Tropické ovoce v regálech obchodů na sebe vždycky připoutá pozornost nakupujících lidí. Zaujala vás exotická karambola? Tomuto exotickému ovoci byste však neměli věnovat jenom svůj pohled v obchodě, nýbrž i místo v nákupním košíku, respektive pak i ve vašem jídelníčku.
Hvězdná karambola je vzhledově atraktivním a pro léto chuťově ideálním ovocem
Karambola je působivé tropické ovoce, které roste na stále zelených stromech v tropických oblastech s vlhkým a horkým klimatem. Svůj původ má na Malajském poloostrově, a proto se jí říká nejen hvězdné ovoce, nýbrž také malajská hvězda. Nejvíce se pěstuje v jihovýchodní Asii, Číně a na tichomořských ostrovech. Do Evropy se ovoce dováží ještě nezralé a postupně dozrává.
Pro 12 centimetrů dlouhé tropické ovoce je charakteristický jeho hvězdicový tvar, který nejvíce vynikne až po tom, co ho nakrájíte na plátky. Kromě atraktivního tvaru ovoce i výborně chutná. Jeho chuť je sladkokyselá.
Jaké vitamíny a minerály karambola obsahuje?
V karambole najdete jen minimální množství kalorií – asi 30 kalorií na 100 g ovoce. V karambole najdete: vitamín C, vitamíny skupiny B – především pak vitamíny B1, B2 a B6, vitamín D a E. Z minerálů pak vápník, hořčík, draslík, železo, malé množství zinku, chloru, mědi a sodíku. Karambola obsahuje cenné antioxidanty – především pak kvercetin a kyselinu gallovou, obsahuje také vlákninu. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové, ta je přítomna i v rebarboře, by se to s konzumací karamboly nemělo přehánět.
Jaké jsou její účinky na zdraví?
Díky obsahu cenných látek má karambola následující účinky na lidský organismus:
- díky obsaženému vitamínu C posiluje imunitní systém
- antioxidanty působí proti volným radikálům a snižují negativní účinky stresu na organismus
- díky obsažené vláknině podporuje trávení a usnadňuje hubnutí
- draslík reguluje krevní tlak
- vláknina v ovoci také pomáhá snižovat špatný cholesterol
- karambola má výrazné detoxikační účinky
- je prospěšná při vlhkém kašli, protože uvolňuje hleny v dýchacích cestách a usnadňuje vykašlávání
- karambola odvodňuje
- malý obsah kalorií z ní dělá velkého pomocníka při shazování přebytečných kilogramů
Kyselina šťavelová a její účinky na organismus
Kvůli zvýšenému obsahu kyseliny šťavelové by se to s konzumací karamboly nemělo přehánět. Podobný problém má také rebarbora. Ta má díky kyselině šťavelové osvěžující lehce kyselou chuť stejně jako karambola, ale její nadměrná konzumace může způsobit nevolnost až otravu. Zvýšené konzumaci karamboly by se měli vyhnout především lidé s nemocnými ledvinami.
Jak jíst karambolu a jak ji zpracovat?
Karambola se jí nejčastěji čerstvá a díky svému hvězdicovému tvaru se používá jako ozdoba pohárů, koktejlů a dezertů. Využít ji však můžete všude tam, kde vám sedne její typická sladkokyselá svěží chuť. Karambolu je potřeba vybírat v dobrém stavu – tedy neotlučenou. Ideální je, aby měla žlutozelenou barvu. Uschovaná v lednici vydrží i čtyři týdny. Karambolu můžete oloupat, ale nemusíte. Její slupka není až tak tvrdá, že by se nedala jíst. Nejčastěji se karambola krájí na plátky.
Lze si karambolu vypěstovat i u nás?
Karambolu si lze vypěstovat ze semínek, která získáte při konzumaci ovoce. Jsou velmi podobná semínkům okurek. Po jejich vydlabání z dužiny je potřeba je pořádně vysušit, zbavit zbytků dužiny a zasít. Semena mají velmi dobrou klíčivost. Při klíčení je vhodné udržovat teplotu mezi 25 až 30 °C. Protože rostlinka karamboly vyžaduje teplo a světlo, je nejideálnější jižní okno. Ani přímé slunce rostlince nevadí. Na co je však náchylná, tak to je chlad. Teplota při pěstování by neměla klesnout pod 18 °C, jinak rostlinka uhyne.
Při pěstování karamboly musíte být velmi trpěliví. Na první ovoce se můžete těšit po šesti až osmi letech. Tohle čekání si můžete urychlit naroubováním rostlinky.
Svěží letní salát z karamboly
Karambolu můžete použít do letních ovocných salátů. Protože dobře vynikne s chutí jablek, hroznů a citrusových plodů, použijeme právě toto ovoce.
Jak na to:
Na libovolně velké kousky si nakrájejte jednu karambolu, dvě jablka (neloupejte, ve slupce se skrývá největší množství vitamínů), přidejte bobule z půl kilogramu bílého hroznového vína a doplňte o dva na kostičky nakrájené pomeranče. Salát dobře promíchejte, klidně jej zakápněte citrónovou šťávou a nechte vychladit. V létě neexistuje více osvěžující dezert, než je sladkokyselý mix tohoto ovoce.