Liči čínské (Litchi chinensis) je dalším exotickým ovocem, které stojí za to vyzkoušet. Má lehkou strukturu a specifickou osvěžující chuť, díky které se hodí do letních dezertů i drinků.
Liči čínské si oblíbíte pro jeho lehkost a osvěžující chuť
Liči patří mezi velmi starý ovocný druh, který milovali už ve starobylé Číně. Právě Čína je místem jeho původu. Ve velkém se liči pěstuje v subtropických oblastech – nejvíce v jihovýchodní Asii. Díky své specifické chuti se stalo nedílnou součástí asijských pokrmů. Některé odrůdy liči se pěstují také v jižní Africe, na Madagaskaru, v Brazílii nebo v USA. Evropa pro pěstování tohoto ovoce nemá vhodné klimatické podmínky a toto ovoce se sem dostává díky dovozu.
Liči má červenou, narůžovělou nebo oranžovou barvu. U některých odrůd se můžete setkat s lehce nazelenalým odstínem. Slupka je pevná, strupovitá a ze zralého plodu lze lehce sloupnout. Dužina liči je bílá případně lehce narůžovělá. Má velmi specifickou sladkokyselou chuť. Uvnitř dužiny je pecka ve velikosti fazole. Pecka se nejí, ale můžete si z ní doma vypěstovat exotickou a vzhledově zajímavou rostlinku. O tom ale později.
Jaké látky liči obsahuje?
Dužina liči obsahuje spoustu vody, a proto je vhodným ovocem při snižování váhy. Liči obsahuje také bílkoviny, vlákninu, polyfenolové sloučeniny, zdravé mastné kyseliny, antioxidanty, rostlinná barviva a přírodní cukr. Z vitamínů se v liči ukrývá vitamín C, vitamín B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a vitamín B9 (kyselina listová). Z minerálů je to hořčík, draslík, mangan, fosfor, měď a další prospěšné látky.
Jaké má benefity pro zdraví?
Díky obsaženým vitamínům má liči celou škálu pozitivních účinků na zdraví:
- léčí kašel
- ulevuje od žaludečních vředů
- posiluje imunitní systém
- urychluje hojení ran
- přispívá k tvorbě kolagenu
- zpevňuje kosti a zuby
- posiluje cévní stěny
- podporuje vstřebávání železa
- působí jako antioxidant a zabraňuje působení volných radikálů na organismus
- má protizánětlivé účinky,
- přispívá k léčbě některých nádorových onemocnění
- pomáhá při léčbě zvětšených žláz
- snižuje vysoký krevní tlak
- upravuje hladinu LDL cholesterolu
Ve starobylé Číně využívali nejen dužinu, ale i slupky liči, ze kterých vařili čaj. Dokonce využívali odvar z pecek pro jeho analgetické účinky. Vy ale pecku jíst rozhodně nezkoušejte.
Nebezpečí většího množství liči
Liči může být ve větší míře dokonce i nebezpečné, a to zejména pro děti a jedince s metabolickým onemocněním. Může za to obsah aminokyseliny hypoglycinu, která může ve větší míře narušovat tvorbu cukru z bílkovin a také betaoxidaci mastných kyselin v organismu. Větší konzumace liči (opravdu velké množství) může v krajním případě způsobit nízkou hladinu glykemie a následně také křeče až bezvědomí.
Pěstování liči u nás
Jak už jsme se zmínili výše, liči se v Evropě nepěstuje. Přesto nejsou šance na vypěstování si exotického liči v domácích podmínkách úplně ztracené. Pokud se smíříte s tím, že plodů liči se u doma pěstované rostlinky nikdy nedočkáte, můžete se směle pustit do sázení. Důležité je na nic nečekat a čerstvé semínko zbavené dužiny do substrátu dát s trochou nadsázky nejlépe okamžitě. Už po pěti dnech se šance na vyklíčení semene snižují.
Pro klíčení zvolte směs písku a rašeliny v poměru 1:1 a udržujte stálou vlhkost a teplotu kolem 20 °C. Za měsíc by semínko mělo vyklíčit. Rostlinka liči roste velmi pomalu. I za rok vám bude připadat velmi malá. Rostlinku chraňte před přímým slunečním zářením, které by sežehlo její listy. Liči pěstujte v propustné a výživné půdě. Jednou za dva týdny můžete rostlinku přihnojit organickými hnojivy. Liči přezimujte při teplotě kolem 10 °C.
Osvěžující exotický nápoj s liči
Liči se jí nejčastěji čerstvé. Konzumovat toto ovoce však můžete i sušené, mražené nebo konzervované (vyrábí se z něj kompoty ale i sirup). Vy si z liči můžete namíchat osvěžující exotický nápoj, který během letních měsíců přijde vhod.
Potřebujete na něj:
- 1 kus pomeranče
- 5 kusů liči
- citrón
- jemně perlivou sodovku
- mátu
- ledovou tříšť
- lžíci medu
V hmoždíři podrťte dužinu liči s pár lístky máty. Přidejte med a trošku perlivé vody. Poté vymačkejte jeden pomeranč, půl citrónu a vše hezky promíchejte. Do sklenice dejte ledovou tříšť, ovocnou směs s mátou a sklenici dolijte perlivou vodou. Přejeme dobrou chuť!