Piniové ořechy si získávají ve zdravém stravování neskutečnou oblibu, a to díky své neopakovatelné chuti a spoustě pozitivních účinků na lidský organismus. Odkud piniové ořechy pochází a proč je nezatracovat, a naopak zařadit do jídelníčku, to si povíme v tomto článku. Také se podíváme na jednoduchý recept z piniových ořechů, a pokud byste si je chtěli vypěstovat, poradíme vám, jak na to.
Borovice pinie – (latinsky Pinus pinea)
Borovice pinie (lat. Pinus pinea) pochází ze Středomoří, kde patří mezi běžné jehličnaté stromy v této oblasti. Poznáte ji podle nestandardního tvaru šišek. Jedná se o jehličnatý strom, který je zelený po celou dobu jeho růstu. Dorůstá až do výšky 30 metrů. Kromě atypického tvaru šišek ho můžete na první pohled poznat také podle jeho koruny, která svým tvarem připomíná deštník.
Semena borovice dozrávají na přelomu podzimu a zimy. Jsou zbarvena do světle hnědé barvy a stejně jako u vlašských ořechů na nich najdete povlak, který se před konzumací odstraňuje. Borovicová semena pinie u nás v obchodech najdeme pod názvem piniové oříšky a konzumují se syrová nebo pražená. Hojně využívaná jsou v italské kuchyni při jakékoliv příležitosti.
Vitamíny a minerály
Ze všech sušených plodů mají piniové ořechy největší množství bílkovin, které se podílí na stavbě buněk a tkání. V semínkách také naleznete zinek, který hraje klíčovou roli pro imunitu a přirozené čištění organismu. Obsahují i hořčík, který je pro tělo naprosto nepostradatelný, protože hraje nesmírně důležitou roli při ochranných procesech (např. antistresových, antitoxických a protialergických), chrání před ionizujícím zářením, podílí se na tvorbě protilátek a celkově reguluje funkčnost organismu. Dále obsahují draslík, fosfor, vápník a další minerály, které lidské tělo potřebuje.
A také velkou škálu vitamínů. Zmíníme například vitamín B1 (Thiamin), který je tzv. vitamínem optimistů, protože udržuje člověka v dobré náladě, brání únavě a podporuje trávení. Nesmíme také zapomenout na vitamín E, který posiluje srdce a další svaly v lidském organismu.
V tabulce najdete přehled všech vitamínů a minerálů obsažených v piniových oříškách.
Vitamíny | Minerály |
A | draslík |
B1 | fosfor |
B2 | hořčík |
B3 | mangan |
B6 | měď |
B9 | selen |
E | sodík |
K | vápník |
zinek | |
železo |
Pěstování pinie
Pinie potřebují prohřátou, kyselou a písčitou půdu, kterou můžete pohnojit rašelinovým substrátem. Mají rády slunné stanoviště, ale polostín jim také nevadí. Avšak dostatek slunečních paprsků je pro ně nutný, protože se vám může stát, že ve stinném a chladnějším prostředí nebudou plodit vůbec. Borovice většinou dorůstají do výšky 15-25 m a dožívají se věku 150 let. Doporučuje se je nepodřezávat, udržovat je v teple, protože v zimě nesnesou mrazy, ale nedávejte je do skleníku, kde budou omezovány malým prostorem. Klíčové také je pravidelné zavlažování, jelikož borovice je zvyklá na středomořské podmínky. Důležité je zmínit, že šišky se vyvíjí tři roky a semínka se objevují až kolem čtvrtého roku. Nesbírejte je však hned! Šišky se musí plně otevřít, což může občas trvat i 20 dní. Následně je nutné počkat, až se vysuší a až potom sklízet. Nezapomeňte těsně před konzumací odstranit ze semínek slupku. Pokud to provedete dříve, tak existuje poměrně velké riziko, že se vám ořechy téměř okamžitě zkazí.
Recept na tradiční italské pesto
Existuje snad lepší recept s piniovými oříšky než tradiční italské pesto? Připravte si asi 2 šálky čerstvé bazalky, 1/2 šálku parmazánu, 1/3 šálku pinelek, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku olivového oleje a 1/4 lžičky soli. Recept je opravdu jednoduchý. Dejte všechno do blenderu a rozmixujte to tak, aby zbyly drobné kousky ořechů. Dochuťte to dle vlastního gusta a můžete servírovat.