Štěrbák zahradní

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Štěrbák zahradní (Cichorium endivia) znáte možná pod názvem endivie. Jedná se o listovou zeleninu, která sice není až tak známá, ale obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Štěrbák si můžete vypěstovat i na svých zahrádkách či v truhlících na verandě. Zjistěte, jaké zdraví prospěšné látky štěrbák nabízí, jak si ho doma vypěstovat a v závěru článku najdete tipy na recepty ze štěrbáku.

Štěrbák – obsahové látky a jak se zbavit hořké chuti

Štěrbák zahradní pochází z rodiny čekanky salátové. Jeho chuť je mírně nahořklá a možná proto v ČR nemá až takové využití. Nejvíce rozšířený je v Itálii, Francii a Americe. Štěrbák obsahuje až 90 % vody, bílkoviny, vlákninu, ale také hořčiny, které jsou zodpovědné za jeho hořkou chuť. Té se můžete jednoduše zbavit tak, že štěrbák namočíte na několik minut do horké vody. Další obsahové látky chuť štěrbáku neovlivňují. V tabulce najdete kompletní seznam obsahových látek štěrbáku.

Vitamíny Minerály Další látky
Vitamín C Draslík Hořčiny
Vitamíny B1, B2, B3 Vápník Bílkoviny (1%)
Fosfor Vláknina (2%)
Sodík Karoten
Mangan Kyselina listová
Chrom

Štěrbák zahradní – účinky na zdraví

Podle obsahových látek je zjevné, že štěrbák je velmi zdravý a v kuchyni se rozhodně neztratí. Stejně jako ostatní listová zelenina, i on obsahuje velmi nízké % kalorií, je tedy vhodný pro ženy, které drží dietu. Hořčiny a nahořklá chuť štěrbáku podporují vylučování žluče, čímž čistí játra a zároveň také podporuje vylučování slin. To ovšem stále není vše. Obsahuje poměrně dost draslíku, a proto je vhodný pro ty, co trpí na vysoký krevní tlak. Pití šťávy ze štěrbáku, mrkve, celeru a petržele se doporučuje pro zlepšení zraku i jako prevence proti stárnutí mozku. Dalším benefitem je prevence rizika vzniku osteoporózy i srdečních chorob.

Štěrbák – pěstování i sklizeň

A jak si tuto méně známou, ovšem velmi zdravou listovou zeleninu vypěstovat na zahrádce? Štěrbák se sází v červenci a sklízí v říjnu – listopadu. Nejlépe se mu daří v propustných půdách, pokud si pěstujete salát, je to podobné. Semínka vyséváme do hloubky cca 1 cm a asi 30 cm od sebe. Důležité je pravidelné zalévání a odstraňování plevelu. Štěrbák není náročný na pěstování a vy si tak jednoduše můžete zajistit vlastní bio zeleninu ze zahrádky s mnoha zdravotními benefity.

Recepty s využitím štěrbáku

A jak využít a zpracovat štěrbák v kuchyni? V první řadě se nabízí štěrbák do salátu, kde se ho ovšem doporučuje nejprve zbavit hořkosti. Dále je možné ho dusit nebo si z něj vytvořit v kombinaci s další zeleninou zdravou šťávu. My jsme pro vás připravili 2 recepty s využitím štěrbáku. Připravte si dušenou endivii a salát s medovými vlašskými ořechy.

Zdroj: Freepik.com

1) Dušená endivie s česnekem

Jednoduchý recept, který je hotový za 15 – 20 min i s přípravou. Pokud máte rádi pikantní česnekovou chuť, pak je tento recept připraven přímo pro vás.

Ingredience:

  • 1 svazek štěrbáku – omytý a nakrájený na kousky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na pánvi si rozehřejte olivový olej, do něj dejte rozetřený česnek a nechte cca 2 – 3 min restovat. Následně přidejte štěrbák, přidávejte od nejtužších částí až po ty nejjemnější a nechte dusit pod pokličkou do změknutí cca 10 – 15 min. Následně dochuťte solí a pepřem. Dejte pánev pryč z plotny a pokapejte citronovou šťávou a ihned podávejte. Dobrou chuť.

Zdroj: zde

2) Salát z endivie s jablkem, ořechy a medem

Pro milovníky zdravých salátů tu máme inspiraci ve formě endivie s jablky, vlašskými ořechy a medem.

Ingredience:

  • listy štěrbáku podle potřeby
  • 100 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 jablko
  • 1 polévková lžíce tekutého medu
  • ½ stroužku česneku
  • 1 ančovička
  • 150 g bio bílého jogurtu
  • olivový olej
  • 1/2 citronu

Postup:

Nejprve oddělte listy štěrbáku, omyjte je a osušte. Připravte si pánev a orestujte na ní vlašské ořechy i s medem. Ořechy by měly nejprve zhnědnout a následně až do nich přimíchejte med. Jakmile máte hotovo, připravte si zálivku. Tu připravíte z česneku, ančovičky, pepře, jogurtu a zakápnete olejem a citronovou šťávou. Česnek můžete rozetřít nebo nakrájet na malé kousky.

Doporučujeme i s ančovičkou rozetřít a následně přidat ostatní ingredience. Následně stačí připravit na talíř listy štěrbáku s medovými ořechy, jablkem nakrájeným na tenké proužky či menší kousky a zalít zálivkou. Dochutit si můžete salát i bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!

Zdroj: zde

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky
Sweet ripe juicy tropical Mangosteen
Mangostan
Green papyrus flower
Šáchor jedlý
Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský

Viaflorin

Reklama