Rajče jedlé

Je rajče ovoce nebo zelenina?  Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Rajské jablko je plodem rajčete, z tohoto důvodu je ovocem.

Rajče jedlé – latinsky Solanum lycopersicum

Šťavnaté plody této jednoleté rostliny pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Nejoblíbenější rajčata v Česku jsou červená. Je to tím, že k nám rajčata přišla poměrně nedávno a zrovna v době, kdy se za odpovídající rajče považovalo právě červené.

zdroj: Pixabay.com

Pěstování rajčat

Vypěstovat si vlastní rajče není složité – pěstovat můžete na záhoně, ve skleníku, ale i v nádobách na balkoně panelového domu! Kdo jednou ochutná vlastní rajče, nebude chtít už jiné.

Mezi osvědčené odrůdy rajčat patří např. Pedro F1, Cherolla F1Sterin F1 a nebo Beefmaster F1.

  •  Čím starší odrůda, tím lepší chuť.
  • Výsadbu sazeniček provádějte od konce dubna do konce května, záleží na počasí a odrůdě, a to na slunné místo.
  • Sazenice rajčat brzy vyvazujeme k oporám, a to vždy, když hrozí poškození rostlin větrem a jejich zlomení.
  • Keříčková rajčata lze pěstovat bez přídavných opěr, neboť jsou nízkého vzrůstu a mají silnou lodyhu.
  • Zavlažujeme zálivkou ke kořenům, ne postřikem. Vydatná zálivka nebo déšť způsobuje praskliny na plodech.
  • Důležité je i opakované zaštipování za sedmým až osmým vijanem, které zabraňuje větvení, a rajče se tak zbytečně nevyčerpává.
  • Preventivní ochranou proti plísni je nesázet rajčata po bramborách a paprice, s nimiž mají společné choroby.

Před příchodem prvních mrazů, otrhejte všechny ještě nedozrálé plody. Když je uložíte v teplotě okolo 10-13°C, budou dozrávat až do Vánoc. Dozrávání lze urychlit, když mezi ně rozmístíte zralá jablka, která uvolňují etylén podporující dozrávání.

Pokud v supermarketu uvidíte dozrála rajčata na větvičce, je to jednoznačný důkaz, že byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení. Rajčata na větvičce totiž nikdy nemohou uzrát najednou.

zdroj: Pixabay.com

Pozitivní vliv na naše zdraví

Rajčata mají málo kalorií, tuků, žádný cholesterol a jsou zdravější než například jablka. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík, sodík a vitaminů skupiny A, B a C. Pozor si dejte na nezralé rajče, obsahuje totiž tzv. tomatin, který může být pro naše tělo toxické.

  • Působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu.
  • Je to prevence proti infarktu, vhodná jsou při křečových žilách i ateroskleróze.
  • Pozitivně působí na zánět močových cestčistí ledviny a ulevují bolestivému močení.
  • Kvůli obsahu vitamínu K, udržují zdraví kostí a omlazují pokožku.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a posilují náš imunitní systém.

zdroj: Pixabay.com

 Rajčata jsou základní ingrediencí pro výrobu rajského protlaku, rajské šťávy, kečupu, čatní (chutney), salsy, leča (sterilizovaného i mraženého). Lahůdkou studené kuchyně jsou sušená rajčata, která se často uchovávají naložená v oleji.

V kategorii zdravé recepty najdete spoustu typů na jednoduché recepty obsahující právě zmiňovaná rajčata, podívejte se.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido
Brambor
Brambor