Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Špaldová mouka a její benefity pro zdraví i recepty pro inspiraci

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Špaldová mouka je využívána pro kulinářské umění už od nepaměti. S příchodem klasické bílé mouky byla ta špaldová spíše odsunuta, ale v současné době opět získává na oblíbenosti. Jaké jsou zdravotní benefity špaldové mouky a proč ji preferovat při přípravě pokrmů?

Proč vyměnit klasickou mouku za špaldovou

Pojďme si nejprve říct, proč je lepší v kuchyni využívat špaldovou mouku místo té klasické bílé. Obě mouky mají společné to, že obsahují lepek. To znamená, že pro bezlepkovou dietu tuto mouku využít nemůžete. Nicméně, pokud byste přeci jen přemýšleli, která z těchto dvou možností je lepší, pak je alergiky lépe snášena špaldová mouka. Hlavní rozdíl je především ve výrobě.

  • Klasická bílá mouka neobsahuje důležité minerály a vitamíny, a to především proto, že se vyrábí z geneticky vyšlechtěné pšenice.
  • Naopak špaldová mouka se vyrábí z celých zrn, díky tomu obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale i vlákninu, která je pro zažívací ústrojí velmi důležitá.
  • Špaldová mouka díky svým nutričním hodnotám zasytí na delší dobu.
  • Bílá mouka obsahuje tzv. prázdné kalorie, proto vás nezasytí na tak dlouho a žádné zdravotní benefity vám nenabídne.
  • Ovšem při pečení pravděpodobně uvidíte rozdíl ve finálním výrobku. Pravdou je, že když budete péct s klasickou bílou moukou, pečivo bude nadýchanější a hezčí. Ale to je asi vše.

Pšenice špalda a její historie

Špalda (latinsky Triticum spelta) je druh pšenice, kterou v kuchyni využívali Egypťané, Keltové či Germáni již před 8000 lety. Západní medicína špaldu vidí také jako velmi prospěšnou potravinu, a to především proto, že pozitivně působí a podporuje imunitu organismu. Jak jsme již zmínili, špalda je zdravější druh pšenice, díky obsahu minerálních látek, vlákniny i bílkovin.  Pojďme se nyní podívat, jaké zdraví prospěšné látky špalda obsahuje.

Zdroj: Freepik.com

Zdraví prospěšné látky ve špaldové mouce

V tabulce najdete kompletní seznam všech obsahových látek ve špaldové mouce.

Obsahová látka Množství ve 100 g
Protein 16,67 g
Vláknina 13,3 g
Vápník 33 mg
Železo 3,33 mg
Energie 367 kcal

Zdroj: zde

Využití špaldové mouky v kuchyni

K čemu využít špaldovou mouku v kuchyni? Špaldová mouka se klasicky využívá při pečení, ale také do lívanců či palačinek – ať už se jedná o slanou či sladkou variantu. Skvěle poslouží i na zdravou pizzu ze špaldové mouky nebo vánoční cukroví. V dalším odstavci najdete inspiraci i s konkrétními recepty do kuchyně.

5 tipů na zdravé recepty ze špaldové mouky

Připravili jsme pro vás tipy na zdravé recepty ze špaldové mouky z naší kuchyně. Vyzkoušejte, ochutnejte a zkvalitněte si život chutným a zdravým jídlem.

Vyberte si ten, který vám zachutná nejvíce a vyzkoušejte recepty ze špaldové mouky z naší kuchyně. Přejeme dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama