Přikutálejí se vždy na konci léta a na podzim pak doslova zaplaví trhy. Dýně Hokkaido jsou zdravou podzimní ingrediencí. Jsou velmi výživné a navíc i nízkokalorické. Využití najde ve slané i sladké kuchyni.
Dýně Hokkaido – latinsky Cucurbita pepo
Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu, jsou příbuzné s cuketami a melouny. Pochází ze Střední Ameriky a patří mezi nejstarší kulturní plodiny, protože dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l. Dýně pod slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. Obsahují i karotenoidy, které zbarví omáčky s máslem do oranžova.
Pěstování a skladování
Dýně není na pěstování složitá, zvládne to i úplný začátečník. Je možné zakoupit dýňová semínka, ale nejjednodušší je zakoupit přímo sazenice jednotlivých rostlin. Pozor si dejte na slimáky, jako i pro jiné druhy zeleniny jsou obzvlášť nebezpeční.
Jak poznám nejlepší dýni?
- Sytá barva napoví – čím tmavší barva hokkaido, tím lépe.
- Zvuk při zaklepání by měl být dunivý a těžký.
- Stopka ukáže zralost – měla by být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Dýni bez stopky nekupujte, rychleji se kazí.
- Váha – čím těžší, tím lepší.
- Povrch dýně by měl být matný.
- Bez měkkých míst! Značí začínající plíseň nebo otlačeniny.
Celou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C, ne v lednici) tak, aby kolem ní mohl volně proudit vzduch. Nakrojená dýně zabalená do fólie vydrží v lednici asi týden. Uchovávat dýni můžete i mražením, stačí nakrájet na kostky a zmrazit v dobře uzavřeném mikrotenovém sáčku,
zdroj: Pixabay.com
Dýně Hokkaido a využití v kuchyni
Dýně Hokkaidó oceníte především pro jejich jemnou, sladkou až jemně oříškovou chuť. Při přípravě dýni rozřízneme a odstraníme semínka, které neloupeme a dále je můžeme opražená využít. Slupku na dýni necháváme, protože při tepelné úpravě změkne a navíc ukrývá největší množství vitamínů.
Hokkaidové zajímavosti a léčivé účinky
- Jediná dýně, která se před tepelnou úpravou nemusí loupat.
- Je bohatá na hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C.
- Pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, ledvin, sleziny, slinivky a prostaty.
- V 100 gramech obsahuje jen 38 kalorií.
- Doporučuje se také při léčení kožních onemocnění, či hojení ran.
Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.