Čočka jedlá

Čočka jedlá
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

V dnešním článku si představíme velmi známou luštěninu, ale možná pro všechny ne tolik oblíbenou. Ano, tušíte správně je to čočka jedlá (Lens culinaris). Společně se blíže seznámíme nejen s jejím původem, ale také s jejími vlastnostmi a typy.

Zaměříme se na poměr vitamínů a minerálů, které obsahuje. Stranou nezůstanou ani vášniví zahrádkáři, neboť si povíme pár slov o správném pěstování čočky. Závěrem se přesuneme ze zahrádky do kuchyně, kde si uvaříme jednoduchý recept s čočkou. Máte se rozhodně na co těšit!

Čočka jedlá – Lens culinaris

Lens culinaris. Nebojte se, nejedná se o zaklínadlo, ale o latinský název čočky kuchyňské. Znát ji můžeme i pod názvem čočka jedlá. Tato jednoletá bobulovitá rostlina, která je původem z Přední Asie, se pro svá semena začala pěstovat už v roce 6500 před naším letopočtem. Nevelká semena jsou ukryta v podélných luscích obvykle po dvou či po třech.

Jednotlivých typů čočky je hned několik. I když se od sebe příliš neliší složením, každá z nich má svou osobitou konzistenci a chuť.

My si krátce představíme čočku hnědou, červenou, zelenou a černou.

  • Hnědá čočka je ze všech druhů nejlevnější a při vaření se lehce rozvaří, čímž se hodí spíše do polévek či různých směsí.
  • Červená čočka je velmi rychlá na přípravu. Při vaření zezlátne a má jemně nasládlou chuť. V Indii se používá pro přípravu čočkového kari či jako příloha k dušenému masu.
  • Zelená čočka má výraznou oříškovou chuť, vaří se výrazně déle a stále si zachovává pevnou konzistenci. I z toho důvodu je vhodnou součástí do studených salátů.
  • Černá čočka má oproti ní jemnou oříškovou chuť a je o něco menší než čočka hnědá. Hodí se do rostlinných pomazánek či salátů.

Vitamíny a minerály

Pokud vaše tělo trpí nedostatkem železa, jeho dobrým zdrojem je právě čočka, která podpoří vaše unavené tkáně, a zároveň zajistí tvorbu bílých krvinek. V případě, že vám schází vitamín B9 (kyselina listová), vězte, že jej nejlépe získáte právě díky čočce.

Ocení ji převážně ženy před i během těhotenství. Čočka obsahuje také mangan, měď či zinek, který zlepšuje nervové funkce, jež jsou důležité pro imunitní systém. Mangan napomáhá správné funkci mozku a zároveň reguluje hladinu cukru v krvi. Měď naopak produkuje melanin, který urychluje růst vlasů a nehtů.

Pro lepší orientaci jsme si pro vás v bodech připravili přehled všech vitamínů a minerálů obsažených v čočce:

Minerály

Vitamíny

vápník
železo
hořčík
fosfor
draslík
sodík
zinek
měď
mangan
selen

A
C
thiamin
riboflavin
niacin
B6
folát
kyselina pantothenová

Pěstování čočky v ČR

Čočce se nejlépe daří v sušších, níže položených a teplejších oblastech. Doporučujeme ji vysévat koncem dubna či počátkem května. Díky teplu rychleji vzejde, a vy se z ní tak budete moci dříve radovat. Záhon kolem ní zbavujte pravidelně plevele, není proti němu příliš odolná. Čočku nezalévejte a nehnojte, jako ostatním bobovitým druhům jí to nedělá příliš dobře.

Zdroj: Freepik.com

Čočka jedlá a využití v kuchyni – recept na špagety s omáčkou z hnědé čočky

Než se pustíte do samotné úpravy čočky, nezapomeňte, že by se neměla konzumovat syrová. Proto je vhodné ji před konzumací nechat nejprve naklíčit, což zpravidla trvá 2-3 dny. Odměnou za čekání vám bude vyšší obsah aminokyselin. Samotné naklíčení není nikterak složité. Čočku stačí namočit do studené vody, zhruba po dvanácti hodinách propláchnout, slít, umístit do sklenice a každý den opětovně propláchnout.

I když se chystáte čočku tepelně upravovat, je vhodné ji před vařením namočit do studené vody na 7-8 hodin. Samotná čočka se vaří 15-30 minut (záleží na jejím typu, viz výše). Chuť čočky podpoříte použitím kurkumy, zázvoru, česneku, kmínu či tymiánu.

Na závěr si představíme jednoduchý recept. Připravili jsme si pro vás špagety s omáčkou z hnědé čočky. Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 2 „nohy“ řapíkatého celeru
  • 1 menší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1 a ½ hrnku uvařené čočky
  • olivový olej
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžíci sušených bylinek (např. oregano, bazalku či tymián)
  • sůl
  • pepř
  • špetku drceného chilli
  • 1/3 hrnku červeného vína

Postup:

Nejprve si v hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.

Přidáme nadrobno nakrájenou či nastrouhanou mrkev, na malé kousky nakrájený celer a cukr.

Vše restujeme zhruba 10 minut na mírném ohni.

Poté do pánve přimícháme rajčata a celou směs zalijeme červeným vínem. Promícháme a 10 minut povaříme.

Do omáčky dále přidáme předem uvařenou čočku, rozmačkaný česnek a bylinky.

Dochutíme pepřem, solí a chilli dle naší vlastní chuti.

Téměř hotovou omáčku ještě 10 minut povaříme. Podáváme s uvařenými špagetami.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Maliník obecný
Maliník obecný
Konopná semínka
Konopná semínka
Ašvaganda – indický ženšen
Ašvaganda - indický ženšen
Dýňová semínka
Dýňová semínka
Hrách setý
Hrách setý
Smilax lékařský
Smilax lékařský

Viaflorin

Reklama