Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Antioxidanty v našem těle svádějí důležitý boj

Fotografie: ovoce a zelenina
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Antioxidanty jsou pro fungování lidského organismu velmi důležité. Lidské tělo si je umí vyrobit pouze v jisté míře, a proto je podstatné konzumovat potraviny, které jsou na antioxidanty bohaté. Na talíři bychom je měli mít ideálně každý den.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou sloučeniny, které se vyskytují převážně v potravinách rostlinného původu. Existuje jich asi 4000.

Jedná se například o:

  • lykopeny a karotenoidy
  • betakaroteny
  • lutein a vitamín C
  • chlorofyl
  • polyfenoly
  • flavonoidy

Funkcí antioxidantů je chránit buňky proti volným radikálům, které naše tělo negativně ovlivňují jak zvenčí (smog, kouření, toxiny), tak zevnitř (například vysoká hladina cukru v krvi, nadměrné cvičení, které poškozuje tkáně atd.). Antioxidanty fungují tak, že pomáhají neutralizovat působení volných radikálů v těle. Tím zmírní nebo dokonce zastaví poškození buněk.

Antioxidanty v potravinách

Člověk je oproti jiným živočišným druhům unikátní v tom, že si jeho organismus dokáže antioxidanty v jisté míře vyrobit svépomocí. Tato schopnost však s věkem klesá, a proto je důležité působení volných radikálů vyvážit příjmem antioxidantů. V tomto případě je určitě lepší sáhnout po antioxidantech vyskytujících se v přirozené pestré stravě, než je doplňovat formou doplňků stravy. U nich hrozí například předávkování. Zvlášť nebezpečné je umělé a nadměrné užívání vitamínu A. To může u těhotných způsobit vývojové vady plodu, u kuřáků se zase spekuluje o možném riziku vzniku rakoviny plic.

Antioxidanty najdete obecně v ovoci a zelenině všech barev. V červeně zbarveném ovoci a zelenině najdete především lykopeny a karotenoidy. Jsou přítomné v malinách, třešních, jahodách, paprikách, rajčatech nebo melounech. Oranžové ovoce a zelenina, jako je mrkev, dýně, meruňky nebo batáty, zase obsahují velké množství betakarotenů. Vitamín C pro změnu ukrývají žlutě zbarvené plody citrónů, brambor nebo kukuřice. Tento vitamín však najdete i ve žloutku. Koneckonců vejce je také plné luteinů.

Antioxidanty ve větší míře najdete v:

  • hořké čokoládě
  • kvalitní kávě
  • červeném vínu
  • čaji
  • červené řepě
  • borůvkách
  • listové zelenině
  • zelených superpotravinách

Jaký účinek mají antioxidanty na lidské zdraví?

Antioxidanty mají řadu pozitiv:

  • zpomalují proces stárnutí
  • posilují imunitu
  • jsou prevencí poškození jater a ledvin
  • snižují riziko vzniku rakoviny
  • posilují činnost srdce
  • jsou prevencí očních chorob

Které antioxidanty patří k těm nejsilnějším?

A protože je antioxidantů celá řada, je jasné, že některé z nich budou na volné radikály působit výrazněji než jiné.

Astaxanthin

Jedná se o červený pigment, který je součástí skupiny karotenoidů. Je považován za velmi silný antioxidant. Uvádí se, že je až 6000x silnější než vitamín C. Jeho zdrojem jsou mikrořasy Haematococcus pluvialis. Astaxanthin však najdete také v lososech, humrech nebo krevetách.

Zdroj: Freepik.com

Zeaxanthin

Opět jeden z karotenoidů, který slouží jako prevence zrakových degenerací. Najdete ho v kustovnici čínské, hrachu, bazalkovém semínku, borůvkách, ve švestkách, vlašských ořeších, vejcích nebo špenátu.

Lutein

Lutein je antioxidant, který je svými účinky velmi podobný se zeaxanthinem. Často tyto dva antioxidanty najdete v doplňku stravy společně. Lutein je obsažený ve vejcích, v listové zelenině, pistáciích nebo pšenici.

Betakaroten

Další ze silných antioxidantů, který známe především v souvislosti s létem a opalováním. Stará se o naši pokožku, chrání ji proti stárnutí i proti působení volných radikálů. Po přijetí se betakaroten v těle mění na vitamín A. Najdete ho v mrkvi, meruňkách, batátech, ale také v jiném (převážně oranžovém a červeném) ovoci a zelenině.

Katechiny

Katechiny patří do skupiny flavonolů a polyfenolů a jejich zdrojem je mimo jiné čaj, káva, kakao nebo plody acai. Katechiny mají pozitivní účinek na kůži, zvyšují citlivost organismu na inzulín a dokážou také podpořit hubnutí.

Kurkumin

Také kurkumin, jehož zřejmým zdrojem je kořen kurkumy, je silným antioxidantem. Patří do skupiny polyfenolů a jeho účinky zvyšuje látka zvaná piperin.

Resveratrol

Obzvlášť silným antioxidantem, který bojuje proti škodlivému působení volných radikálů, je ten s názvem resveratrol. Najdete ho například v červeném víně, ořeších, borůvkách a brusinkách. Je známý svými příznivými účinky na kardiovaskulární systém.

Vitamín C

Kyselina askorbová je antioxidant, který stimuluje tvorbu kolagenu. Je obsažen v šípcích, rakytníku, rajčatech, bramborech nebo květáku.

Lykopen

Jedná se o karotenoid, jehož nejvýznamnějším zdrojem je rajčatová šťáva. Tělo ho však využije pouze tehdy, když jsou šťáva z rajčat nebo rajčata obecně tepelně upravené – pyré, polévka z nich.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama