Opuncie

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Opuncie neboli kaktusový fík je dalším ze zajímavě vypadajícího a chutnajícího exotického ovoce. Je to plod kaktusu – opuncie mexické, který obsahuje řadu vitamínů a lze ho různě zpracovat.

Opuncie neboli kaktusový fík zpestří váš jídelníček

Opuncie je atraktivní exotické ovoce. Někdy se můžete setkat i s názvem kaktusový fík. V angličtině se těmto plodům říká „prickly pear“, což v překladu znamená „pichlavé hrušky“. Jedná se o podlouhlý plod, který hraje více barvami – červenou, oranžovou, žlutou i zelenou. Pro opuncii jsou typické černé tečky na povrchu slupky. Jsou to zbytky trnů, kterých byl plod zbavený dříve, než se dostal do regálu vašeho obchodu. Opuncii můžete buď rozkrojit podélně napůl a měkkou dužinu pak vyjíst lžičkou nebo můžete tento plod oloupat podobně jako banán. Aby šla slupka lépe dolů, můžete ji na pár desítek minut předtím namočit do studené vody.

V dužině naleznete semínka, která můžete vyjmout. Dužina chutná sladce a připomíná hrušku nebo fíky.

Kde má svůj původ?

Opuncie mají svůj původ v Mexiku, kde se pěstovaly už před 8000 lety. Existuje jich více jak 200 druhů. Dnes se pěstují také v Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Itálii nebo Indii. Kvůli drobným bodlinkám na svém povrchu jsou plody také poměrně nebezpečné. Sbírat se musejí v rukavicích. Trny se pak odstraňují. V zemích, kde se opuncie pěstují ve velkém, mají na sběr různé fígle. Dobrou zprávou pro všechny ty, kteří na zahrádce rádi experimentují, je ta, že se dá opuncie poměrně snadno vypěstovat i v našich podmínkách.

Jaké látky opuncie obsahuje?

V opuncii naleznete spoustu zajímavých látek. Cenné antioxidanty, enzymy, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, hořčík, vápník, fosfor. Dále obsahuje velké množství rostlinného slizu, který umí ochránit sliznici žaludku a vlastně celého trávicího traktu.

Jak účinkuje na zdraví?

Opuncie má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.

  • díky obsahu vitamínu C posiluje imunitní systém a podporuje produkci kolagenu
  • díky obsažené vláknině upravuje stolici a prospívá trávení
  • vláknina a draslík v opuncii napomáhají snižovat cholesterol v krvi
  • pravidelná konzumace opuncie snižuje krevní tlak
  • může být prevencí infarktu nebo mrtvice
  • ochraňuje cévy před jejich zanášením
  • opuncie pomáhá redukovat hmotnost tím, že vyvolává pocit sytosti
  • zároveň obsahuje takovou kombinaci látek, které předchází ukládání tuku v těle
  • antioxidanty v ní obsažené bojují proti volným radikálům
  • může být prevencí tvorby ledvinových kamenů
  • účinně napomáhá při kocovině, protože v ní obsažené látky eliminují intoxikaci způsobenou alkoholem
  • ovoce také reguluje střevní procesy a podporuje zdravý střevní mikrobiom
  • opuncie je nápomocná při hemeroidech
  • reguluje glykemický index
  • může se aplikovat i na sluncem popálenou kůži, kterou zklidňuje
  • jako pleťová maska hydratuje a vyživuje pokožku
Zdroj: Freepik.com

Zdravé recepty s opuncií

Ovoce se nejčastěji konzumuje v jeho čerstvé formě. Sladkou dužinu můžete využít do ovocných pohárů, zákusků, zmrzlinových sorbetů a limonád. Při větší úrodě si můžete z opuncie vyrobit lahodný džem.

Limonáda z opuncie

Na osvěžující domácí limonádu, která přijde vhod hlavně v létě, si připravte:

  • dužinu z jednoho kusu opuncie
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 20 gramů třtinového cukru
  • 200 ml vody
  • led
  • mátu nebo meduňku na ozdobení

Opuncii opatrně oloupejte a vyloupněte dužinu. Tu propasírujte přes sítko, abyste se zbavili nepotřebných semínek. Dužinu pak v mixéru rozmixujte společně s vodou, cukrem a citrónovou šťávou. Hotový drink nalijte do sklenice s ledem a ozdobte lístkem máty.

Opuncie s dušenými jablky

Vyzkoušet můžete také dezert pouze z jablek a opuncie, budete potřebovat:

  • dvě jablka
  • jednu opuncii
  • dvě lžíce třtinového cukru
  • špetku citrónové kúry
  • špetku skořice

Z cukru v kastrůlku vytvořte karamel, který mírně rozřeďte malým množstvím vody a vlijte do menší zapékací misky. Na tento karamel pak vyložíme jablka (je jen na vás, jak velké kusy jablek zvolíte), Jablka poprašte skořicí a citrónovou kůrou a dejte zapéct do rozehřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut. Po vyjmutí z trouby naservírujte pečená jablka na talířek a doplňte je tenkými plátky čerstvé opuncie. Vzniklý dezert pak zalijte karamelem, do kterého se vypekla šťáva z jablek.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

karambola_1
Karambola
rambutan_1
Rambutan
Wooden bowl with corn salad leaves, lamb's lettuce on gray stone background, side view
Polníček - kozlíček polní
Bulgur in sack with field of wheat on the background
Bulgur
top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky
Sweet ripe juicy tropical Mangosteen
Mangostan

Viaflorin

Reklama