Brusnice brusinka patřila už do kuchyní našich babiček, a to nejen jako ozdoba na svíčkovou. Malé červené plody brusnice brusinky a dokonce i listy mají širší využití, a to nejen v kuchyni. Díky svému složení jsou brusinky označovány za superpotravinu a obzvláště ženy, trpící na záněty močového ústrojí na ně nedají dopustit. V článku vám tuto rostlinu představíme blíže, poradíme, jak na pěstování brusinky a jak s ní léčit některé zdravotní neduhy.
Brusnice brusinka – latinsky Vaccinium Vitis-Idaea
Brusnice brusinka je malý stálezelený keřík ,který dorůstá výšky až 20 cm. Je typická svým hustým rozvětvením a výhonky, které dosahují délky až 70 cm. Její listy jsou silné a řapíkaté, vrchní část je zbarvena do tmavě zelené barvy, spodní je zbarvena do hněda a má malé tečky. Květy brusnice brusinky jsou bílé až lehce narůžovělé a mají tvar zvonků. Nejdůležitějším prvkem rostliny jsou její plody – brusinky, které dozrávají v sytě červené jedlé plody.
Původ a pěstování brusinky
Brusnice brusinka je nenáročná rostlinka. Roste v celé Evropě, Asii i Severní Americe. Zajímavostí je, že byste na ni natrefili i za polárním kruhem. V našich podmínkách brusnice brusinka roste především v suchých borových lesích a na horských stráních.
zdroj: Pixabay.com
Pěstování brusinky doma
Brusinku si můžete zasadit i doma, vyžaduje podobné podmínky jako borůvka. Vysazuje se na jaře nebo na podzim do záhonu nebo do květináče. Půda by měla být spíše kyselejší, což běžně naše zahrádky nemívají. Je proto vhodné upravit kyselost půdy substrátem. Keř brusnice brusinky plodí zpravidla už jeden rok od výsadby, a to koncem léta.
Zdravotní účinky
Brusnice brusinka obsahuje glykosidy – konkrétně pak arbutin, který je v tomto případě hlavní účinnou látkou. Dále byste v brusince našli třísloviny, flavonoidy, minerální soli a organické kyseliny. Všechny tyto látky jsou ceněny pro svůj pozitivní vliv na zdraví. A jaké, že jsou zdravotní účinky brusinky?
Brusinky při zánětech močového ústrojí
Brusinka je známá především pro své pozitivní přínosy při zánětech močového ústrojí. Extrakt z bobulí brusinky je zpracováván farmaceuticky jako doplněk stravy při léčbě těchto nepříjemných obtíží. Brusinkami je možné podpořit také léčbu problémů s prostatou. Je možné konzumovat i sušené plody brusinky, ty ale nemají tak silnou koncentraci účinných látek.
Brusinka jako antioxidant
Brusinka je společně s borůvkami či česnekem velmi silným antioxidantem, pomáhá tak zpomalovat projevy stárnutí a zvyšuje imunitu organismu. Navíc snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému.
Brusinka pro hubnutí
Je možné brusnici brusinku využít také při hubnutí. Konzumace brusinky přispívá k optimální hladině cukru v krvi, což ocení nejen diabetici, ale také všichni, kdo se snaží redukovat svou hmotnost. Nevyvážená hladina cukru totiž způsobuje pocity hladu či neovladatelné chutě na jídlo.
Jaké jsou další účinky brusnice brusinky na zdraví?
- pomáhá před vznikem zubního kazu
- snižuje horečku
- snižují riziko vzniku rakoviny
- zlepšují zdraví střevní mikroflóry
- posilují srdce
- chrání zrak
Použití brusnice brusinky
Přinášíme pár tipů na využití částí této rostliny.
Použití plodů brusinky
Plody brusnice brusinky je možné jíst jak čerstvé, tak i sušené. V dnešní době se dají koupit i konzervované či kompotované. U všech průmyslově zpracovaných výrobků z brusinky si dejte pozor na přidaný cukr. Brusnice brusinka je přirozeně velmi hořká, a proto ji výrobci rádi doslazují, což však potlačuje výhody, které jinak plynou z její konzumace.
Nejčastěji se brusinky používají v podobě kapslí jako potravinové doplňky. Ostatní sušené, kompotované či konzervované brusinky je pak možné použít v kuchyni do kaší, müssli, smoothie. Můžete je použít na pečení nebo na výrobu vlastní pikantní marmelády. Bez brusinek se neobejde ani pravá svíčková. Ke libovému masu, ideálně ke zvěřině se hodí brusinková omáčka.
zdroj: Pixabay.com
Použití listů brusinky
Velmi ceněné jsou i brusinkové listy, které se suší a následně je možné je použít pro přípravu čaje s močopudným a dezinfekčním účinkem.
Recepty z brusinek
Níže přinášíme pár receptů na čaje a džusy z brusinek a brusinkových listů.
Čaj z brusinkových listů
- 20 g sušených lístků
- 50 dcl vody
Listy zalijte horkou vodou a nechte 10-15 minut louhovat.
Čaj z plodů brusinky
- 5 polévkových lžic brusinek (ideálně čerstvých, lze použít i sušené)
- Jablko
- 30 g třtinového cukru
- 750 ml vody
Brusinky a pokrájené jablko zalijte vodou, přidejte cukr a přiveďte k varu.
Džus z plodů brusinky
- 1 kg brusinek
- 1 kg cukru
- ¾ litru vody
Brusinky smíchejte s cukrem a nechte je 24 hodin odpočinout na temném a chladném místě. Poté k nim přilijte vodu a všechno přiveďte k varu. Jakmile směs přijde k varu, nechte ji 5 minut probublat, pak odstavte z plamene a nechte vychladnout.