Špaldová mouka je využívána pro kulinářské umění už od nepaměti. S příchodem klasické bílé mouky byla ta špaldová spíše odsunuta, ale v současné době opět získává na oblíbenosti. Jaké jsou zdravotní benefity špaldové mouky a proč ji preferovat při přípravě pokrmů?
Proč vyměnit klasickou mouku za špaldovou
Pojďme si nejprve říct, proč je lepší v kuchyni využívat špaldovou mouku místo té klasické bílé. Obě mouky mají společné to, že obsahují lepek. To znamená, že pro bezlepkovou dietu tuto mouku využít nemůžete. Nicméně, pokud byste přeci jen přemýšleli, která z těchto dvou možností je lepší, pak je alergiky lépe snášena špaldová mouka. Hlavní rozdíl je především ve výrobě.
- Klasická bílá mouka neobsahuje důležité minerály a vitamíny, a to především proto, že se vyrábí z geneticky vyšlechtěné pšenice.
- Naopak špaldová mouka se vyrábí z celých zrn, díky tomu obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale i vlákninu, která je pro zažívací ústrojí velmi důležitá.
- Špaldová mouka díky svým nutričním hodnotám zasytí na delší dobu.
- Bílá mouka obsahuje tzv. prázdné kalorie, proto vás nezasytí na tak dlouho a žádné zdravotní benefity vám nenabídne.
- Ovšem při pečení pravděpodobně uvidíte rozdíl ve finálním výrobku. Pravdou je, že když budete péct s klasickou bílou moukou, pečivo bude nadýchanější a hezčí. Ale to je asi vše.
Pšenice špalda a její historie
Špalda (latinsky Triticum spelta) je druh pšenice, kterou v kuchyni využívali Egypťané, Keltové či Germáni již před 8000 lety. Západní medicína špaldu vidí také jako velmi prospěšnou potravinu, a to především proto, že pozitivně působí a podporuje imunitu organismu. Jak jsme již zmínili, špalda je zdravější druh pšenice, díky obsahu minerálních látek, vlákniny i bílkovin. Pojďme se nyní podívat, jaké zdraví prospěšné látky špalda obsahuje.
Zdraví prospěšné látky ve špaldové mouce
V tabulce najdete kompletní seznam všech obsahových látek ve špaldové mouce.
Obsahová látka | Množství ve 100 g |
Protein | 16,67 g |
Vláknina | 13,3 g |
Vápník | 33 mg |
Železo | 3,33 mg |
Energie | 367 kcal |
Zdroj: zde
Využití špaldové mouky v kuchyni
K čemu využít špaldovou mouku v kuchyni? Špaldová mouka se klasicky využívá při pečení, ale také do lívanců či palačinek – ať už se jedná o slanou či sladkou variantu. Skvěle poslouží i na zdravou pizzu ze špaldové mouky nebo vánoční cukroví. V dalším odstavci najdete inspiraci i s konkrétními recepty do kuchyně.
5 tipů na zdravé recepty ze špaldové mouky
Připravili jsme pro vás tipy na zdravé recepty ze špaldové mouky z naší kuchyně. Vyzkoušejte, ochutnejte a zkvalitněte si život chutným a zdravým jídlem.
- Palačinky ze špaldové mouky
- Zdravá pizza ze špaldové mouky
- Špaldové linecké cukroví
- Perníčky ze špaldové mouky
- Špaldové slané palačinky
Vyberte si ten, který vám zachutná nejvíce a vyzkoušejte recepty ze špaldové mouky z naší kuchyně. Přejeme dobrou chuť!