Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Připravte si nejlepší domácí hummus 3x jinak

Fotografie: Hummus
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Víte, že domácí hummus nepatří pouze do jídelníčku veganů? Hummus je nejen zdravý, ale i chutný a rychle hotový. Díky tomu, že na jeho přípravu můžete použít různé suroviny, vás rozhodně domácí hummus nikdy neomrzí. Připravili jsme pro vás tři recepty na hummus z různých surovin. Vyberte si.

Příprava hummusu může být velmi pestrá

Ačkoliv se základní varianta hummusu vyrábí z cizrny, touto nutričně cennou surovinou se nemusíte vůbec limitovat. Jen abyste měli představu, do základní verze hummusu patří:

  • cizrna
  • sezamová pasta tahini
  • sůl
  • česnek
  • olivový olej
  • citrónová šťáva

Pokud vás však tato varianta přestane bavit nebo se jí přejíte, není nic jednoduššího než cizrnu nahradit (nebo doplnit) fazolemi, hrachem, čočkou, červenou řepou, dýní, mrkví a dalšími ingrediencemi. Vždy bude cílem vytvořit hladkou a nutričně cennou pastu, která poslouží jako pomazánka na pečivo nebo dip.

Jak náročná je příprava hummusu?

Pokud jste hummus ještě nedělali, bude vás zajímat, zda je jeho příprava časově náročná. A na to máme odpověď, že je i není. Smíchání všech surovin dohromady a jejich rozmixování na hladkou pastu je samo o sobě jednoduché. Časově náročné je dlouhé vaření luštěnin nebo řepy. Vezměte si, že taková cizrna by se měla namáčet klidně 12 až 24 hodin, a pak by se měla nejméně dvě hodiny vařit do měkka. To samé nastane u fazolí nebo červené řepy, které také hned tak nezměknou. Proto doporučujeme tvrdé luštěniny vařit s předstihem.

Tip: Zjistěte, jak správně vařit cizrnu a inspirujte se recepty z naší zdravé kuchyně.

Koneckonců uchovávat je můžete ještě nějakou dobu v lednici než je do hummusu použijete. Rychlejší a méně poctivou variantou je připravit si hummus s cizrnou z plechovky. Do hummusu se obvykle přidává sůl, vyloučené však nejsou ani varianty této pomazánky na sladko. Když totiž hummus nebudete solit a použijete do něj mírně nasládlé přísady, jakými jsou dýně nebo mrkev, zaručeně docílíte sladkého výsledku. Přirozeně sladké chuti docílíte i přidáním banánů, datlí nebo přírodního sirupu. 

Proč jíst hummus?

Hummus je vysoce výživnou svačinkou, protože obsahuje:

  • kvalitní rostlinnou bílkovinu
  • složité sacharidy (které mají nízký glykemický index)
  • vlákninu
  • nenasycené tuky
  • vitamíny
  • minerální látky, které dohromady přispívají k lepšímu zdraví

Vzhledem ke svému složení je hummus vhodný při redukčním jídelníčku, skvělý je pro vegany, vegetariány i celiaky (v závislosti na jeho složení). Má schopnost zasytit a zahnat chutě na sladké.

Jak servírovat hummus?

Hummus můžete servírovat jako přílohu k hlavnímu chodu i samostatně ke svačině spolu s pečivem nebo krekry. Výborně se hodí k příležitosti návštěv, kdy hummus umístíte doprostřed stolu jako dip k pečivu, tyčinkám a slaným sušenkám. Servírovat ho můžete za tepla i za studena. Studená varianta hummusu je však častější už z toho důvodu, že ho jednoduše uchováte v lednici. Také se nedoporučuje hummus znovu ohřívat.

Zdroj: Freepik.com

3 Recepty z hummusu

Abychom nezůstali pouze u povídání o hummusu, přejdeme rovnou na recepty, kterými můžete překvapit své nejbližší a rozmazlit vaše chuťové buňky. Máme pro vás 3 recepty na domácí hummus ve sladkém i slaném provedení.

1) Sladký avokádový hummus

Pojďme začít sladkou variantou hummusu a jeho zpracováním na sladko.

Co budete potřebovat:

  • jeden hrníček uvařené nesolené cizrny
  • 2 zralá avokáda
  • 3 lžíce mletých sezamových semínek
  • půl hrníčku datlí bez pecky
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • jeden lusk vanilky
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • vodu dle potřeby

Jaký je postup?

Základem je uvařit cizrnu, scedit ji a nechat vychladnout. Pak můžete pokračovat mixováním všech surovin dohromady do hladké pasty. K cizrně tedy přidejte oloupané avokádo, sezamová semínka, datle, kakao, vanilku i kokosové mléko. Mixujte do hladké pasty, a pak dejte do ledničky vychladit. Hummus můžete podávat se sušenkami, s kousky ovoce nebo ho přidávat k ranním ovesným kaším.

Zdroj: zde

2) Recept na domácí hummus s mrkví a okurkou

Další variantou je domácí hummus s mrkví a okurkou, kterému se ten kupovaný rozhodně nevyrovná. Navíc trvá příprava pouze 15 min a během chvilky budete mít připravenou chutnou snídani nebo svačinu do práce.

Recept najdete v naší zdravé kuchařce zde: Recept na domácí hummus s mrkví a okurkou.

3) Avokádové chipsy s hummusem

Avokádové chipsy s hummusem jsou ideální na párty i jako občerstvení k televizi. Hummus je připravován z červené řepy a rozhodně návštěvu touto pochoutkou překvapíte. Celá příprava trvá 35 min, a tak během chvilky máte občerstvení připravené.

Recept najdete v naší zdravé kuchařce zde: Recept na avokádové chipsy s hummusem.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama