Čočka jedlá

Čočka jedlá
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

V dnešním článku si představíme velmi známou luštěninu, ale možná pro všechny ne tolik oblíbenou. Ano, tušíte správně je to čočka jedlá (Lens culinaris). Společně se blíže seznámíme nejen s jejím původem, ale také s jejími vlastnostmi a typy.

Zaměříme se na poměr vitamínů a minerálů, které obsahuje. Stranou nezůstanou ani vášniví zahrádkáři, neboť si povíme pár slov o správném pěstování čočky. Závěrem se přesuneme ze zahrádky do kuchyně, kde si uvaříme jednoduchý recept s čočkou. Máte se rozhodně na co těšit!

Čočka jedlá – Lens culinaris

Lens culinaris. Nebojte se, nejedná se o zaklínadlo, ale o latinský název čočky kuchyňské. Znát ji můžeme i pod názvem čočka jedlá. Tato jednoletá bobulovitá rostlina, která je původem z Přední Asie, se pro svá semena začala pěstovat už v roce 6500 před naším letopočtem. Nevelká semena jsou ukryta v podélných luscích obvykle po dvou či po třech.

Jednotlivých typů čočky je hned několik. I když se od sebe příliš neliší složením, každá z nich má svou osobitou konzistenci a chuť.

My si krátce představíme čočku hnědou, červenou, zelenou a černou.

  • Hnědá čočka je ze všech druhů nejlevnější a při vaření se lehce rozvaří, čímž se hodí spíše do polévek či různých směsí.
  • Červená čočka je velmi rychlá na přípravu. Při vaření zezlátne a má jemně nasládlou chuť. V Indii se používá pro přípravu čočkového kari či jako příloha k dušenému masu.
  • Zelená čočka má výraznou oříškovou chuť, vaří se výrazně déle a stále si zachovává pevnou konzistenci. I z toho důvodu je vhodnou součástí do studených salátů.
  • Černá čočka má oproti ní jemnou oříškovou chuť a je o něco menší než čočka hnědá. Hodí se do rostlinných pomazánek či salátů.

Vitamíny a minerály

Pokud vaše tělo trpí nedostatkem železa, jeho dobrým zdrojem je právě čočka, která podpoří vaše unavené tkáně, a zároveň zajistí tvorbu bílých krvinek. V případě, že vám schází vitamín B9 (kyselina listová), vězte, že jej nejlépe získáte právě díky čočce.

Ocení ji převážně ženy před i během těhotenství. Čočka obsahuje také mangan, měď či zinek, který zlepšuje nervové funkce, jež jsou důležité pro imunitní systém. Mangan napomáhá správné funkci mozku a zároveň reguluje hladinu cukru v krvi. Měď naopak produkuje melanin, který urychluje růst vlasů a nehtů.

Pro lepší orientaci jsme si pro vás v bodech připravili přehled všech vitamínů a minerálů obsažených v čočce:

Minerály

Vitamíny

vápník
železo
hořčík
fosfor
draslík
sodík
zinek
měď
mangan
selen

A
C
thiamin
riboflavin
niacin
B6
folát
kyselina pantothenová

Pěstování čočky v ČR

Čočce se nejlépe daří v sušších, níže položených a teplejších oblastech. Doporučujeme ji vysévat koncem dubna či počátkem května. Díky teplu rychleji vzejde, a vy se z ní tak budete moci dříve radovat. Záhon kolem ní zbavujte pravidelně plevele, není proti němu příliš odolná. Čočku nezalévejte a nehnojte, jako ostatním bobovitým druhům jí to nedělá příliš dobře.

Zdroj: Freepik.com

Čočka jedlá a využití v kuchyni – recept na špagety s omáčkou z hnědé čočky

Než se pustíte do samotné úpravy čočky, nezapomeňte, že by se neměla konzumovat syrová. Proto je vhodné ji před konzumací nechat nejprve naklíčit, což zpravidla trvá 2-3 dny. Odměnou za čekání vám bude vyšší obsah aminokyselin. Samotné naklíčení není nikterak složité. Čočku stačí namočit do studené vody, zhruba po dvanácti hodinách propláchnout, slít, umístit do sklenice a každý den opětovně propláchnout.

I když se chystáte čočku tepelně upravovat, je vhodné ji před vařením namočit do studené vody na 7-8 hodin. Samotná čočka se vaří 15-30 minut (záleží na jejím typu, viz výše). Chuť čočky podpoříte použitím kurkumy, zázvoru, česneku, kmínu či tymiánu.

Na závěr si představíme jednoduchý recept. Připravili jsme si pro vás špagety s omáčkou z hnědé čočky. Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 2 „nohy“ řapíkatého celeru
  • 1 menší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1 a ½ hrnku uvařené čočky
  • olivový olej
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžíci sušených bylinek (např. oregano, bazalku či tymián)
  • sůl
  • pepř
  • špetku drceného chilli
  • 1/3 hrnku červeného vína

Postup:

Nejprve si v hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.

Přidáme nadrobno nakrájenou či nastrouhanou mrkev, na malé kousky nakrájený celer a cukr.

Vše restujeme zhruba 10 minut na mírném ohni.

Poté do pánve přimícháme rajčata a celou směs zalijeme červeným vínem. Promícháme a 10 minut povaříme.

Do omáčky dále přidáme předem uvařenou čočku, rozmačkaný česnek a bylinky.

Dochutíme pepřem, solí a chilli dle naší vlastní chuti.

Téměř hotovou omáčku ještě 10 minut povaříme. Podáváme s uvařenými špagetami.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské

Viaflorin

Reklama