Reveň kadeřavá – rebarbora

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Zaujala vás rebarbora? Ani se vám nedivíme. Kromě výrazného názvu má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Dokáže však být i nebezpečná a je potřeba si ohlídat čas její sklizně. Jak se rebarbora zpracovává a co o ní možná ještě nevíte?

Rebarbora (latinsky Rheum rhabarbarum) a zajímavosti

Kdybyste hádali, že rebarbora na českých zahrádkách roste od nepaměti, nebudete mít pravdu. Rebarbora totiž pochází z Tibetu. Známky o ní existují už z doby 2700 před naším letopočtem. Tibeťané si rostliny volně rostoucí na úpatí Himalájí všimli a její řapíkaté stonky zužitkovali. Rebarbora se poté rozšířila do dalších koutů světa.

V 16. století už rostla u povodí Volhy – odtud pochází část jejího názvu. Název rebarbora s největší pravděpodobností vznikl spojením slov „Rha” (tak byla dříve Volha nazývána), „rheum” (kořen) a „barbarus” (označující cizí původ).

Dál do Evropy se dostala až v 18. století, jako první si ji oblíbili Angličané, kteří doteď na rebarboru nedají dopustit. V České republice se rebarbora objevuje až v 19. století, tedy pozdě, ale přece. Zajímavý je u rebarbory fakt (podobně jako u melounů), že ačkoliv je pro svou sladkou chuť využívána nejčastěji do dezertů, z botanického hlediska je to zelenina.

Vliv rebarbory na lidské zdraví

Že je rebarbora bezpochyby zdraví přínosná, o tom svědčí její objevení v Tibetu a dlouhá cesta do všech koutů světa. Kdyby nebyla tak zajímavá, nejspíš by už v Tibetu upadla v zapomnění. Ale dříve než začneme vyjmenovávat zdravotní benefity rebarbory, zmiňme, že dokáže zdraví také ohrozit. Může za to vysoký obsah kyseliny šťavelové, které se také někdy říká oxalová.

Pokud byste kyselinu šťavelovou přijímali ve větším množství, naruší to rovnováhu vápníku ve vašem těle a začne se z těla vylučovat. Tím budou trpět vaše kosti a ovlivní to další procesy v těle. Velmi nebezpečná je nadměrná konzumace rebarbory pro lidi trpící revmatismem nebo dnou. Pozor by si měli dávat také lidé, kteří mají problémy s ledvinami, žaludečními kyselinami nebo močovým měchýřem. Nadměrně konzumovat by rebarboru neměly také děti nebo těhotné a kojící ženy.

Pro ostatní lidi a (nebo) v přiměřeném množství je rebarbora přínosem. Rebarbora působí detoxikačně.

Například na sebe umí vázat tuk, čímž snižuje cholesterol v krvi. Díky obsahu kyseliny pantothenové zase působí příznivě na zdraví a krásu vlasů a pokožky. Rebarbora obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, tudíž posiluje imunitu. Rebarbora dále:

  • zrychluje metabolismus
  • posiluje střeva
  • díky obsahu kyseliny listové příznivě ovlivňuje krvetvorbu
  • posiluje krevní oběh
  • působí příznivě na nervovou soustavu
  • je cenným zdrojem vlákniny
  • dokáže pomoct s průjmem, ale i zácpou
  • rebarbora dokáže vyvolat menstruaci, a dokonce i porodní kontrakce

Rebarbora obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K. Dále obsahuje draslík, hořčík a zinek, kyselinu jablečnou, listovou a citrónovou.

Zdroj: Freepik.com

Tipy na zpracování rebarbory

Abyste mohli z rebarbory vytěžit jen to nejlepší, je dobré neprošvihnout její dobu sklizně. Tou je období od května do svatého Jana, tedy do 24. června. Po této době se už v rebarboře zvyšuje množství kyseliny šťavelové a je tedy nebezpečnější. Z rebarbory se využívají pouze její řapíky, listy rebarbory nemají žádné využití už jen z toho důvodu, že obsahují velké množství kyseliny šťavelové.

Sklízejí se pouze mladé (asi 30 – 50 cm dlouhé) řapíky, které mohou mít zelenou i červenou barvu (zde záleží na odrůdě rebarbory). Od výhonků odřízneme listy a stáhneme z nich tuhá vlákna. Pokud nechcete rebarboru zpracovávat v den utržení, s loupáním rebarbory počkejte, a s vlákny ji uložte do lednice, kde vám jako čerstvá vydrží i deset dní!

Rebarbora se vždy konzumuje tepelně upravená, tepelná úprava mimo jiné snižuje obsah kyseliny šťavelové.

Rebarbora:

  • je vhodná ke zmrazení (a předtím ji můžete nakrájet na malé kousky a blanšírovat)
  • naložit ji můžete do sladkého sirupu
  • lze z ní vytvořit marmeládu
  • slouží k výrobě sirupů a sladkých náplní

Recept na rebarborovou marmeládu

Urodilo se vám větší množství rebarbory? Tak proč si z ní neudělat marmeládu? Na té si můžete pochutnat později, třeba až v zimě, když se vám po létě a rebarboře zasteskne.

Potřebujete na ni:

  • 1 kg rebarbory
  • půl kilogramu krystalového cukru
  • citrónovou šťávu
  • skořici

Jak postupovat?

– Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

– Poduste ve vodě a přidejte cukr.

– Vařte do rozvaření rebarbory (do té doby, než vám směs zhoustne).

– K rebarboře můžete přidat i jiné ovoce, třeba jahody (pak ale zvyšte i podíl dalších surovin).

– Přidejte citrónovou šťávu a a skořici, která jde s rebarborou hezky dohromady.

– Přidejte konzervační prostředek a marmeládu nalijte do čistých zavařovacích sklenic.

– Sklenice vložte do vody, přiveďte k varu a při teplotě 85 °C sterilizujte 15 minut.

– Poté sklenice vyjměte, obraťte dnem vzhůru a nechte takhle vychladnout.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Hrách setý
Hrách setý
Smilax lékařský
Smilax lékařský
Rozmarýn
Rozmarýn
Pažitka pobřežní
Pažitka pobřežní
Jablko
Jablko
Papája obecná
Papája obecná

Viaflorin

Reklama