Je rajče ovoce nebo zelenina? Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Rajské jablko je plodem rajčete, z tohoto důvodu je ovocem.
Rajče jedlé – latinsky Solanum lycopersicum
Šťavnaté plody této jednoleté rostliny pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Nejoblíbenější rajčata v Česku jsou červená. Je to tím, že k nám rajčata přišla poměrně nedávno a zrovna v době, kdy se za odpovídající rajče považovalo právě červené.
zdroj: Pixabay.com
Pěstování rajčat
Vypěstovat si vlastní rajče není složité – pěstovat můžete na záhoně, ve skleníku, ale i v nádobách na balkoně panelového domu! Kdo jednou ochutná vlastní rajče, nebude chtít už jiné.
Mezi osvědčené odrůdy rajčat patří např. Pedro F1, Cherolla F1, Sterin F1 a nebo Beefmaster F1.
- Čím starší odrůda, tím lepší chuť.
- Výsadbu sazeniček provádějte od konce dubna do konce května, záleží na počasí a odrůdě, a to na slunné místo.
- Sazenice rajčat brzy vyvazujeme k oporám, a to vždy, když hrozí poškození rostlin větrem a jejich zlomení.
- Díky nízkému vzrůstu a silné lodyze se keříčková rajčata pěstují bez přídavných opěr.
- Zavlažujeme zálivkou ke kořenům, ne postřikem. Vydatná zálivka nebo déšť způsobuje praskliny na plodech.
- Důležité je i opakované zaštipování za sedmým až osmým vijanem, které zabraňuje větvení, a rajče se tak zbytečně nevyčerpává.
- Preventivní ochranou proti plísni je nesázet rajčata po bramborách a paprice, s nimiž mají společné choroby.
Před příchodem prvních mrazů, otrhejte všechny ještě nedozrálé plody. Když je uložíte v teplotě okolo 10-13°C, dozrávají až do Vánoc. Dozrávání lze urychlit, když mezi ně rozmístíte zralá jablka, která uvolňují etylén podporující dozrávání.
Pokud v supermarketu uvidíte dozrála rajčata na větvičce, je to jednoznačný důkaz, že byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení. Rajčata na větvičce totiž nikdy nemohou uzrát najednou.
zdroj: Pixabay.com
Pozitivní vliv na naše zdraví
Rajčata mají málo kalorií, tuků, žádný cholesterol a jsou zdravější než například jablka. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík, sodík a vitaminů skupiny A, B a C. Pozor si dejte na nezralé rajče, obsahuje totiž tzv. tomatin, který může být pro naše tělo toxické.
- Působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu.
- Je to prevence proti infarktu, vhodná jsou při křečových žilách i ateroskleróze.
- Pozitivně působí na zánět močových cest, čistí ledviny a ulevují bolestivému močení.
- Kvůli obsahu vitamínu K, udržují zdraví kostí a omlazují pokožku.
- Snižuje hladinu cholesterolu a posilují náš imunitní systém.
zdroj: Pixabay.com
Z rajčat se vyrábí rajský protlak, rajské šťávy, kečup, čatní (chutney), salsa, leča (sterilizované i mražené). Lahůdkou studené kuchyně jsou sušená rajčata, která se často uchovávají naložená v oleji.
V kategorii zdravé recepty najdete spoustu typů na jednoduché recepty obsahující právě zmiňovaná rajčata, podívejte se.