Kurkuma

Kurkuma koření, neboli indický šafrán kurkumín či žlutý zázvor, není v českých kuchyních příliš známé. To je ale velká škoda, jedná se totiž o velmi zajímavé exotické koření s příznivými účinky pro zdraví. Jeho poznávacím znamením je výrazně žlutá barva a v indické kuchyni má nepostradatelné místo.

Kurkuma – latinsky Curcuma Longa

Kurkuma je podzemní oddenek asijské rostliny zvané kurkumovník dlouhý. Kurkumovník dlouhý je vytrvalá rostlina, jejíž lístky rostou v klasu a mají nažloutlou barvu. Kořenové oddenky jsou pak zdužnatělé a vzhledem připomínají oddenky zázvoru. Právě mletím sušeného oddenku je získáváno kurkuma koření, které se dnes využívá po celém světě, ať už samostatně nebo jako součást žlutého kari koření.

Pěstování kurkumy

Původem rostlina pochází z Indie, které je dodnes jejím největším zpracovatelem i vývozcem tohoto žlutého koření. Mimo Indii se rostlina pěstuje hojně i ve zbytku jižní Asie, v Číně, ale také v Peru či na Jamajce.

Pěstování kurkumy

zdroj: Pixabay.com

Podmínky pro pěstování kurkumy se příliš neliší od pěstování zázvoru. Rostlina potřebuje teplé podnebí, dostatek světla a suchou vzdušnou půdu, nejlépe písčitou. Za 9-10 měsíců rostlina vyroste a po opadnutí spodních lístků je možné oddenky sklízet. Kurkuma vydrží plodit 3-4 roky.

Pěstováni kurkumy doma

Kurkumu si můžete vypěstovat i doma jako pokojovou rostlinu. Dopřejte jí dostatek tepla a vlhka Užitek budete mít nejen z oddenků, ale také z krásných růžových květů.

Skladování čerstvé kurkumy

Čerstvá kurkuma vydrží nejlépe v suchu a chladnu v uzavřené skleněné dóze bez přístupu vzduchu. I při správném skladování ale kurkuma časem ztrácí na barvě, vůni i chuti. Nekupujte proto nikdy zbytečně velké zásoby.

Použití kurkumy

Kurkuma má různé využití. Některé z nich vás možná překvapí.

Kurkuma v kuchyni

Základní využití kurkumy je v kuchyni. Zde se v podobě prášku (koření) používá už více než 4000 let. Zpravidla je mletá na velmi jemný prášek, který se v jídle rychle rozpustí. Chuť kurkumy je jemná a zemitá.

V Česku známe kurkumu jako součást žlutého karí koření, lze ji ale použít i samostatně k ochucení rýže, omáček či polévek.

Využití kurkumy při obřadech

V Asii je kurkuma využívána nejen v kuchyni, ale také při hinduistických obřadech, ve kterých symbolizuje slunce. Obecně je vnímána jako symbol bohatství a prosperity. V některých oblastech jsou dodnes tradiční rituály, kdy se kousky kurkumy věší novorozencům na krk.

Kurkuma jako barvivo

Hlavní složkou kurkumy je kurkumín, díky kterému má toto koření svou typickou žlutooranžovou barvu. Kurkumu je možné přidat do těsta na pečení nebo do domácích těstovin, kterým dodá nádherně žlutou barvu, aniž by příliš ovlivnila výslednou chuť. Také výrobci potravin kurkumín využívají jako barvivo. Na etiketě jej najdete pod označením E100. Jedná se však o zcela přírodní barvivo, kterého se není potřeba obávat.

Kurkuma v kosmetice

Nesmíme ale zapomenout na to, že lze kurkumu využít i v kosmetice – často se přidává do vody, se kterou si pak omyjete obličej. Pokožka je pak chráněna před vznikem akné a jiných kožních nepříjemností.

Zdravotní účinky

Určitě už netrpělivě čekáte, až vám prozradíme, jaké zdravotní účinky má kurkuma na naše zdraví. A nečekáte zbytečně! Tohle žlutě zbarvené koření nám opravdu má co nabídnout. S její konzumací by se to ale i přesto nemělo přehánět.

Kurkuma tobolky

zdroj: Pixabay.com

Zdravotní benefity kurkumy

Hlavní účinnou látkou kurkumy jsou tzv. kurkuminoidy, což jsou přírodní antioxidanty, díky kterým nabízí kurkuma obdivuhodný výčet zdravotních benefitů:

  • má protizánětlivé účinky
  • potlačuje srážlivost krve
  • slouží jako prevence embolie a krevních sraženin
  • pomáhá při nemocech srdce
  • léčí nemoci kůže
  • napomáhá při léčbě akné
  • funguje jako prevence metastáz rakoviny
  • je nápomocná při léčbě zánětů kloubů
  • pomáhá při léčbě jater
  • posiluje imunitní systém
  • podporuje hojení
  • zmírňuje dopady kouření
  • podporuje hubnutí

Pro své účinky je kurkuma využívána také v ajurvédské medicíně, ve které je používána jako povzbuzovací prostředek.

Škodí kurkuma?

Některé zdroje hovoří o tom, že kurkuma škodí zdraví. Není potřeba mít zbytečné obavy. Negativní účinky se totiž pojí pouze s nadměrnou konzumací této potraviny, kdy se některé zdravotní benefity mění na rizika.

Typickým příkladem je účinek kurkumy na prevence krevních sraženin. Pokud to s konzumací kurkumy přeženeme, může nastat naopak přílišné naředění krve a s tím spojené problémy se sráženlivostí. Stejně tak pozitivní vliv na játra může od určitého zkonzumovaného množství vést k autoimunitní hepatitidě.

Kromě výše zmíněných závažných důsledků se mohou dostavit také bolesti hlavy či žaludku. Je rovněž prokázáno, že kurkuma snižuje účinky některých léků, zejména antibiotik.

Odkdy tedy kurkuma škodí? Bezpečná hranice je pro každé lidské tělo individuální. Obecně se však za riziko považuje konzumace více než 1 g kurkumy v porci. Běžně se ale tak velké množství kurkumy do jídel nepřidává.

Kurkuma

zdroj: Pixabay.com

Připravte z kurkumy zlaté mléko (kurkumové latté)

Slyšeli jste již o zlatém mléce? Pokud ne, pak nevíte, o co sami sebe připravujete! Zlaté mléko (nebo také kurkumové mléko, či kurkumové latté) je v poslední době velkým hitem. Vyzkoušíte ho?

Zlaté mléko

  • hrníček mléka
  • 2 polévkové lžíce kurkumy
  • ½ čajové lžičky skořice
  • špetka černého pepře
  • 1 polévková lžíce medu

Mléko nalijte do hrnce společně s kořením a přiveďte jej k varu. Jakmile mléko s kořením přijde do varu, krátce ho povařte a poté stáhněte z plamene. Mléko přeceďte a počkejte, až trochu vychladne. Poté do něho přimíchejte lžíci medu.

Kurkumové latté

zdroj: Unsplash.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido