Cizrna beraní (římský hrách)

Cizrna beraní (Cicer arietinum) se do našeho jídelníčku stále teprve dostává. Přitom jde o nejenom chutnou, ale i velmi zdravou a unikátní plodinu.

Co by byla blízkovýchodní nebo asijská kuchyně bez cizrny? Cizrna je stěžejní součástí jídelníčku jihoevropských, blízkovýchodních a asijských zemí. Zabydlela se však také v Africe, předně v zemích Maghrebu, a našla si své místo u kuchařek také v Severní Americe nebo Austrálii. Kuličky připomínající hrášek by neměly však chybět v jídelníčku ani u nás, díky obsaženým vitamínům a minerálům se totiž jedná o superpotravinu.

Co je cizrna?

Při prvotním setkání s cizrnou leckomu připomíná přerostlý hrášek, proto se pro cizrnu také používá název římský hrách. Řadí se mezi luštěniny a v kuchyni najde uplatnění jako syrová, vařená i pečená. A jaké jiné cizrna využití má? Cizrnu je možné koupit také sterilovanou, příprava pokrmů je tak rychlejší a v tom případě je vhodná k přímé spotřebě bez úpravy.

Cizrna beraní

Zdroj: Pixabay.com

Odkud cizrna přišla?

Cizrna rostlina, která se používá pro pěstování zrna, pochází původem z Indie. Odtud se už v dávnověku rozšířila do oblastí střední, východní a přední Asie a Etiopie, prospívá totiž i ve velmi suchých oblastech, cizrna rostlina je totiž abnormálně suchovzdorná. Cizrna byla známá také v Antice, v okolí Říma se hojně pěstovala, což dokládá také jméno významného státníka z 2. století Marca Tullia Cicera, z jehož jména si utahovali právě proto, že odkazovalo na rodinné pěstování cizrny (lat. cicer – cizrna).

Cizrna pěstování v současnosti

V současné době se pěstuje v oblasti Středomoří, Blízkého a Dálného východu, v pásu od Indie po Egypt a v zemích severní Afriky, v Severní Americe i Austrálii. Ani Evropa není pozadu, cizrna pěstování se věnují na jižním Slovensku nebo v Itálii. Cizrna rostlina je s ohledem na plochu třetí nejpěstovanější po sóje a fazolích, u suchých semen dosahuje hrdé čtvrté příčky po sóje, fazolích a hrachu. Které země jsou v oboru cizrna pěstování nejúspěšnější? Aktuálně největšími producenty jsou Indie, Austrálie, Myanmar, Pákistán a Turecko.

Cizrna pěstování v suchu a bez nároků na živiny

Jak již bylo řečeno, cizrna rostlina snese velká sucha. Jedná s o jednoletou teplomilnou luskovinu, která má vzpřímenou lodyhu a keříčkový tvar. Dosahuje obvykle výšky 60-80 cm, maximálně 100 cm. Hroznovité květenství má barvu dle kultivarů, bílé květy mají kultivary se smetanovými semeny, červeno-růžové nebo fialové květy mají ty s menšími a tmavšími semeny. Rostliny klíčí při 4 °C, mladé rostlinky snesou i mírné mrazíky. Cizrně se daří na jižních svazích a v písčitých půdách. Nemá nároky na živiny, dokonce rostliny není třeba ani přihnojovat dusíkem.

Cizrna využití

Cizrna rostlina má vícero použití. Jediným zástupcem pro název cizrna je rostlina cizrna beraní (Cicer arietinum). Sice občasně zplaňuje, ale jinak se nevyskytují žádné další druhy určené pro pěstování. Předně se pěstuje pro zrno jako luskovina, cizrna využití má tak v kuchyni, ale ke konzumaci se používá také jako zelenina. Pojídají se celé syrové lusky a zelená semena, ta se mohou jíst také pečená na uhlí, ale cizrna recepty znají i použití mladých výhonků. V zemědělství se cizrna používá také jako pícnina a krmivo pro dobytek, v tomto případě se zkrmuje vše včetně semen a dalšího odpadu, který vzniká při zpracování mletím.

Cizrna jako zdroj vlákniny a bílkovin

Jednou z největších výhod cizrna rostliny je podíl vlákniny a bílkovin obsažených v suchých semenech. Semena mají také vysokou nutriční hodnotu díky bílkovinám, glycidům a sacharidům. U bílkovin je koncentrace o něco menší než u sóji, ale sacharidů obsahuje až dvakrát tolik. Z glycidů je takřka polovina tvořena škroby. Oproti jiným luštěninám obsahuje významné množství esenciálních mastných kyselin, předně kyseliny linolové a linolenové. Celkový obsah tuků je asi 10 %. Cizrna je však výtečná také vzhledem k poměru vlákniny, který dosahuje až 20 %.

Cizrna je výživná

Jak často konzumovat cizrnu? Zařazením většího množství cizrny do jídelníčku rozhodně neuděláte chybu, protože je velmi zdraví prospěšná. Navíc se hodí do salátů, pomazánek, hummusu nebo falafelu, který patří mezi tradiční jídla z cizrny na Blízkém východě a servíruje se s tradiční pita plackou, sezamovou pastou a jogurtovou zálivkou. Právě výživové hodnoty cizrny jsou benefitem, organismus příjemně zasytí, současně obsahuje další zdraví prospěšné látky. 100 gramů vařené cizrny má 154 kcal (645 kJ), kromě toho obsahuje průměrně:

  • 23 g sacharidů,
  • 3 g tuků,
  • 9 g bílkovin.

Co je cizrna podle výživových poradců?

Ideální surovinou pro základ zdravého jídelníčku vzhledem ke složení, ale také k obsaženým proteinům, vitamínům a minerálům. Cizrnu by měli do stravy přidat všichni, kteří trpí různými zdravotními obtížemi, ale také lidé, kteří chtějí zhubnout. Právě u diet je hlavním benefitem cizrny její schopnost udržet hladinu cukru v krvi a přináší pocit sytosti, díky tomu lidé na dietě nemají po cizrně chuť na pochutiny a jiné sladké dobroty v době mezi jídly. Cizrna je také velmi vhodná pro vegetariány a vegany, pro které je nejen zdrojem energie, ale také potřebného železa, zinku a vitamínů skupiny B.

Minerály a vitamíny obsažené v cizrně

Cizrna obsahuje kromě významného množství bílkovin, tuků a sacharidů také železo, mangan, měď, hořčík, selen, zinek a vápník. V porovnání se sójovými boby obsahuje rostlina cizrny dokonce osmkrát více sodíku a stejně tak osmkrát více vitamínu A. Ten je vhodný pro posílení zraku, kromě toho cizrna obsahuje vitamíny řady B (B1, B6), vitamín K, kyselinu listovou, riboflavin a kyselinu pantothenovou.

Zdravotní výhody konzumace cizrny

Jaké má cizrna využití v medicíně? Jaké jsou silné stránky cizrny a v čem může pomoci? Cizrna:

  • dodává velké množství zdravé energie;
  • je zdrojem proteinů, minerálů, vitamínů a antioxidantů;
  • obsahuje třikrát více železa než maso, je vhodná pro lidi trpící chudokrevností;
  • zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve díky vláknině, cizrna navíc cholesterol neobsahuje;
  • je dobře stravitelná pro dospělé, děti i seniory;
  • napomáhá trávení a k regulaci trávicího traktu;
  • pozitivní vliv na regeneraci nervové soustavy;
  • je vhodná pro těhotné a zdrojem kyseliny listové pro správný vývoj plodu;
  • regeneruje buňky díky obsaženým bílkovinám;
  • napomáhá správnému fungování metabolismu díky riboflavinu a k lepšímu zraku;
  • zpomaluje proces stárnutí a znesnadňuje rozvoj rakovinového bujení vlivem obsažených antioxidantů;
  • je vhodná pro celiaky, protože je bezlepková.

Falafel – tradiční pokrm z cizrny

Jaké jídlo z cizrny připravit? Asi nejznámějším cizrna recept je ten na tradiční falafel. Domovem tohoto jídla je Libanon, ale za svůj ho považují také Egypt nebo ostatní země Blízkého východu. Jedná se o typicky vegetariánské jídlo, na které budete potřebovat:

  • 2 hrnky namočené cizrny,
  • 1 hrnek nasekané jarní cibulky se zelenou částí, příp. normální cibule,
  • ½ hrnku nasekané petrželky,
  • 4 stroužky nasekaného česneku,
  • 1 polévkovou lžíci mletého římského kmínu,
  • 2 lžičky soli,
  • ½ lžičky mletého černého pepře.

Cizrnové boby namočte přes noc do studené vody. Bude tak měkčí a vhodnější pro přípravu, ale není potřeba jí vařit, musí zůstat pěkně křupavá.

Poté vodu slijte a cizrnu rozmixujte v mixéru, do kterého přidejte nasekanou cibulku, petrželku a stroužky česneku, dobře rozmixujte.

Směs přesypte do mísy, osolte a přidejte římský kmín a pepř, uložte na 20 minut do chladničky.

Poté vytvarujte malé kuličky a pečlivě je zmáčkněte, aby držely pohromadě. Tradiční falafel je bezlepkové jídlo, ale kdo chce, může přidat pro hutnější konzistenci mouku.

Dejte smažit do vysoké vrstvy oleje, smažte na střední stupeň dozlatova.

Falafel se podává v pita chlebu nebo tortile, často se zeleninovým salátem nebo kuskusem, případně lze jako přílohu podávat brambory. Vhodné je doplnit jogurtovým dipem s česnekem.

Tradiční falafel

zdroj: Pixabay.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Chlorella
Chlorella
Grepfruit
Grepfruit
Fazol obecný
Fazol obecný
Quinoa
Quinoa
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka
Cibule kuchyňská
Cibule kuchyňská