V minulém článku jsme vám představili 5 typů kolagenu a řekli si, který je v našem těle obsažený nejvíce a které doplňky stravy s kolagenem využít pro krásné vlasy, pokožku i nehty. V dnešním článku si povíme, jaké jsou přírodní zdroje kolagenu a potraviny, které je vhodné zařadit do jídelníčku aneb výhody kolagenové diety. Jdeme na to.
Proč zařadit do jídelníčku potraviny obsahující kolagen?
Pojďme se podívat na několik výhod, které to v krátkodobém i dlouhodobém měřítku může přinést.
1) Pružná a zdravá pokožka
Kolagen udržuje pokožku pružnou a zpomaluje tvorbu vrásek. Když stárneme, tvorba kolagenu klesá. Díky tomu dochází ke snížení elasticity pokožky, začnou se tvořit vrásky, pleť vysychá. Při zapojení potravin s obsahem kolagenu tento proces můžeme zpomalit a přirozenou cestou pokožce dodat to, co potřebuje.
2) Zdravé nehty, husté vlasty
Neméně pak snížená tvorba kolagenu ovlivňuje hustotu a kvalitu vlasů i nehtů. Jakmile se kolagen přestává tvořit, můžete si všimnout vypadávání vlasů, roztřepených konečků nebo zvýšené lámavosti nehtů.
3) Zmírnění bolesti kloubů
Kolagen se běžně nachází v chrupavkách a udržuje je zdravé. Při úbytku kolagenu trpí lidé (především starší) osteoporózou. Ovšem někdy se nevyhne ani mladším ročníkům. Jedná se o chronickou nemoc, jejíž nástup nemusí být ihned rozpoznán. Při léčbě se doporučuje doplňovat vitamín D a vápník a lékař následně doporučí i vhodné doplňky stravy a léky. Zdravá strava s obsahem kolagenu může pomoci udržovat chrupavky a klouby déle ve formě a zmírnit bolesti při již diagnostikované nemoci.
4) Ovlivňuje zdraví srdce
Konkrétně udržuje tepny průchodné a silné. Úbytek kolagenu může způsobit ukládání tukových látek v tepnách a tvoření tzv. aterosklerotických plátů. Tím dochází k zúžení tepen (ateroskleróze) a krev se pak obtížněji transportuje tam, kam má.
5) Podporuje zdravé trávení
I vaše střeva vám poděkují, když do jídelníčku zapojíte potraviny s kolagenem. Kolagen podporuje růst zdravých střevních bakterií a pomáhá udržovat výstelku střev zdravou.
A jaké potraviny jsou zdrojem kolagenu a vyplatí se je zapojit do jídelníčku?
Není jich mnoho. V některých článcích dokonce najdete, že mezi ně patří i zelenina a ovoce. Ačkoliv nepopíráme, že zelenina a ovoce rozhodně do zdravého jídelníčku patří, je nutné vysvětlit, že kolagen neobsahují. Mohou výborně fungovat pro podporu tvorby kolagenu, a především ty potraviny, které mají vysoký obsah vitamínu C. Které to jsou, to najdete v tomto článku. Proto jsou doporučovány veganům a vegetariánům, kterým by rozhodně neměly ve spíži chybět.
Potraviny s kolageny
Nejvíce zmiňovaný je vývar z kostí – kuřecích, krůtích, jeleních a kravských. Při dušení kostí se kolagen extrahuje z kostí do vývaru. Dále ryby, ale je potřeba zmínit, že nejvíce kolagenu se nachází v rybí kůži. Ryby jsou zdrojem i omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Jejich zařazení do jídelníčku vaše tělo rozhodně přivítá. Poslední potravinou je kuře, konkrétně kuřecí stehýnka. A tím náš výčet potravin bohatých na kolagen končí. Pokud jste vegan či vegetarián, doporučujeme zapojit kolagenové doplňky stravy pro vegany.
Tip: V našem e-shopu najdete Qi-kolagen, který obsahuje bioaktivní mořský kolagen I. a II. typu doplněný o ajurvédský bylinný komplex a přírodní vitamín C z extraktu aceroly.