Fazol obecný

Pokud hledáte surovinu, která zasytí, podpoří zdraví a zároveň příliš neodlehčí vaši peněženku, fazole jsou pro Vás tou správnou volbou. Jako téměř všechny luštěniny má mnoho co nabídnout. Nejen, že obsahuje spoustu tělu prospěšných vitamínů a minerálů, ale tato nenápadná bylina v sobě skrývá i mnohá další tajemství a možnosti využití. Víte kolik existuje druhů, jak fazole nejen správně a chutně připravit? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Fazol obecný – Phaseolus vulgaris

Fazol obecný řadíme mezi byliny, konkrétně se jedná o jednoletou kulturní bylinu z čeledi bobovitých. Její původní domovinou jsou americké tropické oblasti odkud se rozšířil prakticky do celého světa. Fazol vytváří stonky, které se mohou v případě, že zvolíme variantu s neukončenou formou růstu, vyšplhat až do třímetrové výšky. Mezi listy raší květy různých barev, ze kterých vznikají struky, v niž fazole dozrávají do podoby, v jaké je známe. Po část roku tedy máme na zahrádce nejen užitkovou záležitost, ale také okrasnou.

Fazole

zdroj: Pixabay.com

Fazole druhy

Jak jsme již v úvodu předeslali, fazolí je spousta druhů. Na světě nalezneme stovky druhů, v našich končinách se těší největší oblibě fazol obecný, který je vhodný k jídlu. Tato bylina disponuje velice širokým spektrem poddruhů a je tak nejrozmanitější rostlinou vůbec, což si pro lepší pochopení vysvětlíme podrobněji níže. Pomyslnou druhou příčku v oblíbenosti pak u nás drží fazol šarlatový, tento druh je však pěstován jako okrasný.

Druhy fazolí se liší v několika různých aspektech:

  • Variabilita výšky vzrůstu – divoké formy fazolu obecného se pěstují ve dvou podobách, buď ve formě keříčkové, dosahující výšky do 1,4m, nebo popínavé, které mohou atakovat až tří metrovou hranici.
  • Rozličné barvy květů – setkat se můžeme s poddruhy kvetoucími bíle, načervenale, ale také narazíme na světle žluté, růžové či fialové varianty.
  • Různorodost tvarů a struktur – Fazol obecný také disponuje poddruhy různě tvarovanými, tlustými, zahnutými, zvolit si můžete také strukturu povrchu či jeho tloušťku.
  • Zbarvení a tvar lusků a plodů – fakt, že plody fazole disponují nejrůznějšími škálami barev od bílé, přes žíhané až po tmavě fialové varianty, je obecně známý. Věděli jste ale, že stejnými barvami mohou být zbarveny také lusky? Ne nadarmo je fazol považován také jako okrasný zahradní prvek a drží titul nejproměnlivějšího rostlinného druhu vůbec.

Červená fazole

zdroj: Pixabay.com

Pěstování fazole

Pěstování fazole není náročné. Fazole mají rády teplo a to platí pro všechny druhy obdobně. Výsadba se tady doporučuje v pozdním jarním ,období kdy se teplota vzduchu delší dobu pohybuje kolem 20°C s tím, že nehrozí propad pod 15°C.

Dle poddruhu zvolíme prostor (keříčkové a popínavé varianty mají jiné nároky na plochu). Půda s ideálně neutrálním pH 6-7 by měla být  lehká, mírně vlhká a umístěna v mírném polostínu, ideálně na dopoledním slunci.

Při sadbě a samotném pěstování fazole je vhodné respektovat tyto zásady:

  • Před sadbou prokypříme půdu
  • Pokud chcete, aby vám semena rychleji vzešla, namočte je den před výsadbou do vody.
  • Popínavé (tyčkové) fazole sázíme ke konstrukci (ideálně pyramidové) po které se budou moci v budoucnu pnout.
  • Velmi důležitá je dostatečná zálivka, tu je důležité provést nejen po sadbě, ale především v době klíčení nástupu květů a nasazování lusků. V horkém suchém létě snesou keříčkové odrůdy také rosení listů rozprašovačem.
  • Pokud máte možnost, snažte se fazole vysazovat na záhon, na kterém v předchozích třech letech nerostly luštěniny a to zejména kvůli škůdcům. Dále se pokuste vyvarovat, aby se sousedy na záhonu staly cibule, česnek, hrách či pórek, tato společnost mu v růstu nesvědčí.
  • Do začátku kvetení se snažte pravidelně kypřit půdu a pozor na slimáky, i oni si rádi smlsnou nejen na listech, ale také na plodech.

