Liči čínské

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Liči čínské (Litchi chinensis) je dalším exotickým ovocem, které stojí za to vyzkoušet. Má lehkou strukturu a specifickou osvěžující chuť, díky které se hodí do letních dezertů i drinků.

Liči čínské si oblíbíte pro jeho lehkost a osvěžující chuť

Liči patří mezi velmi starý ovocný druh, který milovali už ve starobylé Číně. Právě Čína je místem jeho původu. Ve velkém se liči pěstuje v subtropických oblastech – nejvíce v jihovýchodní Asii. Díky své specifické chuti se stalo nedílnou součástí asijských pokrmů. Některé odrůdy liči se pěstují také v jižní Africe, na Madagaskaru, v Brazílii nebo v USA. Evropa pro pěstování tohoto ovoce nemá vhodné klimatické podmínky a toto ovoce se sem dostává díky dovozu.

Liči má červenou, narůžovělou nebo oranžovou barvu. U některých odrůd se můžete setkat s lehce nazelenalým odstínem. Slupka je pevná, strupovitá a ze zralého plodu lze lehce sloupnout. Dužina liči je bílá případně lehce narůžovělá. Má velmi specifickou sladkokyselou chuť. Uvnitř dužiny je pecka ve velikosti fazole. Pecka se nejí, ale můžete si z ní doma vypěstovat exotickou a vzhledově zajímavou rostlinku. O tom ale později.

Jaké látky liči obsahuje?

Dužina liči obsahuje spoustu vody, a proto je vhodným ovocem při snižování váhy. Liči obsahuje také bílkoviny, vlákninu, polyfenolové sloučeniny, zdravé mastné kyseliny, antioxidanty, rostlinná barviva a přírodní cukr. Z vitamínů se v liči ukrývá vitamín C, vitamín B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a vitamín B9 (kyselina listová). Z minerálů je to hořčík, draslík, mangan, fosfor, měď a další prospěšné látky.

Jaké má benefity pro zdraví?

Díky obsaženým vitamínům má liči celou škálu pozitivních účinků na zdraví:

  • léčí kašel
  • ulevuje od žaludečních vředů
  • posiluje imunitní systém
  • urychluje hojení ran
  • přispívá k tvorbě kolagenu
  • zpevňuje kosti a zuby
  • posiluje cévní stěny
  • podporuje vstřebávání železa
  • působí jako antioxidant a zabraňuje působení volných radikálů na organismus
  • má protizánětlivé účinky,
  • přispívá k léčbě některých nádorových onemocnění
  • pomáhá při léčbě zvětšených žláz
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • upravuje hladinu LDL cholesterolu

Ve starobylé Číně využívali nejen dužinu, ale i slupky liči, ze kterých vařili čaj. Dokonce využívali odvar z pecek pro jeho analgetické účinky. Vy ale pecku jíst rozhodně nezkoušejte.

Zdroj: Freepik.com

Nebezpečí většího množství liči

Liči může být ve větší míře dokonce i nebezpečné, a to zejména pro děti a jedince s metabolickým onemocněním. Může za to obsah aminokyseliny hypoglycinu, která může ve větší míře narušovat tvorbu cukru z bílkovin a také betaoxidaci mastných kyselin v organismu. Větší konzumace liči (opravdu velké množství) může v krajním případě způsobit nízkou hladinu glykemie a následně také křeče až bezvědomí.

Pěstování liči u nás

Jak už jsme se zmínili výše, liči se v Evropě nepěstuje. Přesto nejsou šance na vypěstování si exotického liči v domácích podmínkách úplně ztracené. Pokud se smíříte s tím, že plodů liči se u doma pěstované rostlinky nikdy nedočkáte, můžete se směle pustit do sázení. Důležité je na nic nečekat a čerstvé semínko zbavené dužiny do substrátu dát s trochou nadsázky nejlépe okamžitě. Už po pěti dnech se šance na vyklíčení semene snižují.

Pro klíčení zvolte směs písku a rašeliny v poměru 1:1 a udržujte stálou vlhkost a teplotu kolem 20 °C. Za měsíc by semínko mělo vyklíčit. Rostlinka liči roste velmi pomalu. I za rok vám bude připadat velmi malá. Rostlinku chraňte před přímým slunečním zářením, které by sežehlo její listy. Liči pěstujte v propustné a výživné půdě. Jednou za dva týdny můžete rostlinku přihnojit organickými hnojivy. Liči přezimujte při teplotě kolem 10 °C.

Osvěžující exotický nápoj s liči

Liči se jí nejčastěji čerstvé. Konzumovat toto ovoce však můžete i sušené, mražené nebo konzervované (vyrábí se z něj kompoty ale i sirup). Vy si z liči můžete namíchat osvěžující exotický nápoj, který během letních měsíců přijde vhod.

Potřebujete na něj:

  • 1 kus pomeranče
  • 5 kusů liči
  • citrón
  • jemně perlivou sodovku
  • mátu
  • ledovou tříšť
  • lžíci medu

V hmoždíři podrťte dužinu liči s pár lístky máty. Přidejte med a trošku perlivé vody. Poté vymačkejte jeden pomeranč, půl citrónu a vše hezky promíchejte. Do sklenice dejte ledovou tříšť, ovocnou směs s mátou a sklenici dolijte perlivou vodou. Přejeme dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama