Pěstujete dýně na zahrádce nebo jste je dostali od souseda a nevíte co s nimi? Pak jste tu správně. Dýně skvěle poslouží v kuchyni, ale i pro výrobu například venkovních dekorací. Poradíme vám nejen zdravé recepty z dýně Hokkaido, ale i další nápady, jak zpracovat dýni a upravit ji jako venkovní dekoraci.
Recepty z dýně zahřejí a mohou být i jako skvělé zdravé mlsání
Začneme inspirací do kuchyně, kterou ocení nejvíce ženy. Dýni není vůbec těžké zpracovat. Někdy je používána v celku, jindy je nutné vydlabat dužinu. Ovšem téměř vždy je nutné zbavit se semínek. Ta můžete následně osmahnout na pánvi a ozdobit s nimi hotový výtvor. V naší zdravé kuchařce najdete recepty z dýně Hokkaido, které můžete ihned doma vyzkoušet.
1) Recept na dýňové placičky bez lepku
Dýňové placičky se dají jíst jak teplé, tak i studené. Děti je milují na svačinu, ale i jako lehká večeře jsou skvělé. Příprava není náročná a tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Jak postupovat a ingredience, bez kterých se neobjedete, najdete detailně vypsané u receptu na placičky z dýně Hokkaido.
2) Dýňová klasika – polévka z dýně Hokkaido
Další tip do kuchyně je polévka z dýně Hokkaido, kterou už snad vyzkoušela každá z nás. Jedná se o jednoduchou polévku se smetanovou příchutí. Příprava polévky je opravdu snadná, i začátečnice v kuchyni ji zvládnou levou zadní. Vyzkoušejte recept na polévku z dýně Hokkaido a nechte si chutnat.
3) Pikantní dýňová polévka bez smetany nejen pro vegany
Pro vegany a vegetariány tu máme pikantní polévku bez smetany z dýně Hokkaido. Je výborná a v podzimních sychravých dnech zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Pokud tedy smetanová verze není zrovna to pravé ořechové pro vás, vyzkoušejte recept na pikantní dýňovou polévku bez smetany.
4) Zmrzlina z dýně bez lepku i pro vegany
Dýně je skvělá v tom, že z ní můžete připravit téměř cokoliv. I skvělou zmrzlinu bez lepku a bez smetany. Jak na to?
Budete potřebovat tyto ingredience:
- 800 ml kokosového mléka – 2 plechovky
- 400 ml dýňového pyré
- 1 ½ lžičky dýňového koření
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- Na ozdobu můžete nasekat oříšky nebo lehce posypat skořicí
Postup:
Nyní si připravte zmrzlinovač a podle návodu ho použijte. Nalijte do něj připravenou dýňovou směs a začněte vyrábět zmrzlinu. Během půl hodinky by měla být zmrzlina hotová a připravená ke konzumaci. V mrazáku dýňová zmrzlina vydrží cca 1 týden. Dobrou chuť.
DIY nápady na tvoření aneb dýně a děti v akci
Dýně se hodí pro podzimní venkovní dekorace, ale vyrobit z nich můžete i veselé sněhuláky. Dýně můžete nalakovat nebo nechat vysušit, aby vydržely a neplesnivěly. Halloweenské vyřezávání dýní je první tip, který děti milují. Vydlabat dýni lžící není těžké. Větší děti si samy vykreslí obličej na dýni a po vydlabání i vykrojí. Pokud se bojíte nebo jsou děti malé, pak určitě tento finální krok převezměte sami. Do dýně se pak už pouze vloží svíčka a můžete kolem domu či na zápraží nebo na balkóně vypadají opravdu působivě.
Vyrobit sněhuláka je trochu obtížnější, ale s trochou šikovnosti a trpělivosti to také zvládnete. Děti mohou dýni natřít na bílo a o zbytek se postaráte vy. Slepit dýně k sobě může být trochu oříšek, ale můžete je i připevnit a propojit zevnitř provázky. Malinké okrasné dýně se hodí do květinových sušených dekorací nebo na podzimní věnce. Dýni je potřeba nejprve nechat vyschnout. Plod by měl být kvalitní a při sušení dávejte pozor, zda dýně nezačíná plesnivět. Suchou dýni poznáte tak, že když s ní zatřepete, budou v ní semínka chrastit.
Pokud máte jiný tip, jak zpracovat dýně nejen v kuchyni, pošlete nám ho a my ho sem s radostí přidáme. Přejeme pohodovou dýňovou sklizeň.