V dnešním článku si představíme velmi známou luštěninu, ale možná pro všechny ne tolik oblíbenou. Ano, tušíte správně je to čočka jedlá (Lens culinaris). Společně se blíže seznámíme nejen s jejím původem, ale také s jejími vlastnostmi a typy.
Zaměříme se na poměr vitamínů a minerálů, které obsahuje. Stranou nezůstanou ani vášniví zahrádkáři, neboť si povíme pár slov o správném pěstování čočky. Závěrem se přesuneme ze zahrádky do kuchyně, kde si uvaříme jednoduchý recept s čočkou. Máte se rozhodně na co těšit!
Čočka jedlá – Lens culinaris
Lens culinaris. Nebojte se, nejedná se o zaklínadlo, ale o latinský název čočky kuchyňské. Znát ji můžeme i pod názvem čočka jedlá. Tato jednoletá bobulovitá rostlina, která je původem z Přední Asie, se pro svá semena začala pěstovat už v roce 6500 před naším letopočtem. Nevelká semena jsou ukryta v podélných luscích obvykle po dvou či po třech.
Jednotlivých typů čočky je hned několik. I když se od sebe příliš neliší složením, každá z nich má svou osobitou konzistenci a chuť.
My si krátce představíme čočku hnědou, červenou, zelenou a černou.
- Hnědá čočka je ze všech druhů nejlevnější a při vaření se lehce rozvaří, čímž se hodí spíše do polévek či různých směsí.
- Červená čočka je velmi rychlá na přípravu. Při vaření zezlátne a má jemně nasládlou chuť. V Indii se používá pro přípravu čočkového kari či jako příloha k dušenému masu.
- Zelená čočka má výraznou oříškovou chuť, vaří se výrazně déle a stále si zachovává pevnou konzistenci. I z toho důvodu je vhodnou součástí do studených salátů.
- Černá čočka má oproti ní jemnou oříškovou chuť a je o něco menší než čočka hnědá. Hodí se do rostlinných pomazánek či salátů.
Vitamíny a minerály
Pokud vaše tělo trpí nedostatkem železa, jeho dobrým zdrojem je právě čočka, která podpoří vaše unavené tkáně, a zároveň zajistí tvorbu bílých krvinek. V případě, že vám schází vitamín B9 (kyselina listová), vězte, že jej nejlépe získáte právě díky čočce.
Ocení ji převážně ženy před i během těhotenství. Čočka obsahuje také mangan, měď či zinek, který zlepšuje nervové funkce, jež jsou důležité pro imunitní systém. Mangan napomáhá správné funkci mozku a zároveň reguluje hladinu cukru v krvi. Měď naopak produkuje melanin, který urychluje růst vlasů a nehtů.
Pro lepší orientaci jsme si pro vás v bodech připravili přehled všech vitamínů a minerálů obsažených v čočce:
Minerály |
Vitamíny |
vápník |
A |
Pěstování čočky v ČR
Čočce se nejlépe daří v sušších, níže položených a teplejších oblastech. Doporučujeme ji vysévat koncem dubna či počátkem května. Díky teplu rychleji vzejde, a vy se z ní tak budete moci dříve radovat. Záhon kolem ní zbavujte pravidelně plevele, není proti němu příliš odolná. Čočku nezalévejte a nehnojte, jako ostatním bobovitým druhům jí to nedělá příliš dobře.
Čočka jedlá a využití v kuchyni – recept na špagety s omáčkou z hnědé čočky
Než se pustíte do samotné úpravy čočky, nezapomeňte, že by se neměla konzumovat syrová. Proto je vhodné ji před konzumací nechat nejprve naklíčit, což zpravidla trvá 2-3 dny. Odměnou za čekání vám bude vyšší obsah aminokyselin. Samotné naklíčení není nikterak složité. Čočku stačí namočit do studené vody, zhruba po dvanácti hodinách propláchnout, slít, umístit do sklenice a každý den opětovně propláchnout.
I když se chystáte čočku tepelně upravovat, je vhodné ji před vařením namočit do studené vody na 7-8 hodin. Samotná čočka se vaří 15-30 minut (záleží na jejím typu, viz výše). Chuť čočky podpoříte použitím kurkumy, zázvoru, česneku, kmínu či tymiánu.
Na závěr si představíme jednoduchý recept. Připravili jsme si pro vás špagety s omáčkou z hnědé čočky. Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 500 g špaget
- 2 „nohy“ řapíkatého celeru
- 1 menší cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 plechovky drcených rajčat
- 1 a ½ hrnku uvařené čočky
- olivový olej
- 1 lžičku cukru
- 1 lžíci sušených bylinek (např. oregano, bazalku či tymián)
- sůl
- pepř
- špetku drceného chilli
- 1/3 hrnku červeného vína
Postup:
Nejprve si v hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
Přidáme nadrobno nakrájenou či nastrouhanou mrkev, na malé kousky nakrájený celer a cukr.
Vše restujeme zhruba 10 minut na mírném ohni.
Poté do pánve přimícháme rajčata a celou směs zalijeme červeným vínem. Promícháme a 10 minut povaříme.
Do omáčky dále přidáme předem uvařenou čočku, rozmačkaný česnek a bylinky.
Dochutíme pepřem, solí a chilli dle naší vlastní chuti.
Téměř hotovou omáčku ještě 10 minut povaříme. Podáváme s uvařenými špagetami.