Kustovnice čínská (goji)

Kustovnice čínská je, především díky plodům zvaným goji, v medicíně velmi ceněná a po mnoho staletí prakticky nepostradatelná při léčbě celé řady zdravotních neduhů. Ačkoli se dá v léčitelství využít celá, nejčastěji se používají její plody, které jsou dokonce považovány za nejzdravější ovoce na světě. Jaké další má goji účinky, jaké jsou tipy na pěstování a má goji nežádoucí účinky? To vše vám dnes prozradíme.

Kustovnice čínská – latinsky Lycium Chinense

Kustovnice čínská neboli goji je keřovitá trvalka, která může dorůst do výšky 1-3 metry. Spadá do čeledi lilkovitých. Kustovnici poznáte podle kopinatých až vejčitých listů, které na větvích rostou buď jednotlivě, nebo ve svazečcích po třech. Květy kustovnice čínské mají nafialovělou barvu, plod má podobu oválně protáhlé bobule zbarvené do červena o velikosti cca 2,5 cm.

Pěstování

Kustovnice čínská je velmi odolný keř, který zakoření i na místech, kde skoro není žádná půda. Nevadí ji ani znečištěné prostředí či ovzduší. Dokonce není náchylná ani na nemoci či škůdce. Protože se ale jedna o rostlinu zvyklou na teplejší podnebí, často se v českých podmínkách plodů nedočkáte.

Pokud si i přesto rostlinu chcete vypěstovat, budete potřebovat sazenice, které koupíte v zahradnictví. Vysazujte je do půdy nejlépe hned na jaře (březen/duben) a mezi keři dělejte rozestupy alespoň 2 m. Každé další jaro je potřeba keř goji prořezávat a zmlazovat.

Goji plod

zdroj: Pixabay.com

Zdravotní účinky goji

Kustovnice čínská, respektive její plody goji, vás svým obsahem určitě mile překvapí. Najdete v ní kupříkladu 18 druhů aminokyselin, celkem 21 stopových minerálů (například zinek, vápník, fosfor nebo hořčík), dále vitamín C, vitamíny B1, B2 a B6, nechybí ani vitamín E. Za zmínku stojí i přítomnost kyseliny linolové a betakarotenu.

Goji je bohaté také na proteiny. Pouhých 100 g goji představuje 22 % vaší doporučené denní dávky proteinů.

Goji může zvýšit kvalitu života

Plody kustovnice čínské jsou považovány za superpotravinu. Plodům goji se přisuzuje zlepšení spánku, soustředěnosti, zvýšení mentálního zdraví, duševní klid a pohoda. Díky tomu máte více energie a chuti do života. Jako správný antioxidant také zpomaluje stárnutí organismu.

Goji proti cukrovce i pro hubnutí

Plody kustovnice, goji, obsahují také složky, které pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a v podobě tonika je goji využíváno v boji s nadváhou. K tomu snižuje cholesterol.

Goji pro intimní život

Kustovnice svými plody přispívá také ke zlepšení intimního života a zdraví pohlavních orgánů. Dle dosavadních výzkumů totiž goji podporuje sexuální funkci a léčbu neplodnosti. Ženám může goji pomoci při menstruačním cyklu i při menopauze.

Další účinky goji na zdraví

  • zlepšování paměti
  • posilování imunitního systému
  • snižování rizika vzniku rakoviny
  • zlepšování činnosti střev
  • zmírnění alergických reakcí
  • posilování činnosti jater
  • zlepšování zraku
  • pomoc při kožních problémech
  • posilování šlach
  • posilování nehtů
  • snižování krevního tlaku
  • pomoc od bolestí hlavy
  • posilování srdce
  • posílení kostí
  • prevence proti chronickému kašli

Nežádoucí účinky goji

Goji má při krátkodobém užívání pouze mírné vedlejší účinky, a to v podobě slabých trávících problémů. Vzácně může konzumace způsobit alergickou reakci nebo poškození jater.

Goji by neměly konzumovat ženy v průběhu těhotenství. Látky obsažené v goji totiž mohou způsobovat problémy s ledvinami či jiné obtíže. Dle některých zdrojů může goji způsobit dokonce potrat.

Použití kustovnice čínské

Kustovnice čínská nachází uplatnění především v kuchyni a jako doplněk stravy. Koupit ji můžete ve formě sušených plodů, dále jako sirup, tablety či kapsle. Kromě plodů se prodávají také listy a kůra a dále potraviny vyrobené z goji, jako je olej, mouka, víno nebo třeba džus.

Jak konzumovat goji?

Goji lze konzumovat samostatně. Kromě toho s nimi ale můžete ochutit i řadu sladkých pokrmů, například do kaší, jogurtů, dezertů, nákypů či do smoothie.

Goji snídaně

zdroj: Pixabay.com

Recepty z goji

Na závěr přinášíme ještě pár receptů na čaj z goji a džem z goji.

Čaj z goji

  • 1 čajová lžička sušených plodů goji
  • 250 ml vody

Sušené plody zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Během louhování do sebe plody nasají vodu a krásně změknout. Čaj můžete v případě potřeby dochutit třeba lžičkou medu nebo citronovou šťávou.

Džem z goji

  • 55 g plodů goji
  • 125 ml vody
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky agar

Plody kustovnice vložte do hrnce a zalijte vodou. Nechte cca hodinku namočené, plody do sebe nasají vodu a změknou. Poté k nim přidejte citronovou šťávu a med, promíchejte a přiveďte k varu.

Jakmile směs přijde k varu, přidejte agar. Cca 10 minut duste a občas promíchejte. Abyste dosáhli hladké konzistence, můžete nechat směs trochu vychladnout a za pomoci tyčového mixéru rozmixovat.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido