Vitamín A (retinol) je důležitý pro zdravé oči, krásnou pleť, podporuje růst i celkovou imunitu těla. Nedostatek vitamínu A může vést k vážným zdravotním komplikacím. Vitamín A najdete v běžně dostupných potravinách či zelenině, kterou si můžete sami doma vypěstovat na zahrádce. Proto se není čeho obávat a stačí si na každý den připravit zdravou svačinku. Poradíme vám, které potraviny ho obsahují nejvíce a proč je pro naše tělo nezbytný.
Nedostatek vitamínu A
Nejprve si pojďme říci, proč bychom neměli zanedbávat příjem tohoto vitamínu. V první řadě je vitamín A důležitý pro tvorbu pigmentu rodopsinu. Rodopsin je zrakový pigment, který podporuje správné vidění ve tmě a při stmívání. Pokud naše tělo nemá dostatek vitamínu A, přestane se tento zrakový pigment tvořit, a to způsobuje šeroslepost. Dále jeho nedostatek může vést také například k předčasnému stárnutí pleti. Dalšími příznaky nedostatku vitamínu A může být nadměrné tvoření akné nebo stařeckých skvrn.
Tip: vyzkoušejte na svou pleť regenerační krém Protektin XXL, který má silný antiseptický, protizánětlivý a čisticí efekt a obsahuje vitamín A.
Jak vzniká vitamín A a doporučená denní dávka
Zdrojem vitamínu A je provitamín A, látka, která díky metabolické přeměně vytváří aktivní vitamín A. Nejčastěji vzniká z betakarotenu, alfa-karotenu a lykopenu. Jedná se o oranžová a červená barviva, která najdete např. v mrkvi a další zelenině. Pojďme se podívat na doporučenou denní dávku.
Doporučená denní dávka se liší podle pohlaví či věku:
- Děti a dospívající – 300-600 mikrogramů
- Ženy – 700 mikrogramů
- Muži – 900 mikrogramů
Vitamín A v potravinách
Vitamín A se nachází v potravinách živočišného původu, jako jsou játra, tučné ryby nebo sýry. Pojďme se na ně podívat detailněji.
Potravina | Mikrogramy | Denní dávka v % |
100 g – Hovězí játra | 9 442 | 1049 % |
100 g – Jehněčí játra | 7 491 | 832 % |
100 g – Játrová paštika | 8 384 | 923 % |
100 g – Olej z tresčích jater | 30 000 | 3333 % |
100 g – Makrela královská | 252 | 28 % |
100 g – Losos | 149 | 17 % |
100 g – Tuňák | 757 | 84 % |
100g – Paštika z husích jater | 1 001 | 111 % |
100g – Kozí sýr | 407 | 45 % |
100g – Máslo | 684 | 76 % |
100 g – Limburský sýr | 340 | 38 % |
100 g – Cheddar | 330 | 37 % |
100 g – Camembert | 241 | 27 % |
100 g – Roquefort sýr | 294 | 33 % |
100 g – Vejce natvrdo | 149 | 17 % |
100 g – Pstruh | 100 | 11 % |
100 g – Modrý sýr | 198 | 22 % |
100 g – Smetanový sýr | 308 | 34 % |
100 g – Kaviár | 271 | 30 % |
100 g – Sýr Feta | 125 | 14 % |
Zdroje provitamínu A – zelenina, ovoce
Jak jsme si již řekli, vitamín A se vytváří v těle přeměnou provitamínu A. Zdrojem provitamínu A – beta-karotenu a alfa-karotenu je především zelenina, ale i ovoce. Pojďme se tedy podívat, která zelenina a ovoce ho obsahují nejvíce.
Zelenina/ovoce | Mikrogramy | Denní dávka v % |
100 g – Sladké brambory (vařené) | 1 043 | 116 % |
100 g – Vařená tykev zimní | 558 | 62 % |
100 g – Kapusta vařená | 681 | 76 % |
100 g – Kapusta kadeřavá vařená | 380 | 42 % |
100 g – Tuřín vařený | 381 | 42 % |
100 g – Mrkev vařená | 852 | 95 % |
100 g – Sladká červená paprika | 157 | 17 % |
100 g – Špenát | 469 | 52 % |
100 g – Římský salát | 436 | 48 % |
100 g – Mango | 54 | 6 % |
100 g – Meloun žlutý | 169 | 19 % |
100 g – Růžový nebo červený grapefruit | 58 | 6 % |
100 g – Meloun červený | 28 | 3 % |
100 g – Papaya | 47 | 5 % |
100 g – Meruňka | 96 | 11 % |
100 g – Mandarinka | 34 | 4 % |
100 g – Nektarinka | 17 | 2 % |
100 g – Kvajáva | 31 | 3 % |
Vitamín A je rozpustný v tucích, proto je ideální, když ho jíte společně s tuky. Ve většině potravin jsou tuky již obsaženy, tučné ryby, játra atd. Ovšem je také potřeba si říci, že v případě předávkování vitamínem A mohou nastat také nepříjemné zdravotní komplikace. Proto pokud berete doplňky stravy s vitamínem A, dbejte na doporučené množství a nikdy nezásobujte své tělo více než je zdrávo.
Zdroj: https://www.healthline.com/