Dýně Hokkaido

Reklama

Přikutálejí se vždy na konci léta a na podzim pak doslova zaplaví trhy. Dýně Hokkaido jsou zdravou podzimní ingrediencí. Jsou velmi výživné a navíc i nízkokalorické. Využití najde ve slané i sladké kuchyni. 

Dýně Hokkaido – latinsky Cucurbita pepo

Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu, jsou příbuzné s cuketami a melouny. Pochází ze Střední Ameriky a patří mezi nejstarší kulturní plodiny, protože dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l. Dýně pod slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. Obsahují i karotenoidy, které zbarví omáčky s máslem do oranžova.

Pěstování a skladování

Dýně není na pěstování složitá, zvládne to i úplný začátečník. Je možné zakoupit dýňová semínka, ale nejjednodušší je zakoupit přímo sazenice jednotlivých rostlin. Pozor si dejte na slimáky, jako i pro jiné druhy zeleniny jsou obzvlášť nebezpeční.

Jak poznám nejlepší dýni?

  • Sytá barva napoví – čím tmavší barva hokkaido, tím lépe.
  • Zvuk při zaklepání by měl být dunivý a těžký.
  • Stopka ukáže zralost – měla by být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Dýni bez stopky nekupujte, rychleji se kazí.
  • Váha – čím těžší, tím lepší.
  • Povrch dýně by měl být matný.
  • Bez měkkých míst! Značí začínající plíseň nebo otlačeniny.

Celou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C, ne v lednici) tak, aby kolem ní mohl volně proudit vzduch. Nakrojená dýně zabalená do fólie vydrží v lednici asi týden. Uchovávat dýni můžete i mražením, stačí nakrájet na kostky a zmrazit v dobře uzavřeném mikrotenovém sáčku,

zdroj: Pixabay.com

Dýně Hokkaido a využití v kuchyni

Dýně Hokkaidó oceníte především pro jejich jemnou, sladkou až jemně oříškovou chuť. Při přípravě dýni rozřízneme a odstraníme semínka, které neloupeme a dále je můžeme opražená využít. Slupku na dýni necháváme, protože při tepelné úpravě změkne a navíc ukrývá největší množství vitamínů.

Hokkaidové zajímavosti a léčivé účinky

  • Jediná dýně, která se před tepelnou úpravou nemusí loupat.
  • Je bohatá na hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C.
  • Pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, ledvin, sleziny, slinivky a prostaty.
  • V 100 gramech obsahuje jen 38 kalorií.
  • Doporučuje se také při léčení kožních onemocnění, či hojení ran.

Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves
Pšenice
Pšenice
Višně
Višně
Jahody
Jahody

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.