Papája obecná

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Tropické ovoce papája obecná (nebo také papája melounová) vás nenechá v klidu, dokud toto lehce zapáchající, ale velmi chutné a zdravé ovoce neochutnáte. Vypadá totiž velmi lákavě a po nutriční stránce také nebudete litovat. Jakými zajímavostmi je papája opředena, jaké zdravotní benefity nabízí a jak si ji lze doma vypěstovat? Na závěr máme pro vás jako vždy připravený recept na plněnou papáju.

Papája obecná (latinsky Carica papaya)

Papája obecná má svůj původ v Mexiku a Guatemale. Pro svou oblíbenost se však rozšířila do dalších tropických částí světa, a tak na papáju můžete narazit také během cest po Africe, Indii, jižní Asii a Indonésii. Ačkoliv rostlina vypadá jako strom dorůstající výšky až 10 metrů, ve skutečnosti se jedná o dřevitou bylinu. Mohutný stonek, který připomíná kmen, je uvnitř dutý. Velkou zajímavostí je, že ze stonku i z nezralého ovoce po poranění vytéká latex, který se dále zpracovává.

Svým tvarem plod připomíná obří tykev a může vážit klidně i deset kilogramů. Ačkoliv papája vypadá velice atraktivně, nemusí vám vonět. Za mírný zápach je zodpovědný enzym papain. Ten však v papáje není na škodu, naopak podporuje trávení a příznivě ovlivňuje zrak.

Věděli jste, že dovézt sem papáju není jen tak? Na rozdíl od banánů, které se mohou přepravovat ještě nezralé, u papáji toto nejde. Navíc je papája velmi náchylná na otlačeniny. I to se pak promítá do její ceny, papája rozhodně není nejlevnější. Kromě plodu lze využít i listy tohoto tropického ovoce (například Mexičané do nich balí maso při jeho tepelné úpravě). Využít můžete i semínka, která mají palčivou chuť a trochu připomínají pepř. Po jejich namletí jimi můžete ochutit váš pokrm.

Blahodárné účinky papáji na naše zdraví

Papája obsahuje důležitý enzym papain, který pomáhá štěpit bílkoviny, a tím urychluje trávení. Tento enzym zároveň podporuje zdravý zrak.

Velkou výhodou papáji je fakt, že je lehce stravitelná. Dát si ji tedy můžete jako lehkou svačinku. Zároveň je papája zásadotvorná, což je pro tělo velmi důležité. Co si budeme povídat, jídelníček většiny lidí, kteří o své zdraví výrazně nedbají, je spíše kyselý. Papája ho tedy může skvěle vyvážit a příznivě ovlivnit procesy v těle.

Papája:

  • podporuje imunitu
  • působí protizánětlivě
  • zmírňuje otoky
  • umí utišit bolest
  • zmírňuje revmatismus
  • napomáhá léčbě hemoroidů
  • předchází artritidě
  • zpomaluje rozvoj diabetu 2. typu
  • obnovuje tvorbu svalové tkáně
  • léčí kožní onemocnění známé jako vitiligo
  • zmírňuje příznaky dráždivého střeva
  • chrání před rakovinou tlustého střeva
  • urychluje hojení ran
  • pomáhá při léčbě akné
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Papája obsahuje cenné antioxidanty, karotenoidy, flavonoidy a enzymy, dále vitamín C, vitamíny skupiny B (kyselina listová a kyselina pantothenová), hořčík, vápník, draslík, železo a fosfor.

Zdroj: Freepik.com

Jak papáju vypěstovat ze semínka?

Jen málokdo nevyzkoušel semínko papáji vnořit do substrátu. Tím se přesvědčil, že pěstování papáji doma je nejen možné, ale i výhodné. Dočkat se totiž můžete vlastních plodů. Budou menší a bude jich méně, také se jich dočkáte mnohem později. Za pokus to však rozhodně stojí. Papája přitom není na pěstování doma vůbec náročná. K růstu potřebuje základní podmínky jako světlo, teplo a dostatek vláhy.

  • Semínko vysaďte do substrátu pro pokojové rostliny, zalijte a počkejte, až vám z něho vyroste drobná rostlinka.
  • Tu umístěte na okenní parapet, protože papája miluje světlo.
  • Také má však ráda teplo kolem 25 °C.
  • V létě ji klidně můžete vynést na zahradu.
  • Při dlouhodobých teplotách nad 20 °C je nutná pravidelná zálivka.
  • V zimě můžete zálivku omezit, teplota by však neměla klesnout pod 15 °C.
  • Papáju můžete přihnojit organickým hnojivem.
  • Až se na rostlině objeví první květy, nezapomeňte je ručně opylovat (přenášením pylu štětcem z květu na květ), protože květy papáji toto samy nezvládnou.

Recept na plněnou papáju

Vzhledem k velikosti plodu si s papájou můžete v kuchyni docela vyhrát. V tomto případě vám papája může posloužit jako jedlá miska.

Potřebujete:

  • jednu velkou papáju
  • asi 200 g cukru
  • 1 hrnek nakrájené hrušky na kostičky
  • 1 hrnek nakrájeného melounu na kostičky
  • 1 hrnek hroznů rozkrájených na menší části
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2 sáčky želatiny

Postup:

Papáju oloupejte, rozkrojte na dvě půlky a vydlabejte semínka. Potom si do papáji připravte náplň. Všechno ovoce (klidně můžete použít i jiné druhy) omyjte, pokud je potřeba, tak ho zbavte slupky a nakrájejte na drobné kostičky. Želatinu rozpusťte ve vodě dle návodu a smíchejte ji s cukrem, citrónovou šťávou a ovocem.

Obě půlky papáji naplňte touto směsí a dejte do ledničky, kde by měla směs tuhnout celý den. Po úplném ztuhnutí směsi můžete plněnou papáju nakrájet na plátky a podávat jako osvěžující dezert. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Jeřabiny
Jeřabiny
Mangold
Mangold
Sacha Inchi
Sacha Inchi
Datle
Datle
Červený rybíz
Červený rybíz
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná

Viaflorin

Reklama