Tip: Pokud chcete fazole sklízet v průběhu celého léta postupně, sázejte je v intervalech co 14 dní.

Skladování fazolí

Vysušené fazole umístěte do uzavíratelné sklenice a skladujte je na suchém a temném místě. Zbyly vám uvařené fazole? I ty je možné skladovat – a to zmrazené v neprodyšném sáčku.

Zdravotní účinky

Fazole, fazolové lusky, či dokonce mladé fazolové listy, které se dají rovněž konzumovat jsou sice nevelké, o to více však skrývají ve svém jádru. Fazole obsahují vitamíny A, B, C, E, vápník, hořčík, draslík, jód, fosfor, sodík a železo. Díky tomu se jedná o druhou nejpěstovanější luštěninu v naší zemi.

Poklad pro diabetiky

Jak jsme již zmiňovali, neměly by chybět ve stravě diabetiků, obsahují totiž vlákninu a kvalitní bílkoviny. Rozpustná vláknina zvládne lehce snížit hladinu cukru a cholesterol v krvi.

Blahodárný vliv na vývoj plodu v těhotenství

Dále by měly fazole konzumovat především těhotné ženy, neboť obsahují vysoký podíl kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správné fungování a vývoj nervové soustavy plodu.

Snížení krevního tlaku

Uplatnění najdou fazole také u pacientů trpících vysokým krevním tlakem, především díky vysokému obsahu draslíku.

Spokojené ledviny

V neposlední řadě mají blahodárný vliv na orgán jim samým tak podobným, tedy na ledviny, obsahuje totiž látky, které mají močopudné účinky a dokáží dokonce rozpouštět drobnější ledvinové kameny.

Vliv na krásu

Barevné odrůdy fazolí zase ocení především dámy, neboť obsahují látky pro zdravou a krásnou pokožku.

Škodlivost fazolí

Dříve než se pustíte do konzumace fazolí, mějte na paměti, že na rozdíl od jiných druhů luštěnin musí fazole vždy před konzumací projít minimálně 15 minutovým varem, v opačném případě si koledujete o vážné zažívací problémy, neboť fazole je v syrovém stavu mírně toxická.

Využití

Co se týče využití této luštěniny, lze zpracovat mimo výše zmíněné plody, lusky a listy, které souží především k jídlu, také její kořeny, které mají narkotické účinky. Fazole mohou rovněž plnit funkci okrasné rostliny ve vaší zahradě a barvivo z plodů se používá také k přírodnímu barvení.

Vaření fazolí

V drtivé většině se s fazolemi setkáme v gastronomii. Víte, jak správně uvařit fazole? Fazole je před vařením potřeba přebrat a zbavit případných kamínků nebo jiných nečistot. Poté je potřeba fazole namočit alespoň na 3 hodiny do studené vody. Poté ve stejné vodě vaříme 2-3 hodiny. Při vaření fazole nemícháme, pouze sbíráme pěnu, která se tvoří na hladině. Těsně před dovařením osolíme a okořeníme.

Mexické fazole

Opravdoví znalci a mistři v přípravě této suroviny jsou bezesporu Mexičané. Jelikož fazole různých druhů a barev tvoří značnou část jejich kuchyně, dokáží vyhnat chuťové vlastnosti této suroviny až k dokonalosti a my se od nich můžeme pouze učit. Vyzkoušet si to můžete i vy sami s naším receptem na tradiční mexické fazole. Toto jídlo je nejen chutné, ale rovněž rychlé, příprava zabere zhruba 30 minut a pokrm je určen pro dva strávníky. Pokud je vás více, nevadí,  poměry surovin si  lze snadno upravit. Dobrou chuť.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • 1 červená paprika
  • 1stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje (rostlinný)
  • ½ lžičky chilli koření
  • 400g konzervované fazole v tomatu
  • Na dochucení: šťáva z limety, sůl, pepř.

Postup:

  1. Do vysoké pánve vlijeme olej, který rozpálíme, mezitím si cibuli nasekáme najemno, papriku nakrájíme na kostičky a rozdrtíme česnek, který následně vhodíme do rozpáleného oleje a smažíme do změknutí.
  2. Do směsi přisypeme chilli koření a minutu povaříme.
  3. V této fází umístíme do pánve fazole a opatrně celý obsah promícháme, aby fazole nasály exotickou chuť směsi.
  4. Směs ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.
  5. Připravte tortilly dle návodu na obalu a naplňte je rovnoměrně vzniklou směsí.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Chlorella
Chlorella
Grepfruit
Grepfruit
Quinoa
Quinoa
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka
Cibule kuchyňská
Cibule kuchyňská
Kešu
Kešu