Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Vitamín B3 – niacin

Fotografie: Brambory
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Ve skupině vitamínů B se může niacin trošku ztrácet. Žádný jiný vitamín by ho však v těle nemohl zastoupit a pro organismus je nepostradatelný. V jakých potravinách se vitamín B3 vyskytuje nejčastěji a jak se projevuje jeho případný nedostatek?

Jak vitamín B3 prospívá organismu?

Ačkoliv je vitamín B3 – niacin součástí skupiny vitamínů B, sám o sobě v organismu sehrává velmi důležitou roli. Má podstatný vliv na fungování mozku a dá se říct, že bez niacinu by mozek zkrátka nefungoval. Ve velkém ovlivňuje nervový systém a nemalý příznivý vliv má na kardiovaskulární systém. Niacin tělo získává hlavně z pestré stravy. Nějaké množství niacinu si však může organismus vyrobit sám, a to z aminokyseliny tryptofanu. Podstatné však je, aby byla tato aminokyselina v organismu přítomna a aby v něm byl dostatek i dalších vitamínů ze skupiny B. Ty se totiž vzájemně podporují ve vstřebávání. Vitamín B3 jako jeden z mála odolává teplu, a tudíž zůstává stabilní i po tepelné úpravě potravin, což je dobře.

Niacin:

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • příznivě působí na kardiovaskulární systém
  • posiluje srdce
  • přispívá k normální psychické činnosti
  • uvolňuje a rozšiřuje cévy
  • zajišťuje správné fungování centrálního systému
  • přispívá ke správnému fungování periferního nervového systému
  • bojuje proti úzkosti
  • snižuje nervozitu
  • mírní hysterii
  • působí proti depresím
  • zlepšuje paměť
  • přispívá k léčbě schizofrenie i epilepsie
  • podporuje růst kůže
  • příznivě působí na tvorbu hormonů
  • upravuje trávení
  • pomáhá při cukrovce
  • vyživuje mozek
  • přispívá k léčbě osteoporózy a revmatoidní artritidy
  • působí protizánětlivě

Jak se projevuje nedostatek vitamínu B3?

Nedostatek niacinu není častý a vzniká především v rozvojových zemích, kde je strava založená převážně na kukuřici a chybí v ní bílkoviny. Pak se projevuje nemocí zvanou pelagra, o které si něco řekneme níže.

Nedostatek vitamínu B3 se projevuje také u alkoholiků nebo u lidí, kteří trpí Crohnovou chorobou. Vitamín B3 by pak měli doplňovat lidé, kteří často holdují alkoholu a zároveň milují sladké.

Při nedostatku niacinu se objevují tyto příznaky:

  • nervozita
  • nespavost
  • roztěkanost
  • zmatenost
  • průjem
  • zvracení
  • zácpa
  • zánět dutiny ústní
  • nedostatek žaludečních šťáv
  • podrážděnost na světlo a hlasité zvukové vjemy
  • únava
  • hysterie
  • celková slabost
  • jahodově červený jazyk
  • změny na sliznici žaludku a střev
  • zarudnutí kůže
  • zdrsnění a šupinatění kůže
Zdroj: Freepik.com

Pelagra – co to je a kdy vzniká?

Pelagra je nemoc, která vzniká při nedostatku vitamínu B3. Ale aby mohla tato nemoc naplno propuknout, musí dojít i k nedostatku jiných vitamínů. To ale v případě na živiny chudé stravy není problém.

První příznaky této nemoci byly zaznamenány v Evropě už v 18. století, kdy postižení trpěli hrubou kůží a červeným jazykem. Tehdy se nemoc brala za běžnou a nikdo netušil, co za ní může být. Až lékaři – Joseph Goldberger (později i Conrad Elvehjem) poukázali na souvislost mezi stravou a onemocněním zvaným pelagra. Svá tvrzení dokazovali mimo jiné i pokusem, kdy část svých pacientů krmili pouze kukuřičnou stravou a další skupince podávali stravu bohatou na různé živiny.

Po roce 1937 se pak nemoc začala léčit podáváním kyseliny nikotinové, což je forma niacinu. Teď už se ví, že je pelagra onemocnění, které vzniká, když v přijímané potravě chybí niacin a soustavně s ním i další vitamíny a látky. Je to zejména tehdy, když je potrava chudá na bílkoviny, vitamíny a minerály.

Jaké potraviny obsahují niacin?

Bohatým zdrojem niacinu je:

  • tuňák
  • játra
  • maso
  • ryby
  • celozrnné obiloviny
  • ořechy
  • arašídy
  • mléko
  • mléčné výrobky
  • brambory
  • pivovarské droždí

Předávkování se niacinem, který získáváte pouze z pestré stravy, není možné, protože se jeho nadbytek vylučuje močí. Maličko jiné to může být v případě doplňků stravy s niacinem. Hladinu niacinu v těle může zvyšovat aminokyselina tryptofan. Zásadní roli při správném fungování niacinu v těle hrají i ostatní vitamíny skupiny B a minerál chrom, které zlepšují vstřebávání vitamínu B3. Vstřebávání niacinu zamezují antibiotika, antikoncepce, káva, čaj, alkohol nebo lék L-dopamin.

Doplňky stravy s vitamínem B3

Četné studie potvrdily, že niacin v množství do 2 g za den není toxický, a proto se zdraví lidé nemusí jeho suplementace obávat. Na pozoru by se měli mít ti, kterým správně nefungují játra a pro které by byly zvýšené dávky niacinu zatěžující. Doplňování niacinu by měli s lékařem konzultovat také osoby trpící žaludečními vředy. U ostatních zdravých lidí předávkování většinou nehrozí, pokud dodržujete doporučené dávkování. A když už nastane, většinou se projeví zčervenáním kůže nebo svěděním pokožky.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama