Chcete jíst zdravě a chutně? Připravili jsme pro vás tipy na recepty s bulgurem, na kterých si pochutnáte, ale neztloustnete. Hlavní roli v těchto receptech hraje bulgur – jiným způsobem zpracovaná pšenice, která má dobrou stravitelnost a celou řadu cenných látek. Bulgur je vhodný téměř pro každého. Výjimku však tvoří strávníci s intolerancí na lepek, který bulgur obsahuje.
Bulgur není obyčejná pšenice
Bulgur pochází z Orientu a vyrábí se z nalámaných pšeničných zrn. Ta se nejprve vyperou, nadrtí na menší kousky, a pak předvaří. Díky předvaření máte s bulgurem v kuchyni minimální práci. Někdy stačí bulgur zalít vroucí vodou a nechat ho nabobtnat. Lze ho však připravit i jinak. Bulgur je vhodný pro slanou i sladkou kuchyni. Oblíbený je nejen díky své snadné přípravě, ale i díky lehké stravitelnosti a obsahu cenných látek.
V bulguru najdete vlákninu, vitamín A a minerály, jako je fosfor, selen, hořčík nebo železo. Pravidelná konzumace bulguru s sebou nese řadu přínosů na zdraví.
- bulgur může být prevencí srdečních onemocnění
- upravuje trávení
- zlepšuje metabolismus organismu
- díky obsahu vlákniny je skvělým pomocníkem při redukčních dietách
- bulgur udržuje hladinu krevního cukru v normě
Bulgur není vhodný úplně pro všechny, protože obsahuje lepek. Vyhnout by se mu proto měli celiaci a ti, kteří z jiného důvodu drží bezlepkovou dietu. Vy ostatní můžete vyzkoušet chutné a lehké recepty s bulgurem.
Tipy na recepty s bulgurem
Pokud občas rádi pro vaši rodinu připravujete něco lehkého a zdravého nebo potřebujete inspiraci pro váš redukční jídelníček, jste tady správně. Připravili jsme pro vás 5x recepty s bulgurem, které vás nezatíží časově, finančně a ani kaloricky.
1) Svěží bulgurový salát s okurkou, paprikou, cizrnou, citrónem a koprem
Na salát, který je rychle hotový a můžete si ho dát třeba jako lehkou večeři, si připravte:
- šálek bulguru
- cizrnu (sterilovaná)
- čerstvou okurku
- červenou papriku
- hrst kopru
- půl cibule
- hrst čerstvé petrželky
- šťávu z jednoho citrónu
- dva stroužky česneku
- olivový olej
- sůl, pepř a drcený kmín
Tyto ingredience se nebojte použít v množství, které vám vyhovuje. V podstatě jde o to všechno smíchat do chutného salátu. Jaký je postup? Nejprve si podle návodu připravte bulgur. Omyjte a na malé kostičky nakrájejte zeleninu a bylinky. Z olivového oleje si připravte zálivku, a to tak, že do oleje přidáte sůl, pepř, kmín, česnek a nasekanou petrželku. Pak už nezbývá nic jiného než všechno hezky dohromady smíchat v chutný a lehký salát, po kterém se jen zapráší.
2) Snadné papriky plněné bulgurem
Na chutné papriky plněné bulgurem si připravte:
- šálek bulguru
- kapiové papriky, které očistíte a rozkrojíte napůl
- cibuli
- 3 čerstvá rajčata
- hrst hrášku (mraženého)
- šťávu z jednoho citrónu
- olivový olej
- kmín, mátu a sůl na dochucení
- řecký bílý jogurt na ozdobu
Jeden šálek bulguru vařte s jedním a půl šálkem osolené vody, dokud se voda nevyvaří. Předehřejte si troubu na 180 °C. Očistěte a na dvě půlky rozkrojte papriky tak, aby tvořily úhlednou mističku. Na oleji osmahněte cibulku dozlatova, přidejte kmín, rajčata, hrášek a pár lístků máty. Směs smíchejte s bulgurem a směsí naplňte papriky. Pokapejte je citrónovou šťávou, přikryjte alobalem a pečte cca 45 minut až hodinu. Pečené papriky podávejte s řeckým bílým jogurtem.
3) Polévka s fazolemi a bulgurem
Pokud se budete chtít zahřát touto polévkou, připravte si:
- 400 g fazolí v plechovce
- 160 g máslové dýně
- 40 g pšeničného bulguru
- 160 g pórku
- 170 g cukety (nakrájenou na plátky nebo na kostičky)
- 80 g cherry rajčat
- 1 litr vývaru
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 25 g parmazánu
- čerstvý tymián, bazalku, sůl a pepř na dochucení
Fazole z konzervy sceďte a dejte stranou. Na olivovém oleji začněte restovat dýni (nakrájenou na kostičky), dokud nezměkne. Pak přidejte pórek a česnek, a ještě chvíli restujte. Směs zalijte vývarem. Přidejte fazole, rajčatový protlak, na kostičky nakrájenou cuketu, celá cherry rajčata a tymián. Těsně před koncem do polévky přidejte bazalku a třetinu připraveného nastrouhaného parmazánu. Podle sebe přidejte sůl a pepř. Zbytek si nechte pro ozdobení polévky na talíři. Dobrou chuť!
4) Kuličky z bulguru a tofu
Kuličky z bulguru a tofu můžete jíst jen tak, nebo jako přílohu k salátům či těstovinám s omáčkou. Potřebovat na ně budete:
- tři čtvrtě šálku bulguru
- 400 g tofu
- jednu kostku droždí (asi 42 g)
- 2 lžičky mletého lněného semínka
- 1 lžíci červeného vinného octa
- 1 lžičku oregana
- půl lžičky mletého pepře
- tři čtvrtě lžičky soli
Postup je snadný. Bulgur uvařte podle návodu a odložte na chvíli stranou. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Všechny ingredience kromě bulguru smíchejte dohromady. Lépe se vám to bude dělat v mixéru. Pak do směsi pomalu (a už ručně) přimíchejte také bulgur. Ze směsi tvarujte kuličky, které pak pečte v troubě 35 až 40 minut.
5) Salát z bulguru se špenátem a rajčaty
A protože receptů na málo kalorické saláty není při dietě a snaze o zdravý životní styl nikdy dost, vyzkoušejte také salát z bulguru se špenátem a rajčaty, na který potřebujete:
- 1 a půl hrnku bulguru
- dva hrnky čerstvých špenátových listů
- 250 g cherry rajčátek
- půl hrnku nasekané červené cibulky
- hrst nasekané petrželky
- šťávu z jednoho citrónu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Napřed uvařte bulgur podle návodu na obalu, nadrobno nasekejte špenát, cherry rajčátka alespoň rozkrojte. Potom všechny ingredience smíchejte v chuťově jedinečný salát! Přejeme dobrou chuť.
Tip: Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně.
Zdroje:
https://www.onceuponachef.com/recipes/bulgur-salad-with-cucumbers-red-peppers-chick-peas-lemon-and-dill.html, https://berriesandspice.com/bulgur-stuffed-peppers/, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/summer-bean-bulgur-soup, https://www.thefullhelping.com/tofu-bulgur-vegan-meatballs/, https://thealmondeater.com/spinach-tomato-bulgur-salad/