Máta peprná

Jen málokdo by neznal svěže vonící bylinku, která patří k těm nejznámějším na celém světě! Mátu peprnou bezpečně poznáte podle její typické vůně i chuti, se kterou dodá nápojům i pokrmům úplně jiný rozměr. Co ale víte o mátě? Samozřejmě kromě toho, že příjemně voní?

Máta peprná – latinsky Mentha Piperita

Máta peprná nepatří jen k nejznámějším bylinkám vůbec – řadí se totiž i k těm nejstarším. Vznikla již v roce 1696 a to křížením dvou rostlin – konkrétně máty klasnaté a máty vodní.

Máta peprná, latinským názvem Mentha Piperita, spadá do čeledi hluchavkovitých. Je to vytrvalá bylinka, která má tmavě zelenou barvu, dorůstá do výšky maximálně 70-75 cm a barva květů může mít růžovou až modro-fialovou barvu.

V hlavní roli mentol

Dominantní složkou máty peprné je mentol, díky kterému se může tahle bylinka pyšnit svou svěží vůní i chutí. Mentol způsobuje vyvolání pocitu chladu, dokáže i znecitlivit.

Zdravotní účinky

Máta se již po mnoho let využívá nejen v kosmetice, ale především v léčitelství. Právě zde je velmi ceněna pro své pozitivní přínosy na lidské zdraví. Může se totiž pyšnit celou řadou zdravotních účinků:

  • zvyšuje tělesnou kondici
  • pomáhá při žaludečních křečích
  • pomáhá při bolestech zubů a dásní
  • představuje pomoc při zápachu z úst
  • pomáhá léčit vyrážky a mírnit jejich příznaky
  • je nápomocná při zánětech kůže
  • utlumuje tvorbu mateřského mléka
  • pomáhá při nechutenství
  • má pozitivní účinky při impotenci
  • posiluje nervovou soustavu
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • uvolňuje ucpaný nos
  • tiší svalové bolesti
  • podporuje trávení
  • je nápomocná při nachlazení
  • zmírňuje projevy nadýmání

Použití máty peprné

Mátu peprnou lze využít na mnoho způsobů. Vsadit na ni můžete nejen v kuchyni, kde se hodí pro dochucení a oživení mnoha jídel či nápojů, ale oblíbíte si ji i pro různorodé využití v léčitelství. Mátu peprnou lze použít při:

  • vaření a dochucování
  • kloktání
  • vyplachování úst
  • osvěžování dechu
  • obkladech
  • inhalacích
  • bylinných koupelích

Připravte si čaj nebo sirup

Z máty si můžete připravit například čaj, sirup nebo osvěžující nápoj.

Sirup

  • 70 g mátových lístků
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg cukru
  • šťávu z citronu

Vodu s cukrem přiveďte k varu, jakmile směs zhoustne, přidejte nadrobno pokrájené mátové lístky, chvilku povařte, odstavte z plamene a nechte 2 hodiny odstát. Poté přeceďte, opět přiveďte k varu a přidejte šťávu z citronu. Nechte vystydnout a skladujte v uzavřené lahvi v temnu a chladu.

Čaj

  • polévkovou lžíci sušených mátových lístků
  • 200 ml vody

Sušené mátové lístky přelijte vroucí vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Doporučené denní množství jsou 3-4 šálky čaje.

Osvěžující nápoj

  • hrst čerstvých mátových lístků
  • hrst čerstvých lístků meduňky
  • 1-2 čajové lžičky třtinového cukru
  • 1 litr vody
  • led

Lístky máty a meduňky vložte do sklenice a pomačkejte. Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte vodou. Promíchejte a přidejte pár kostek ledu.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Paprika
Paprika
Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice