Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Jak zpracovat jeřabiny na 4 různé způsoby

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

S plody jeřábu se setkal každý z nás. Často je využíváme při výrobě podzimních dekorací. Pro náš organismus a zdraví přitom mohou být velmi prospěšné. Stačí je pouze správně tepelně upravit. Čerstvé jsou totiž nejedlé. Jak zpracovat jeřabiny na 4 různé způsoby, to vám prozradíme v článku.

Kdo je někdy ochutnal, tak ví, že mohou přivodit lehčí otravu. Ta se projevuje nevolností a bolestí hlavy, může vás nutit také k dávení. Pokud je ale usušíme nebo tepelně zpracujeme, zbavíme je všech jedovatých látek. Zbydou v nich organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová), cukry, třísloviny, vitamín C, železo, vápník, jód.

2 druhy a aronie

Běžně se setkáváme se dvěma druhy jeřábů, které se odlišují okraji listů. Přírodní jeřáb má okraje listů celé pilovité a není tak dobrý, pokud ho chceme konzumovat. Jeřáb ptačí neboli sladkoplodý má zoubky po okraji listu pouze do poloviny a plody jsou sladší a chutnější. Černý jeřáb známe častěji jako aronii, přišel k nám z Ameriky a plody jsou také velmi zdravé, stejně jako naše jeřabiny.

Květy ženám

Někdy se v období května sbírají i květy, které mají v sobě látky podobné ženským hormonům. Výtažky z nich se užívají proti neplodnosti, potížím v menopauze nebo pro srovnání menstruačního cyklu. 

S čím vším jeřabiny mohou pomoci

1. Imunita a odolnost

Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C jsou jeřabiny pomocníkem pro prevenci virových onemocnění. Také pomohou v následné léčbě. Kromě toho celkově omlazují, vylepšují zrak a zlepšují psychickou odolnost.

2. Revma, dna, klouby

Na takové bolesti je dobré si dělat koupel, do které přidáte rozemleté sušené jeřabiny. Ještě lepší je přidávat je do čaje a pít. Jeřabiny působí i proti zánětům a jsou močopudné. Umí i rozpustit močový písek nebo kamínky.

3. Trávení

Někdy potrápí každého. Jeřabiny zvládnou regenerovat střeva a pomohou při průjmu i proti nechutenství.

4. Atopický ekzém

Při léčbě kožních onemocnění, jako je atopický ekzém nebo třeba lupénka, jeřabiny používáme do koupele, postižená místa je dobré také omývat odvarem. Vnitřní užití potom podporuje účinnost a je vhodné je kombinovat.

Jak jeřabiny zpracovat?

Jednou možností je sušení. Jeřabiny necháme dva dny ovadnout na stinném místě. Pak je teprve sušíme na slunci nebo v sušičce a rozemeleme. Často se pak takto upravené přidávají do bylinných a čajových směsí. Jejich výhodou je, že zachovávají zdraví prospěšné látky a neobsahují cukr, který se přidává při tepelném opracování. Můžete si je přidat i třeba do smoothie. V sušené formě byste neměli užít více než 1 lžičku denně. 

Aby byly jeřabiny chutné, je potřeba je upravit. Zde pro vás mám čtyři typy, které vám mohou doplnit nejen lékárničku, ale také prostřený stůl.

Zdroj: Freepik.com

Tinktura

Její užívání je nápomocné ve všech oblastech a je jednou z nejúčinnějších tinktur z plodů jeřabin.

Suroviny:

  • 1 hrnek jeřabin
  • 0,5 l kvalitní vodky
  • 1 lžička pomerančové kůry

Nejnáročnější na přípravě je úprava bobulí. Každou bobuli byste měli propíchnout, aby se látky lépe a rychleji rozložily. Poté je dáte do nádoby, kam přidáte pomerančovou kůru. Zalijete vodkou a uzavřete. Minimálně musíte jeřabiny nechat louhovat dva týdny, nejlépe celý měsíc. Každý den je potřeba nádobu protřepat. Po vylouhování tinkturu scedíte a je to.

Zavařené jeřabiny

Jsou vhodné jako přílohový kompot. Lze takto nahradit brusinky. Hotový kompot můžeme do mističek ke konzumaci ředit lžící vody.

Suroviny:

  • 1 kg jeřabin
  • 0,5 – 1 kg cukru
  • 1 l vody

Z vody a cukru udělejte cukerný roztok. Množství cukru přizpůsobte tomu, co máte rádi, ale nezapomínejte na to, že jeřabiny mají natrpklou chuť. Jeřabiny poté zalijte roztokem a nechte minimálně 24 hodin proslazovat. Poté plňte do sklenic a vařte 20 minut na 85 °C.

Marmeláda z černých jeřabin

Marmeláda má zajímavou chuť a je pouze na vás, čím ji přichutíte. Lze přidat různé koření nebo trochu rumu či brandy.

Suroviny:

  • 1 kg jeřabin
  • 1 kg cukru
  • 1 lžička pektinu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Jeřabiny s trochou vody a citronovou šťávou poduste 15 minut. Smíchejte polovinu cukru s pektinem, přidejte k jeřabinám a přiveďte opět k varu. Vařte ještě 5 minut. Rozmixujte nebo propasírujte přes síto a plňte do sklenic. Ty je dobré po naplnění otočit dnem vzhůru.

Likér z černých jeřabin

Je dobré ho užívat na trávení, ale opět pomáhá i na klouby a imunitu. Nejlepší je připravovat ho právě z aronie, ale jde to i z klasických jeřabin.

Suroviny:

  • 1 kg jeřabin
  • 1 l lihu
  • 1 l vodky
  • 2 vanilkové lusky
  • kousek zázvoru
  • 3 semínka kardamomu

Osušené a omyté jeřabiny dejte do lahve s vanilkovým luskem, kardamomem a zázvorem. Zalijete lihem a vodkou a nechte měsíc louhovat. Opět je potřeba denně protřepávat. Poté sceďte do čisté lahve.

Zdroj:

Chokecherry Jelly (and Jam!) (practicalselfreliance.com)

Tincture of chokeberry – recipe (edunclub.ru)

Jeřabiny jako jed, ale i lék na řadu potíží – Novinky.cz

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama