Ani v listopadu bylinkářská sezona ještě nekončí. Pořád ještě můžete sbírat především kořeny, ale také plody, listy a květy některých bylinek a léčivých rostlin. Které to jsou a v čem je listopadový sběr výhodný?
Když se do kořene rostliny stahuje síla
Hlavní důvod, proč nechávat sběr kořenů léčivých bylinek až na listopad, je prostý. Zatímco v létě se síla bylinek soustředí do jejich nadzemní části, na podzim a na jaře (tedy v době vegetačního klidu) se hlavní síla bylinek stahuje do kořenů. A to je právě důvod, proč na sběr léčivých kořenů můžete čekat až na listopad. V listopadu je řada bylinek už odkvetených, díky čemuž se v okolí snáze zorientujete a sběr bude snazší než v létě.
Když mráz pomáhá zlepšit chuť nebo konzistenci
Dalším hlavním důvodem, proč na bylinky vyrazit až v listopadu, je mráz. Už naše babičky měly odzkoušené, že některé plody byly mnohem chutnější právě až v době, kdy krátce přešly mrazem. A pro to je listopad se svými přízemními mrazíky ideální. Platí to především pro trnky, plody rakytníku, mišpule nebo jeřabiny. Mráz škrob štěpí na cukry a plody se stávají chutnějšími a mají i lepší konzistenci. Díky mrazu se některé plody, jako například jeřabiny, stávají konečně jedlými. Typickým plodem, který může listopadovému sběru dělat reklamu, jsou mišpule. Ty jsou normálně příliš trpké na to, aby je člověk s chutí jedl. Teprve až přešlé mrazem jsou konečně konzumovatelné.
Když máte na sběr mnohem více času
Listopad je na sběr posledních bylinek ideální i díky tomu, že máte na sběr více času. Těch bylinek už není tolik, protože většinu posbíráte v hlavní letní sezóně. V listopadu tedy máte více času na sběr i důvod, proč i v chladnějším počasí vyrazit ven na procházku.
Jaké bylinky se sbírají v listopadu?
A co se tedy sbírá v listopadu? Výběr všech léčivých rostlin můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií:
Kořeny
Pro sběr kořenů je listopad ideální a je to i poslední možnost před zimou vytáhnout ze země sílu přírody. Pokud ale všechno nestihnete, nevadí. Další možnost budete mít už na jaře.
Sbírat můžete kořeny:
- mydlice lékařské (léčí hlavně onemocnění dýchacích cest, protože pomáhá rozpouštět hleny)
- kopřivy dvoudomé (mimo jiné podporuje trávení a léčí artritidu)
- lékořice sladké (posiluje obranyschopnost a působí jako antioxidant)
- křenu (má výrazné protivirové účinky)
Plody
Až do listopadu můžete se sběrem čekat v případě rakytníku, trnek, brusinek, myšpulí a jeřabin. Tyto plody jsou kvůli vysokému obsahu tříslovin příliš trpké, a právě mráz zvýší obsah cukru. Po mrazu také tyto plody mění svou konzistenci a lépe se s nimi pak pracuje (zpracovávají se do marmelád a tak podobně). Mráz také umí zničit jedovaté sloučeniny v plodech – toto platí u jeřabin, které jsou pro lidi mírně jedovaté. Svou jedovatost ztrácí po tepelné úpravě, usušením nebo po zmrazení.
Nadzemní části bylinek (listy a květy)
Z bylinek, u kterých můžete sbírat nadzemní část, je to mateřídouška, rozchodnice růžová, jmelí bílé, břečťan popínavý, čajovník čínský nebo kakost luční.
Listopad můžete pojmout jako závěr bylinkářské sezóny a hezky se sběrem posledních bylinek rozloučit se svými oblíbenými místy a rituály. Pro smutnění však není důvod. S tím, co nasbíráte na podzim, můžete v zimě dále pracovat – vyrábět tinktury, dohlédnout na správné sušení a tak podobně. Mimo to se můžete celou zimu těšit na jaro, kdy celé kolečko sběru bylinek začne nanovo. Hlavně ale v zimě zúročíte vaše celoroční snažení. Chřipka ani jiné zdravotní neduhy vás nezaskočí.