Máta peprná

Jen málokdo by neznal svěže vonící bylinku, která patří k těm nejznámějším na celém světě! Mátu peprnou bezpečně poznáte podle její typické vůně i chuti, se kterou dodá nápojům i pokrmům úplně jiný rozměr. Co ale víte o mátě? Samozřejmě kromě toho, že příjemně voní?

Máta peprná – latinsky Mentha Piperita

Máta peprná nepatří jen k nejznámějším bylinkám vůbec – řadí se totiž i k těm nejstarším. Vznikla již v roce 1696 a to křížením dvou rostlin – konkrétně máty klasnaté a máty vodní.

Máta peprná, latinským názvem Mentha Piperita, spadá do čeledi hluchavkovitých. Je to vytrvalá bylinka, která má tmavě zelenou barvu, dorůstá do výšky maximálně 70-75 cm a barva květů může mít růžovou až modro-fialovou barvu.

V hlavní roli mentol

Dominantní složkou máty peprné je mentol, díky kterému se může tahle bylinka pyšnit svou svěží vůní i chutí. Mentol způsobuje vyvolání pocitu chladu, dokáže i znecitlivit.

Zdravotní účinky

Máta se již po mnoho let využívá nejen v kosmetice, ale především v léčitelství. Právě zde je velmi ceněna pro své pozitivní přínosy na lidské zdraví. Může se totiž pyšnit celou řadou zdravotních účinků:

  • zvyšuje tělesnou kondici
  • pomáhá při žaludečních křečích
  • pomáhá při bolestech zubů a dásní
  • představuje pomoc při zápachu z úst
  • pomáhá léčit vyrážky a mírnit jejich příznaky
  • je nápomocná při zánětech kůže
  • utlumuje tvorbu mateřského mléka
  • pomáhá při nechutenství
  • má pozitivní účinky při impotenci
  • posiluje nervovou soustavu
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • uvolňuje ucpaný nos
  • tiší svalové bolesti
  • podporuje trávení
  • je nápomocná při nachlazení
  • zmírňuje projevy nadýmání

Použití máty peprné

Mátu peprnou lze využít na mnoho způsobů. Vsadit na ni můžete nejen v kuchyni, kde se hodí pro dochucení a oživení mnoha jídel či nápojů, ale oblíbíte si ji i pro různorodé využití v léčitelství. Mátu peprnou lze použít při:

  • vaření a dochucování
  • kloktání
  • vyplachování úst
  • osvěžování dechu
  • obkladech
  • inhalacích
  • bylinných koupelích

Připravte si čaj nebo sirup

Z máty si můžete připravit například čaj, sirup nebo osvěžující nápoj.

Sirup

  • 70 g mátových lístků
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg cukru
  • šťávu z citronu

Vodu s cukrem přiveďte k varu, jakmile směs zhoustne, přidejte nadrobno pokrájené mátové lístky, chvilku povařte, odstavte z plamene a nechte 2 hodiny odstát. Poté přeceďte, opět přiveďte k varu a přidejte šťávu z citronu. Nechte vystydnout a skladujte v uzavřené lahvi v temnu a chladu.

Čaj

  • polévkovou lžíci sušených mátových lístků
  • 200 ml vody

Sušené mátové lístky přelijte vroucí vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Doporučené denní množství jsou 3-4 šálky čaje.

Osvěžující nápoj

  • hrst čerstvých mátových lístků
  • hrst čerstvých lístků meduňky
  • 1-2 čajové lžičky třtinového cukru
  • 1 litr vody
  • led

Lístky máty a meduňky vložte do sklenice a pomačkejte. Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte vodou. Promíchejte a přidejte pár kostek ledu.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Chlorella
Chlorella
Grepfruit
Grepfruit
Fazol obecný
Fazol obecný
Quinoa
Quinoa
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka
Cibule kuchyňská
Cibule kuchyňská