Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Proč zapojit do jídelníčku potraviny, které obsahují vitamín A?

Fotografie: Losos
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vitamín A (retinol) je důležitý pro zdravé oči, krásnou pleť, podporuje růst i celkovou imunitu těla. Nedostatek vitamínu A může vést k vážným zdravotním komplikacím. Vitamín A najdete v běžně dostupných potravinách či zelenině, kterou si můžete sami doma vypěstovat na zahrádce. Proto se není čeho obávat a stačí si na každý den připravit zdravou svačinku. Poradíme vám, které potraviny ho obsahují nejvíce a proč je pro naše tělo nezbytný.

Nedostatek vitamínu A

Nejprve si pojďme říci, proč bychom neměli zanedbávat příjem tohoto vitamínu. V první řadě je vitamín A důležitý pro tvorbu pigmentu rodopsinu. Rodopsin je zrakový pigment, který podporuje správné vidění ve tmě a při stmívání. Pokud naše tělo nemá dostatek vitamínu A, přestane se tento zrakový pigment tvořit, a to způsobuje šeroslepost. Dále jeho nedostatek může vést také například k předčasnému stárnutí pleti. Dalšími příznaky nedostatku vitamínu A může být nadměrné tvoření akné nebo stařeckých skvrn.

Tip: vyzkoušejte na svou pleť regenerační krém Protektin XXL, který má silný antiseptický, protizánětlivý a čisticí efekt a obsahuje vitamín A.

Jak vzniká vitamín A a doporučená denní dávka

Zdrojem vitamínu A je provitamín A, látka, která díky metabolické přeměně vytváří aktivní vitamín A. Nejčastěji vzniká z betakarotenu, alfa-karotenu a lykopenu. Jedná se o oranžová a červená barviva, která najdete např. v mrkvi a další zelenině. Pojďme se podívat na doporučenou denní dávku.

Doporučená denní dávka se liší podle pohlaví či věku:

  • Děti a dospívající – 300-600 mikrogramů
  • Ženy – 700 mikrogramů
  • Muži – 900 mikrogramů

Vitamín A v potravinách

Vitamín A se nachází v potravinách živočišného původu, jako jsou játra, tučné ryby nebo sýry. Pojďme se na ně podívat detailněji.

Potravina Mikrogramy Denní dávka v %
100 g – Hovězí játra 9 442 1049 %
100 g – Jehněčí játra 7 491 832 %
100 g – Játrová paštika 8 384 923 %
100 g – Olej z tresčích jater 30 000 3333 %
100 g – Makrela královská 252 28 %
100 g – Losos 149 17 %
100 g – Tuňák 757 84 %
100g – Paštika z husích jater 1 001 111 %
100g – Kozí sýr 407 45 %
100g – Máslo 684 76 %
100 g – Limburský sýr 340 38 %
100 g – Cheddar 330 37 %
100 g – Camembert 241 27 %
100 g – Roquefort sýr 294 33 %
100 g – Vejce natvrdo 149 17 %
100 g – Pstruh 100 11 %
100 g – Modrý sýr 198 22 %
100 g – Smetanový sýr 308 34 %
100 g – Kaviár 271 30 %
100 g – Sýr Feta 125 14 %
Zdroj: Freepik.com

Zdroje provitamínu A – zelenina, ovoce

Jak jsme si již řekli, vitamín A se vytváří v těle přeměnou provitamínu A. Zdrojem provitamínu A – beta-karotenu a alfa-karotenu je především zelenina, ale i ovoce. Pojďme se tedy podívat, která zelenina a ovoce ho obsahují nejvíce.

Zelenina/ovoce Mikrogramy Denní dávka v %
100 g – Sladké brambory (vařené) 1 043 116 %
100 g – Vařená tykev zimní 558 62 %
100 g – Kapusta vařená 681 76 %
100 g – Kapusta kadeřavá vařená 380 42 %
100 g – Tuřín vařený 381 42 %
100 g – Mrkev vařená 852 95 %
100 g – Sladká červená paprika 157 17 %
100 g – Špenát 469 52 %
100 g – Římský salát 436 48 %
100 g –  Mango 54 6 %
100 g – Meloun žlutý 169 19 %
100 g –  Růžový nebo červený grapefruit 58 6 %
100 g – Meloun červený 28 3 %
100 g – Papaya 47 5 %
100 g – Meruňka 96 11 %
100 g – Mandarinka 34 4 %
100 g – Nektarinka 17 2 %
100 g – Kvajáva 31 3 %

Vitamín A je rozpustný v tucích, proto je ideální, když ho jíte společně s tuky. Ve většině potravin jsou tuky již obsaženy, tučné ryby, játra atd. Ovšem je také potřeba si říci, že v případě předávkování vitamínem A mohou nastat také nepříjemné zdravotní komplikace. Proto pokud berete doplňky stravy s vitamínem A, dbejte na doporučené množství a nikdy nezásobujte své tělo více než je zdrávo.

Zdroj: https://www.healthline.com/

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama