Hroznové víno milují děti i dospělí. Ovoce plné vitamínů, minerálů a dalších zdravých látek. Ať už máte raději zelené či červené, je to jedno. Zdravé látky obsahují oba druhy v podobném množství. V článku zjistíte, jaké jsou obsahové látky hroznového vína, jaké zdravotní benefity s jedením hroznového vína získáte a na závěr článku si povíme, jak zpracovat hroznové víno a jak na výrobu domácího vína z hroznů.
Hroznové víno – vitamíny a další obsahové látky
Hroznové víno je nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů. V tabulce vidíte obsah vitamínů a minerálů v bezsemenném zeleném i červeném hroznovém víně. Odchylky jsou u jednotlivých látek opravdu minimální. Železa o trochu více obsahuje zelené víno, hořčíku zase to červené, draslík je poměrně vyrovnaný. Ať už se zakousnete do bobulky jakékoliv barvy, tělu dodáte mnoho zdravých látek.
Minerály a vitamíny ve 100 g hroznů | Hrozny zelené | Hrozny červené |
Vápník, Ca | 10 mg | 10 mg |
Železo, Fe | 0,2 mg | 0,16 mg |
Hořčík, Mg | 7,1 mg | 8,6 mg |
Fosfor, P | 22 mg | 25 mg |
Draslík, K | 218 mg | 229 mg |
Sodík, Na | 3 mg | 7 mg |
Zinek, Zn | 0,03 mg | 0,04 mg |
Měď, Cu | 0,061 mg | 0,081 mg |
Mangan, Mn | 0,084 mg | 0,098 mg |
Vitamín C, celková kyselina askorbová | 3 mg | 3,3 mg |
Biotin | <3,7 ug | <3,7 ug |
Zdravotní benefity hroznového vína
A s jakými neduhy nám jedení hroznového vína může pomoci? Kromě vitamínů a minerálů obsahuje hroznové víno i další látky.
- Pro zdravé oči je to vitamín C a látky zvané lutein a zeaxanthin, které naše oči nezbytně potřebují k jejich zdravému fungování.
- Hroznové víno dále obsahuje antioxidanty, které pomáhají eliminovat a bojovat proti volným radikálům v těle a brání proti oxidačnímu stresu. Můžeme říct, že antioxidanty zpomalují stárnutí buněk i pokožky a pomáhají vytvářet kolagen v těle. Zjistěte, jaké jsou další přírodní zdroje kolagenu.
- Další zajímavou látkou jsou flavonoidy, které pomáhají rozšiřovat cévy a prokrvovat mozek a tělo. Proto můžeme říct, že s jedením hroznového vína můžete zlepšit i svou soustředěnost, paměť a celkově kognitivní funkce v mozku.
- V tabulce vidíte, že v hroznovém víně je vysoký obsah vápníku, bez kterého by naše kosti nebyly zdravé a pevné.
- Pomoci může víno i při zácpě, díky vysokému obsahu vlákniny, celulózy a cukru.

Hroznové víno a hubnutí
A samostatnou kapitolu jsme si nechali pro hroznové víno a jeho účinky při hubnutí. Ale pokud jste diabetik, pak tento odstavec přeskočte, protože hroznové víno obsahuje fruktózu, která zvedá hladinu cukru v krvi. Doporučuje se jíst 500 g čerstvých hroznů denně a doplnit to zdravou výživou, která bude obsahovat zdravé tuky a bílkoviny. Do jídelníčku můžete zapojit např. ořechy, semínka, mořské ryby, obilniny, luštěniny atd. Dieta má za úkol z těla odstranit odpadní, toxické a kyselé látky. Je doporučována především lidem s nadváhou, ale je nutné vždy doplňovat jídelníček také o potraviny, které jsme zmínili, aby nedošlo ke sníženému příjmu důležitých živin.
Jak zpracovat hroznové víno
Hroznové víno se dá zpracovat na mnoho způsobů. Můžete si udělat marmeládu, nasušit si ho a jíst jako křížaly nebo rozinky nebo zpracovat do zavařeniny. Fantazii se meze nekladou. Před zpracováním se doporučuje víno namočit do vody, aby se z něj odplavily všechny nečistoty. Pokud chcete ochutnat domácí víno z hroznů, pak v následujícím odstavci najdete recept.
Recept na výrobu domácího vína z hroznů
Vůbec netvrdíme, že výroba domácího vína bude snadná. Naopak, je to proces, který je nutné dodržet, abyste získali kvalitní a dobré víno. Budete k tomu potřebovat víno, lis na ovoce (pro lisování vína), speciální mlýnek či drtičku na ovoce, na kvašení vám pak bude stačit nerezová nádoba, kvasinky a živná sůl, demižony na přelití a cukroměr.
- Odstopkování vína – v prvním kroku je potřeba víno odstopkovat, tudíž očistit od všeho, co ve víně nechceme. Tam je potřeba využít speciální drtičku na víno nebo mlýnek.
- Lisování vína – po namletí a očištění budete bobule lisovat. Zde je potřeba postupovat opatrněji, kvůli porušení zrn, která mohou mít následně vliv na hořkost vína.
- Kvašení vína – dalším krokem je kvašení. To probíhá do té doby, než se hroznový cukr přemění na alkohol a oxid uhličitý. Kvašení může trvat dny i týdny. Důležité je cukroměrem měřit obsah cukru a ve chvíli, kdy není obsažen žádný cukr ve víně, popř. pokud podíl alkoholu ve víně je natolik vysoký, že může být pro kvasinky jedovatý, kvašení zastavte.
- Čiření vína, filtrace a krášlení – následně byste měli víno ještě přefiltrovat a zároveň do něj přidat přípravky pro usazení částic na dno a pro pročištění. Filtraci pak můžete provést s pomocí filtračních papírků a už stačí pouze stočit víno do demižonů a je hotovo.
- Stáčení vína do demižonů – posledním krokem je stáčení vína. Stáčení vína by se mělo opakovat minimálně 2x, aby nebylo kalné. Až následně je pak možné víno ochutnávat. Víno skladujte na tmavém a studeném místě.
Pokud chcete celkovou dobu výroby zkrátit, pak si můžete od vinaře zakoupit již hotový mošt, který necháte doma kvasit. Možností je hodně a jestliže se ve vašem okolí nějaký vinař vyskytuje, rozhodně zajděte i za ním pro radu.