Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Jak zpracovat hrušky zdravě a chutně? Sladká inspirace, která provoní vaši kuchyni

Fotografie: Hrušky
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Každoroční otázka – co s hruškami v období jejich sklizně? Abychom vám byli alespoň trochu nápomocní (sklízet hrušky s vámi nemůžeme), připravili jsme pro vás inspiraci v podobě zdravých receptů s využitím hrušek. Kompoty v zimě přijdou vhod i jako zdravé mlsání, domácí smoothie vás ráno dobije energií a sladké pečení ocení nejen muži, ale i děti. Hrušky vám rozhodně ve spíži ležet nezůstanou. Zjistěte, jak zpracovat hrušky na zimu nebo vyzkoušejte jednoduché recepty z hrušek, které určitě nadchnou celou rodinu.

Jak zpracovat hrušky na zimu

Pokud je sklizeň opravdu velká, pak se nabízí otázka, jak tu nadílku hrušek na zimu zpracovat, aby vydržela. Hruškový kompot, povidla či marmeláda z hrušek je pak zpravidla to první, co nás napadne. Jak na to?

1) Hruškový kompot – klasika českých domácností

Hruškový kompot je nejlepší z tvrdších hrušek. Hrušky nejprve očistěte a odstraňte jádřince. Buď je můžete pokapat citrónem, nebo je ihned po rozkrojení vložit do vody s citronovou šťávou či kyselinou citronovou, aby si uchovaly světlou barvu a neztmavly. Po očištění naplňte hruškami zavařovací sklenice, posypte je cukrem a zalijte teplou (ne horkou) vodou. Na jednu sklenici je ideální poměr 30 – 50 g cukru. Připravte si zavařovací hrnec, vložte do něj sklenice a uzavřete ho pokličkou. Zahřejte na teplotu max. 90 °C a po dobu cca 20 min – 30 min. Z koření pak můžete využít hřebíček a skořici.

2) Sušené křížaly z hrušek

Křížaly z hrušek jsou ideální náhradou za nezdravé a mastné chipsy. Křížaly jsou jednoduché na přípravu. Jde pouze o to správně je vysušit. Ponechat je můžete i se slupkou, podle chuti. Hrušky rozpulte, vyjměte jádřince a nakrájejte na opravdu tenké plátky. Ty pak vyskládejte na plech na pečící papír při sušení na sluníčku nebo v troubě. V troubě by teplota neměla přesáhnout 60 °C. V průběhu sušení je otáčejte. Jakmile budou křížaly suché, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Skladujte je ve sklenicích na tmavém a chladném místě. Dbejte na to, aby křížaly byly opravdu vysušené, jinak vám začnou plesnivět a následně by bylo nutné vyhodit celou sklenici.

Zdroj: Freepik.com

Jednoduché recepty z hrušek

Dále tu pro vás máme dva výborné a zdravé recepty, které můžete vyzkoušet. Pokud jste již část hrušek zavařili a vysušili, zbytek můžete využít na jednoduché recepty, které zachutnají celé rodině.

3) Hruškovo-jablečný celozrnný štrůdl

Štrůdl z listového těsta dělá asi mnoho žen v ČR. Je to taková ta klasika, které se nepřejíte. My jsme pro vás připravili recept na celozrnný štrůdl s využitím jablek i hrušek. Pokud jablka nemáte, můžete ho udělat pouze z hrušek. Navíc chutná skvěle a je bez cukru. Celý postup a všechny ingredience najdete v naší kuchařce v receptu hruškovo-jablečný celozrnný štrůdl.

4) Hruškové smoothie

Jednoduché, rychlé, chutné a zdravé, to je hruškové smoothie – v našem podání s jablky, zázvorem a ovesnými vločkami. Příprava smoothie je velmi rychlá a konzumace dobije baterky i zasytí. Toto smoothie můžete pít ráno i večer. Kombinovat ale můžete také s jiným ovocem. Jaké ingredience jsou vhodné do smoothie a jak je nejlépe kombinovat, to najdete v našem inspiračním článku, kde najdete i další recepty a tipy, jak si doma připravit zelené smoothie. Pokud budete chtít hrušky kombinovat s jiným ovocem či oříšky, v článku si můžete přečíst, jak na to.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama