Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Recepty pro posílení a zahřátí těla

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Podzim je podle tradiční čínské medicíny důvodem ke změně. Je potřeba ustát přechod z jangové energie do jinové pomalejší energie. Je potřeba tepleji se oblékat a samozřejmě se i jinak stravovat. Typicky podzimní potraviny budiž vám inspirací pro váš podzimní jídelníček.

Jaké jsou typicky podzimní potraviny podle tradiční čínské medicíny?

Na podzim vládne jin a je potřeba chránit se před chladem. Proto jsou vhodné syté a hřejivé potraviny. Ostrá a pikantní chuť potravin nám pomůže zbavit se hlenů. Kyselé potraviny, například kysané zelí, působí svíravě a zabraňují pronikání chladu dovnitř těla. K podzimním blahodárně působícím potravinám patří kysané zelí, nakládaná zelenina, zázvor, česnek, ředkev, květák, pórek, dýně, jablka, hrušky, švestky, ořechy, neloupaná rýže, jáhly a další. Na podzim do jídelníčku zařazujeme mnohem více masa. Jídla na podzim tepelně upravujeme mnohem delší dobu než v létě. Oproti létu už se snažíme vyhýbat studené přípravě a lehčím jídlům. Naopak sázíme na teplé a hutné polévky a vydatná jídla.

Hřejivá dýňová polévka se zázvorem

Dýně je u tradiční čínské medicíny nejoblíbenější zeleninou podzimu. Plod je kulatý a symbolizuje nikdy nekončící koloběh života. Má zahřívací charakter, což je ideální v době, kdy nastupuje ohrožující vlhko a chlad. Připravit si můžete hutnou dýňovou polévku se zázvorem.

Připravte si:

  • jeden kilogram očištěné dýně (klidně se slupkou)
  • jednu cibuli
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • jeden litr vývaru (masového nebo zeleninového)
  • máslo nebo olej na restování cibulky
  • na dochucení smetanu ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • kari koření
  • ozdobou mohou být pražená dýňová semínka

Jaký je postup?

Na másle nebo na oleji orestujte cibulku. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni a zázvor. Chvilku zeleninu restujte, poté ji zalijte vývarem. Ochuťte dle libosti a vařte dalších 15 minut do změknutí. Polévku pak rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte smetnu. Polévku pak ozdobte orestovanými dýňovými semínky.

Další tipy na dýňové recepty najdete v článku – Jak zpracovat dýni nejen v kuchyni“.

Zdroj: Freepik.com

Vydatná jáhlová kaše se švestkami

Podle tradiční čínské medicíny si podzim žádá výživnější potraviny, aby se tělo připravilo na nadcházející zimu a lépe odolávalo vnějšímu chladu a nepohodě. Na snídani si proto můžete připravit teplou kaši z jáhel a se švestkami – tedy s dalšími surovinami, které TČM miluje. Víte, že jáhly dokážou z těla odvést vlhkost a rozvádějí energii čchi po těle?

Připravte si:

  • jáhly
  • mléko
  • med
  • máslo
  • špetku soli
  • švestky a ořechy

Jaký je postup?

Jáhly propláchneme horkou vodou a nasypeme je do mléka. Přidáme kousek másla, špetku soli a jáhly vaříme asi 15 minut. Do téměř hotové kaše přidáme med nebo jiné sladidlo dle libosti. Kaši dáme na talíř, ozdobíme švestkami, ořechy a případně i skořicí.

Fazolové rizoto

Tradiční čínská medicína se na fazole obrací při problémech s cukrovkou, otoky, při neschopnosti se vymočit nebo při slabosti. Podle TČM fazole z těla odvádějí přebytečné vlhko, posilují nedostatečnou krev i nedostatečnou jinovou energii.

Připravit si můžete fazolové rizoto, na které potřebujete:

  • 200 g fazolí (můžete namíchat fazole červené i bílé)
  • 250 g rýže (může být hnědá, kterou TČM miluje, protože pomáhá rozproudit energii čchi do celého těla)
  • jednu cibuli
  • sterilovanou kukuřici
  • na dochucení sůl, pepř, muškátový oříšek

Jaký je postup?

Přes noc namočené fazole uvařte do měkka a osolte je. Zvlášť uvařte rýži. Poté na oleji začněte restovat cibulku. Přidejte rýži, fazole, kukuřici a celou směs dobře promíchejte. Rizoto dochuťte podle chuti a ještě 20 minut zapékejte v troubě. Servírujte se salátem. Dobrou chuť.

Tip: V naší zdravé online kuchařce najdete mnoho receptů, které vás zahřejí a zachutnají každému.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama