Miřík celer (Apium graveolens) není atraktivní zeleninou pro každého a zejména děti ji zrovna dvakrát nemusí. Ovšem ti, kteří umí jeho chutě naplno zakomponovat do svých chutných receptů nebo ti, kterým je známý jeho obsah vitamínů a minerálů, si celer v kuchyni nemohou vynachválit.
Jaké vitamíny a minerály obsahuje celer?
Už ve starověkém Řecku a Římě celer milovali. Zahrnovali ho nejen do svých jídel na honosných hostinách, ale sloužil i jako atraktivní dekorace. Například byl součástí věnců na pohřebních obřadech. Také na slavnostní tabuli měl své čestné místo, a to nejen kvůli skvělé chuti, ale i obsahu cenných látek. V celeru najdete vitamín C, vitamín B3, minerály vápník, draslík, fosfor, sodík, dále bílkoviny, silice, glycidy a puriny. V kuchyni se využívá celá tato kořenová zelenina, to znamená její listy i bulva.
Jak účinkuje na zdraví?
O celeru je známo, že čistí krev a rozpouští ledvinové kameny. Také je známým afrodiziakem a působí protizánětlivě.
Celer miřík dále:
- urychluje látkovou výměnu a pročišťuje celé tělo
- pomáhá při hubnutí, protože je nízkokalorický a urychluje metabolismus
- snižuje chuť na sladké
- zejména listy celeru působí močopudně
- rozšiřuje cévy a napomáhá k lepší cirkulaci krve
- příznivě působí na krevní tlak, kdy především snižuje ten vysoký
- uklidňuje nervový systém
- příznivě působí na ledviny – rozpouští ledvinové kameny
- pomáhá likvidovat záněty v trávicím traktu
- je zdrojem důležitých antioxidantů
- podporuje žlučník
- příznivě působí při zácpě a stejně tak při průjmu
- reguluje hladinu ženských i mužských hormonů
- zvyšuje plodnost
- podporuje sexuální touhu
- obsahuje hormon androsteron, který má přitahovat ženy k mužům – aby však měl tento hormon účinek, museli byste celeru sníst opravdu velké množství
Jak pěstovat miřík celer?
Celer si samozřejmě můžete vypěstovat i u vás na zahrádce. Pokud se ho však rozhodnete vypěstovat ze semínek, pamatujte, že má miřík celer dlouhou vegetační dobu – uvádí se 210 až 270 dní (podle odrůdy). Proto je dobré si doma semínka buď předpěstovat, nebo je do záhonu vysazovat už na podzim. Na zimu se pak semena přikrývají slámou. Pokud ale tak dlouho čekat nechcete, nic se neděje. Předpěstované sazenice celeru si můžete koupit v zahradnictví a vysadit koncem května.
Pozor na srdíčko sazenice
Celerovou nať můžete sbírat už v červenci, stejně jako malé bulvy. Hlavní úrodu můžete sklízet v průběhu září. Aby byla úroda podle představ, je potřeba při sázení hlínou nezahrnovat srdíčko sazenice. Jinak by celer tvořil spíše kořeny než šťavnatou bulvu.
Celer miřík je velmi náročný na živiny i úpravu půdy. Velmi dobře prospívá v hlinitých a humózních půdách. Svědčí mu slunce nebo polostín. Abyste celer ušetřili od nadměrného osídlení škůdci a chorobami, nikdy ho na záhon nevysazujte po kořenové zelenině. Mnohem lepší bude vysadit ho po bramborech, košťálovinách nebo luskovinách.
Protože je celer náročný na živiny také v průběhu růstu, je potřeba ho přihnojovat dusíkem nebo vícesložkovým hnojivem. Potřebuje i hodně vláhy, a to zejména při zvětšování bulev. Nikdy však celer nepřemokřete, pak je náchylný na tvorbu plísně. Občasné okopávání mu rovněž prospěje, jeho kořeny tak budou mít dostatek vzduchu.
Jaké má celer využití?
Jak už jsme říkali, celer lze využít kompletně celý. Bulva se využívá do vývarů, omáček, pod maso. Čerstvá bulva celeru je vhodná do salátů, stejně jako čerstvá celerová nať. Dokonce lze celer osmažit v trojobalu. Velmi chutné jsou celerové chipsy. V kuchyni se využívají také celerová semínka.
Recept na zdravou celerovou pomazánku
Celer může tvořit základ pro chuťově úžasnou celerovou pomazánku.
Potřebujete na ni:
- 300 gramů celerové bulvy
- dvě středně velká vejce uvařená natvrdo
- jedno menší jablko
- jednu menší cibuli
- kostičku smetanového měkkého sýra
- 50 gramů bílého tučného jogurtu
- lžičku hořčice
- šťávu z poloviny citronu
- sůl a pepř na dochucení
Postup je jednoduchý. Celer, jablko i cibuli očistěte od slupky a nastrouhejte na struhadle. Celer a cibuli doporučujeme nastrouhat najemno, jablko nahrubo. Vejce nakrájejte buď na drobné kostičky, nebo také nastrouhejte. Potom všechny ingredience poctivě smíchejte a podle libosti dochuťte solí a pepřem. Celerovou pomazánku nechte v ledničce na chvíli odležet, než ji namažete na čerstvé pečivo. Přejeme dobrou chuť.
Celer miřík si ve vaší kuchyni určitě zaslouží mnohem větší prostor, než možná dosud měl. Vyzkoušejte nějaké recepty s ním a uvidíte, možná mu konečně přijdete na chuť!