Tymián

Fotografie: Tymián
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Tymián je bylinka původem ze Středomoří, která pro své široké využití nechybí na žádné zahrádce či balkoně. Kromě použití v kuchyni se osvědčila také v lidovém léčitelství. Jaké látky obsahuje a jak o tymián pečovat?

Proč zasadit tymián aneb jaké prospěšné látky skrývá?

Ačkoliv lze tymián koupit v jeho sušené formě nebo také ve formě tinktury, antiseptických sprejů a mastiček, je nejlepší jeho vysazení na zahrádce nebo na balkoně. Čerstvý tymián rozmazlí nejen vaše chutě, ale v mnoha směrech zastoupí vaši lékárničku. Obsahuje totiž spoustu cenných látek, které působí především antisepticky a protizánětlivě.

V tymiánu najdete:

  • silice thymol, cymem, linalool, karvakrol a cineol
  • cenné třísloviny
  • hořčiny
  • flavony
  • kyseliny
  • fenolické sloučeniny
  • saponiny
  • vitamíny A, C, K, E
  • vitamíny skupiny B
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • mangan
  • hořčík
  • selen

Tento výčet látek dělá z tymiánu opravdu ceněnou a v mnoha směrech využívanou bylinku.

Účinky na zdraví

Tymián nejen dobře chutná, ale ovlivňuje různé pochody organismu. Co se léčivých účinků týče, je o tymiánu známo hlavně to, že působí silně antisepticky a dezinfekčně. Proto může pomoci všude tam, kde se vyskytuje zánět. V minulosti lidé tymián nazývali penicilinem chudých.

Tymián:

  • působí proti infekcím
  • ulevuje od křečí
  • podporuje trávení
  • usnadňuje odkašlávání
  • blahodárně působí na ústní dutinu, kde ulevuje od špatného dechu, působí proti aftům a různým zánětům
  • lze použít na kašel a nachlazení
  • mírní astma i projevy bronchitidy
  • léčí onemocnění horních cest dýchacích – tymiánová mast po namazání hrudníku uvolňuje špatně průchodné dýchací cesty a přináší úlevu
  • podporuje tvorbu bílých krvinek
  • posiluje imunitní systém
  • pomáhá léčit revmatismus a dnu
  • si poradí se štípnutím od hmyzu, u kterého mírní svědění
  • působí proti střevním parazitům a plísním
  • oplývá schopností pročisťovat plíce
  • působí močopudně

Jak pěstovat tymián?

Nemusíte disponovat přímo rozlehlou zahradou, aby vás na ní mohla těšit bylinka tymián. Co se pěstování týče, je tymián velmi nenáročný a stačit mu bude květináč na okně. Tymiánu vyhovuje slunné místo, které je chráněno před větrem. Bylinka miluje hlinito-písčitou půdu, která ani nemusí být extra vyživená. Co tymiánu nevyhovuje, to je přemokření. Proto při pěstování v květináčích dbejte na dostatečnou drenážní vrstvu, která přebytečnou vodu odvede pryč. Tymián můžete na zahrádku nebo na balkon vysadit už jako mladou rostlinku, kterou koupíte téměř v každém květinářství. Možná je však i jeho výsadba ze semen, se kterou začínáme už v březnu.

Dalším způsobem množení je buď rozdělení starší rostliny, nebo řízkování. Pokud pro tymián přece jen máte více prostoru na zahradě, počítejte s tím, že jeho starší větvičky dřevnatí. Tymián vyrůstá do výšky 20 centimetrů nebo se plazí po zemi, kde zabírá více prostoru. To záleží na odrůdě, kterou si vyberete. Přečkat naše zimy tymián hravě zvládne. Pomoct mu můžete tak, že jeho kořenový systém na zimu přikryjete chvojím. Květináč s tymiánem stačí na zimu schovat třeba do sklepa (po jeho sestřihnutí).

Zdroj: Freepik.com

Kdy stříhat tymián?

Byla by škoda tymián využívat pouze v jeho sezóně, když ho lze hravě nasušit i na zimu. Stříhání jeho větviček pro sušení je ideální v červnu až červenci, což je doba těsně před jeho rozkvětem. U tymiánu se stříhají celé natě, jak už jsme výše zmínili, starší větvičky tymiánu dřevnatí (ty nesbíráme). Tomu lze ale předcházet jejich pravidelným stříháním. Nastříhané větvičky tymiánu lze sušit ve svazcích na temném a dobře větraném místě. Věděli jste, že usušením tymián získává na své aromatičnosti? Po usušení ho lze uchovávat ve vzduchotěsných nádobách.

Tymián v kuchyni aneb kdy ho použít?

V kuchyni má tymián celou řadu využití. Protože však patří mezi nejaromatičtější bylinky, je nutné s ním zacházet opatrně. Ne každému ostrá a velmi silná chuť tymiánu vyhovuje. Bylinku můžete přidat k masu, houbám, zelenině, okořenit jím můžete omáčky, polévky, saláty, domácí pizzu, slané koláče i chlebová těsta. Použít ho zkrátka můžete všude tam, kde vám jeho chuť bude vyhovovat. Věděli jste, že tymián podporuje trávení a napomáhá odkašlávání? Uvařit si z něj můžete čaj, a to tak, že snítky čerstvého (nebo sušeného) tymiánu spaříte horkou vodou a necháte asi 10 minut louhovat. Pak už stačí čaj pouze přecedit.

Recepty s tymiánem pro inspiraci

Receptů, do kterých můžete tymián přidat, je celá řada.

Vyzkoušet můžete například krémovou žampiónovou polévku s krutony.

Potřebovat budete:

  • olej
  • cibuli
  • žampiony
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • sklenku bílého vína
  • vývar
  • smetanu

Postup:

Na oleji zpěňte cibulku a po chvíli přidejte i na půlky nakrájené žampiony. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem a chvíli restujte. Poté žampiony zalijte sklenkou bílého vína a vývarem. Vařte asi dalších deset minut, přidejte sladkou smetnu a polévku rozmixujte na hladký krém. Podávat ji můžete například s krutony. Dobrou chuť.

Tip: Vyberte si i další recepty s tymiánem podle vlastní chuti.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mary's tears plant
Plicník lékařský
Chinese yam on white background
Yam aneb světelný kořen, jam čínský nebo smldinec čínský
Dimocarpus longan exotic fruits on wooden bowl background - Fres
Longan (dračí oko)
Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano

Viaflorin

Reklama