Vlašské ořechy

Vlašské ořechy - latinsky Juglans regia
Zdroj: Pixabay.com

Reklama

Na vlašské ořechy spousta z nás nedá dopustit a není se čemu divit. Tato superpotravina je plná minerálů a vitamínu nepostradatelných pro náš organismus. Zjistěte, které to jsou, a vyzkoušejte skvělý recept na ořechové sušenky, který jsme pro vás v závěru článku přichystali.

Vlašské ořechy – Juglans regia

Vlašské ořechy jsou plodem stromu ořešáku královského (Juglans regia). První historické zmínky pochází až z Babylonu z doby 2000 let před naším letopočtem. V Evropě dle dostupných informací byly ořechy už před 8000 lety. Potvrzují to archeologické průzkumy neolitických lokalit v jihozápadní Francii, kde se objevily pražené skořápky vlašských ořechů.

Postupně se pěstování ořešáku královského rozšířilo z Evropy až do Ameriky a v současné době se pěstuje celosvětově. Ročně se sklidí 1,5 tuny plodů, nejvíc v Číně. Samotné vlašské ořechy se řadí do skupiny skořápkového ovoce.

Vitamíny a minerály

Vlašské ořechy se považují za superpotravinu, protože obsahují spoustu složek prospěšných pro lidský organismus. Jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat riziko srdečního onemocnění, artritidy a některých druhů rakoviny. Vlašské ořechy mají nízký obsah karbohydrátů, jsou bohaté na vlákninu a také jsou výborným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, k těm nejvýznamnějším patří:

  • Měď: tento minerál podporuje srdce. Pomáhá také v dobré kondici udržovat kosti, nervy a fungování imunitního systému.
  • Kyselina listová:známá jako vitamín B9, má vliv na hodně důležitých biologických funkcí. Je nezbytná pro správné fungování mozku a snižuje riziko srdečních onemocnění.
  • Fosfor: v lidském těle existuje jako hlavní strukturní prvek v kostech a buněčných membránách. Proto konzumace vlašských ořechů podporuje silné kosti a zuby (zejména v kombinaci s vápníkem, jehož menší množství také obsahují).
  • Vitamín B6:posiluje imunitní systém a podporuje zdravý nervový systém. Pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárního onemocnění, rakoviny nebo chronických zdravotních problémů.
  • Mangan:v kombinaci s vápníkem a mědí, které vlašské ořechy také obsahují, napomáhá předcházet osteoporóze.
  • Vitamín E: pomáhá ke správnému fungování srdce a propustnosti cév.
Zdroj: Pixabay.com

Pěstování vlašských ořechů v ČR

K co nejsnadnější a nejrychlejší sklizni je nejlepší vysadit rovnou sazenici ořešáku královského od pěstitele. U stromu ze semenáče nebo roubování trvá přes 10 let, než se dají sklízet plody, u stromku od pěstitele se úrody dočkáte už i po třech letech. Potřebuje slunné místo, půdu bohatou na vápník a s dostatkem vláhy a volný prostor s rozlohou alespoň 10 metrů. Stromek vysaďte na podzim do velké jámy.

V prvních letech strom okopávejte, přihnojujte a po roce to praktikujte každoročně (hnojivo volte s vyšším obsahem draslíku a nezapomeňte vápnit). Strom je potřeba také pravidelně prořezávat, nejvhodnějším obdobím je jaro. Podle odrůdy se vlašské ořechy sklízí od září do října. Setřásání plodům škodí, je proto lepší sbírat je průběžně.

Využití vlašských ořechů kuchyni

Nejvíc se vlašské ořechy využívají pro sladké recepty a pečení. Připravili jsme pro vás recept na ořechovo-čokoládové sušenky, které jsou vhodné na svačinu kdykoliv přes den a zachutnají i dětem.

Ořechovo-čokoládové sušenky

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ¼ hrnku kakaa na pečení
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 8 lžiček másla, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ hrnku čokoládových kousků
  • ¾ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C. V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny kromě cukru. Ve druhé pomocí mixéru zpracujte máslo, cukr a vanilkové aroma, aby byla směs nadýchaná. Poté přidejte vejce.

Až se směs úplně spojí, snižte otáčky a pomalu přidejte směs z druhé mísy. Nakonec promíchejte s kousky čokolády a vlašskými ořechy.

Na plech vyložený pečícím papírem dávkujte těsto pomocí lžíce tak, abyste vytvořili kopečky. Každý trochu zatlačte a nechte jim prostor, až se rozpečou do tvaru sušenek.

Pečte 8 až 10 minut. Sušenky doschnou a vrchní část bude trochu popraskaná. Nechte vychladnout.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves
Pšenice
Pšenice
Višně
Višně
Jahody
Jahody

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.