Hroznové víno

Fotografie: Hroznové víno
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Hroznové víno milují děti i dospělí. Ovoce plné vitamínů, minerálů a dalších zdravých látek. Ať už máte raději zelené či červené, je to jedno. Zdravé látky obsahují oba druhy v podobném množství. V článku zjistíte, jaké jsou obsahové látky hroznového vína, jaké zdravotní benefity s jedením hroznového vína získáte a na závěr článku si povíme, jak zpracovat hroznové víno a jak na výrobu domácího vína z hroznů.

Hroznové víno – vitamíny a další obsahové látky

Hroznové víno je nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů. V tabulce vidíte obsah vitamínů a minerálů v bezsemenném zeleném i červeném hroznovém víně. Odchylky jsou u jednotlivých látek opravdu minimální. Železa o trochu více obsahuje zelené víno, hořčíku zase to červené, draslík je poměrně vyrovnaný. Ať už se zakousnete do bobulky jakékoliv barvy, tělu dodáte mnoho zdravých látek.

Minerály a vitamíny ve 100 g hroznů Hrozny zelené Hrozny červené
Vápník, Ca 10 mg 10 mg
Železo, Fe 0,2 mg 0,16 mg
Hořčík, Mg 7,1 mg 8,6 mg
Fosfor, P 22 mg 25 mg
Draslík, K 218 mg 229 mg
Sodík, Na 3 mg 7 mg
Zinek, Zn 0,03 mg 0,04 mg
Měď, Cu 0,061 mg 0,081 mg
Mangan, Mn 0,084 mg 0,098 mg
Vitamín C, celková kyselina askorbová 3 mg 3,3 mg
Biotin <3,7 ug <3,7 ug

Zdravotní benefity hroznového vína

A s jakými neduhy nám jedení hroznového vína může pomoci? Kromě vitamínů a minerálů obsahuje hroznové víno i další látky.

  • Pro zdravé oči je to vitamín C a látky zvané lutein a zeaxanthin, které naše oči nezbytně potřebují k jejich zdravému fungování.
  • Hroznové víno dále obsahuje antioxidanty, které pomáhají eliminovat a bojovat proti volným radikálům v těle a brání proti oxidačnímu stresu. Můžeme říct, že antioxidanty zpomalují stárnutí buněk i pokožky a pomáhají vytvářet kolagen v těle. Zjistěte, jaké jsou další přírodní zdroje kolagenu.
  • Další zajímavou látkou jsou flavonoidy, které pomáhají rozšiřovat cévy a prokrvovat mozek a tělo. Proto můžeme říct, že s jedením hroznového vína můžete zlepšit i svou soustředěnost, paměť a celkově kognitivní funkce v mozku.
  • V tabulce vidíte, že v hroznovém víně je vysoký obsah vápníku, bez kterého by naše kosti nebyly zdravé a pevné.
  • Pomoci může víno i při zácpě, díky vysokému obsahu vlákniny, celulózy a cukru.
Zdroj: Freepik.com

Hroznové víno a hubnutí

A samostatnou kapitolu jsme si nechali pro hroznové víno a jeho účinky při hubnutí. Ale pokud jste diabetik, pak tento odstavec přeskočte, protože hroznové víno obsahuje fruktózu, která zvedá hladinu cukru v krvi. Doporučuje se jíst 500 g čerstvých hroznů denně a doplnit to zdravou výživou, která bude obsahovat zdravé tuky a bílkoviny. Do jídelníčku můžete zapojit např. ořechy, semínka, mořské ryby, obilniny, luštěniny atd. Dieta má za úkol z těla odstranit odpadní, toxické a kyselé látky. Je doporučována především lidem s nadváhou, ale je nutné vždy doplňovat jídelníček také o potraviny, které jsme zmínili, aby nedošlo ke sníženému příjmu důležitých živin.

Jak zpracovat hroznové víno

Hroznové víno se dá zpracovat na mnoho způsobů. Můžete si udělat marmeládu, nasušit si ho a jíst jako křížaly nebo rozinky nebo zpracovat do zavařeniny. Fantazii se meze nekladou. Před zpracováním se doporučuje víno namočit do vody, aby se z něj odplavily všechny nečistoty. Pokud chcete ochutnat domácí víno z hroznů, pak v následujícím odstavci najdete recept.

Recept na výrobu domácího vína z hroznů

Vůbec netvrdíme, že výroba domácího vína bude snadná. Naopak, je to proces, který je nutné dodržet, abyste získali kvalitní a dobré víno. Budete k tomu potřebovat víno, lis na ovoce (pro lisování vína), speciální mlýnek či drtičku na ovoce, na kvašení vám pak bude stačit nerezová nádoba, kvasinky a živná sůl, demižony na přelití a cukroměr.

  1. Odstopkování vína – v prvním kroku je potřeba víno odstopkovat, tudíž očistit od všeho, co ve víně nechceme. Tam je potřeba využít speciální drtičku na víno nebo mlýnek.
  2. Lisování vína – po namletí a očištění budete bobule lisovat. Zde je potřeba postupovat opatrněji, kvůli porušení zrn, která mohou mít následně vliv na hořkost vína.
  3. Kvašení vína – dalším krokem je kvašení. To probíhá do té doby, než se hroznový cukr přemění na alkohol a oxid uhličitý. Kvašení může trvat dny i týdny. Důležité je cukroměrem měřit obsah cukru a ve chvíli, kdy není obsažen žádný cukr ve víně, popř. pokud podíl alkoholu ve víně je natolik vysoký, že může být pro kvasinky jedovatý, kvašení zastavte.
  4. Čiření vína, filtrace a krášlení – následně byste měli víno ještě přefiltrovat a zároveň do něj přidat přípravky pro usazení částic na dno a pro pročištění. Filtraci pak můžete provést s pomocí filtračních papírků a už stačí pouze stočit víno do demižonů a je hotovo.
  5. Stáčení vína do demižonů – posledním krokem je stáčení vína. Stáčení vína by se mělo opakovat minimálně 2x, aby nebylo kalné. Až následně je pak možné víno ochutnávat. Víno skladujte na tmavém a studeném místě.

Pokud chcete celkovou dobu výroby zkrátit, pak si můžete od vinaře zakoupit již hotový mošt, který necháte doma kvasit. Možností je hodně a jestliže se ve vašem okolí nějaký vinař vyskytuje, rozhodně zajděte i za ním pro radu.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mary's tears plant
Plicník lékařský
Chinese yam on white background
Yam aneb světelný kořen, jam čínský nebo smldinec čínský
Dimocarpus longan exotic fruits on wooden bowl background - Fres
Longan (dračí oko)
Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano

Viaflorin

Reklama