Česnek kuchyňský

Česnek stejně jako cibule představuje základní složku české kuchyně. Má typicky výraznou chuť i vůni, kterou obohacuje nejeden pokrm. Kromě toho je známý pro své zdravotní přínosy, díky kterým si vysloužil přezdívku „přírodní antibiotikum“. V našem článku vám představíme tento český poklad blíže. Prozradíme tipy pro správné pěstování česneku, ale také jak jíst česnek.

Česnek kuchyňský – latinsky Allium Sativum

Česnek kuchyňský (zvaný také česnek setý) je vytrvalá rostlina, která je známá po celém světě. Může dorůstat výšky až jednoho metru, patří do čeledi česnekovitých. Základem je složená cibule, kterou tvoří jednotlivě rozdělené pacibulky neboli stroužky.

Původ a druhy česneku

Česnek pravděpodobně pochází z jižní Asie, pěstoval se však i ve starém Egyptě nebo v Mezopotámii, dnes se jako zahradní i polní rostlina pěstuje prakticky po celé Evropě. V Česku existuje zhruba 22 odrůd česneku kuchyňského.

Český česnek

Pěstování česneku má v Česku velkou tradici. Tuzemský česnek je považován za natolik kvalitní produkt, že si vysloužil také legislativní ochranu. Jako „Český česnek“ dnes může být označen pouze česnek, který byl vypěstován na území naší republiky.

Pěstování česneku

Česnek se pěstuje ze stroužků, které se na podzim vyloupávají a v listopadu nebo brzy z jara sadí do záhonů. Sází se špičkami nahoru do hloubky zhruba 8 cm. Před sázením se doporučuje namočit stroužky na pár hodin do vody.

Lze zasadit i stroužky česneku kupovaného v obchodech, protože je však česnek velmi choulostivý na choroby a plísně, je lepší použít k sadbě česnek z ověřeného původu, ideálně přímo od pěstitele.

V průběhu růstu česneku je vhodné zbavovat půdu plevele, které rostlinu ochuzují o živiny. Stejně tak je potřeba zastřihávat pokroucené výhonky česneku. Ty je však možné zpracovat do jídla. Chuťově připomínají medvědí česnek.

Česnek pěstování

zdroj: Pixabay.com

Sklizeň česneku a skladování

Na přelomu června a července by měl být česnek připravený ke sklizni. Rostlinu vytahujeme ze země celou. Poté můžeme mírně zkrátit kořínky, ale stvoly necháváme.

Česnek je po sklizni potřeba pořádně prosušit, například na sluníčku nebo na suché půdě. Po vysušení můžeme stvoly odřezat a česnek je připraven ke konzumaci, případně ke skladování.

Skladování česneku je vhodné v suchu a v chladu. Ideální je rozmístění česneku v jedné vrstvě ve větraných bedýnkách či policích. Nezapomeňte si pár paliček odložit stranou pro další výsadbu.

Léčivé látky v česneku

Česnek má svou typickou vůni i chuť. Právě ono česnekové aroma způsobuje silice známá jako alicin. Zajímavostí je, že v původní formě je alicin biologicky neúčinný, ale typický pach česneku vzniká až ve chvíli, kdy dojde k poškození buněk – tedy k nakrojení. Teprve až tehdy se tato látka štěpí na štiplavě páchnoucí aroma.

Mimo alicinu v česneku najdete i vitamín A, vitamín B, vitamín C a vitamín D, nechybí ani minerální látky – konkrétně zinek, jód a hořčík.

Zdravotní účinky

Jak už jsme předeslali v úvodu, česnek se pyšní spoustou zdravotních účinků, pojďme si prozradit, které to jsou.

Léčba kašle česnekem

Zdravotní účinky česneku jsou nejvíce známy v souvislosti s onemocněním dýchacích cest, jako je kašel, zánět průdušek či angína. Česnek je přírodní antibiotikum, které bojuje s bakteriemi a viry. Léčba česnekem tak přináší úlevu v podobě tlumení kašle a usnadnění vykašlávání.

Tip: Pro léčbu kašle můžete použít například česnekovou kaši. Recept na ni naleznete na konci článku.

Česnek zlepšuje trávení

Další zdravotní účinky česneku souvisí s trávením. Česnek má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, což usnadňuje a zlepšuje trávení.

Česnek pomáhá na tlak i cévy

Česnek pomáhá se také snížením vysokého krevního tlaku; recept na speciální sirup naleznete na konci článku. Kromě toho má česnek pozitivní vliv na hladinu krevního cukru a je nápomocný proti vápenatění cév.

Další účinky česneku na zdraví:

  • zlepšuje prokrvení tkání
  • hubí plísně
  • ulevuje při bolestech zubu
  • přináší úlevu při zánětu středního ucha

Česnek

zdroj: Pixabay.com

Použití česneku kuchyňského

Když se řekne česnek, většina lidí si automaticky představí jeho využití především v kuchyni. Česnek je nedílnou součástí mnoha jídel české i světové kuchyně.

Kromě využití v kuchyni se na něj lze spolehnout i při léčbě některých zdravotních neduhů. Například na bolavý zub je možné rozkousnout stroužek česneku. Antiseptické silice se už postarají o utlumení bolesti a případnou léčbu zánětu. Proti bolesti uší pak pomůže výluh z česneku.

Na závěr přinášíme dva užitečné recepty našich babiček – na česnekovou kaši proti nachlazení a kašli a česnekový sirup, který vám pomůže pro snížení vysokého tlaku.

Česneková kaše proti nachlazení a kašli

  • palička česneku
  • med

Paličku česneku rozdrťte co nejvíce to půjde, a v poměru 1:1 smíchejte s medem. Dobře promíchejte a skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu. Užívejte jednu polévkovou lžíci denně jako prevenci. V případě nachlazení pak užívejte polévkovou lžíci 4-6x za den.

Česnekový sirup

  • palička česneku
  • líh

Paličku česneku oloupejte a rozmačkejte. Můžete paličky i nakrájet na velmi tenké plátky. Dejte do nádoby a zalijte lihem tak, aby se česnek potopil. Nechte louhovat 8 dní a poté přeceďte. Užívejte pro snížení vysokého krevního tlaku.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Chlorella
Chlorella
Grepfruit
Grepfruit
Fazol obecný
Fazol obecný
Quinoa
Quinoa
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka
Cibule kuchyňská
Cibule kuchyňská