupiny B – konkrétně pak vitamín B3 a B5. Nesmíme zapomenout ani na obsah olejů.
Tip: Připravili jsme pro vás velký přehled a tabulky vitaminů a minerálů, s jejich působením i doporučenými kombinacemi.
Zdravotní účinky
Možná i vy patříte k lidem, kteří si na avokádu rádi pochutnají, ale vůbec netušíte, že má pozitivní vliv na vaše zdraví. Budete jistě mile překvapeni, co vám tohle ovoce vlastně může nabídnout. Seznamte se proto s pozitivními benefity avokáda na naše zdraví:
- je zdrojem zdravých tuků
- chrání zrak
- zabraňuje poškození nervů
- posiluje vidění v noci
- slouží jako prevence proti rakovině
- napomáhá při hubnutí
- udržuje střeva v dobré kondici
- posiluje kosti
- snižuje riziko vzniku osteoporózy
- podporuje vstřebávání vápníku
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zlepšuje stav srdce
- dodává pokožce pružnost
- zpomaluje proces stárnutí
- chrání játra
- snižuje vysoký krevní tlak
zdroj: Pixabay.com
Použití avokáda
Když se řekne avokádo, většina lidí si představí přípravu nějaké dobroty. Ano, avokádo se nejčastěji využívá především v kuchyni, kde se z něho dají připravit nejrůznější laskominy. Vykouzlete s jeho pomocí například:
- pomazánky
- dipy
- sladké dobroty
- dresink
- domácí sushi
Inspirujte se zdravými recepty a tipy z naší kuchyně na to, jak připravit avokádo na mnoho různých způsobů.
Připravte si z avokáda pomazánku nebo džem
Avokádo můžete v kuchyni použít na 100+1 způsob a záleží jen na vás, jestli z něho připravíte pomazánku nebo třeba něco sladkého.
Pomazánka
- 100 g avokáda
- 100 g lučiny nebo paloučku
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- špetka soli a pepře
Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte k němu lučinu nebo palouček, špetku soli a pepře, ochuťte citronovou šťávou a promíchejte. Pomazánku si můžete namazat na tousty nebo třeba celozrnný chléb.
zdroj: Pixabay.com
Džem
- 200 g avokáda
- 100 g jablka
- 4 čajové lžičky cukru
- 2 čajové lžičky medu
- špetka skořice
- 2 čajové lžičky limetkové šťávy
Všechny suroviny dejte do mixéru a vykouzlete z nich hladkou hmotu, kterou si můžete namazat třeba na opečený toust.