Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Rýže, její přínosy pro zdraví a tip na italské rizoto

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Rýže pro mnoho Čechů představuje klasickou přílohu k omáčkám, děláme z ní rizoto nebo rýžový nákyp. Ale víte, že existuje hned několik druhů rýže, které se od sebe liší nejen podle barvy, ale především podle tvaru zrna? Navíc rýže obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a řadí se mezi nejméně alergenní potraviny. V článku najdete, jaké jsou zdravotní benefity rýže a výživové hodnoty, která rýže se hodí na nákyp, která do rizota a na závěr vám prozradíme, jak si připravit výborné toskánské rizoto.

Rozdělení rýže podle tvaru zrna

Na každé rýži v obchodu najdete označení a rozdělení podle tvaru zrna.

Rozděluje se do tří druhů:

  • Dlouhozrnná rýže – Zde najdete rýži Basmati, jasmínovou rýži a rýži v bio kvalitě.
  • Střednězrnná rýže – Oproti dlouhozrnné je lepivější – výborně se hodí např. do rizota. Vybrat si můžete např. italský druh Semifino nebo Camacoli-.
  • Kulatozrnná rýže – vhodná pro různé nákypy či kaše. Více uvolňuje škrob a je také více kašovitá po uvaření. Najdete zde např. přírodní hnědou rýži, Arborio.

Dále můžeme rýži rozdělit podle odrůd, ty nejznámější najdete v následujícím odstavci.

Druhy rýže, se kterými se setkáte v obchodech

V ochodech najdete mnoho druhů rýží, jak se v nich vyznat? Vybrali jsme pro vás ty nejznámější, se kterými se můžete setkat:

  • Arborio – Rýže původem z Itálie se využívá nejčastěji k přípravě italského rizota, ale i pro české rizoto se hodí perfektně. Tato rýže se řadí mezi krátkozrnné (kulatozrnné) rýže.
  • Basmati – Řadí se mezi ty nejzdravější rýže, často je využívána v indické kuchyni a jedná se o dlouhozrnnou rýži, která po uvaření nelepí a výhodou je její rychlá příprava.
  • Jasmínová rýže – Stejně jako Basmati se řadí mezi ty nejzdravější druhy rýže. Jedná se o dlouhozrnnou variantu. Tuto rýži poznáte určitě podle vůně, kterou má nezaměnitelnou. Nejčastěji se s ní setkáte v čínské kuchyni, ale v dnešní době je již běžně dostupná v obchodech.
  • Lepkavá černá a bílá rýže – Řadíme ji mezi kulatozrnnou rýži a jedná se o lepivý druh, který je nejlepší využít do kaší a nákypů.
  • Rudá rýže – Nebo také Bhútánská rudá rýže či Himalájská rudá rýže se řadí mezi krátkozrnnou rýži, vaří se cca 20 min a její barva po uvaření je světle růžová.

Setkat se můžete také s přírodní hnědou rýží nebo bílou s obilkami krátkozrnnými i dlouhozrnnými.

Zdroj: Freepik.com

Nutriční hodnoty rýže a její přínosy pro zdraví

Proč se řadí rýže Basmati, rýže Tiger a jasmínová rýže mezi ty nejzdravější? Všechny 3 druhy rýže mají totiž oproti Arborio rýži vyšší obsah vlákniny, bílkovin a nižší obsah tuků. V tabulce se můžete podívat na nutriční hodnoty jednotlivých druhů rýže, a jaké zdraví prospěšné látky obsahují.

Název rýže Nutriční hodnoty/100 g
Rýže Basmati Bílkoviny – 6,7 g

Sacharidy – 80,4 g

Tuky – 0,4 g

Vláknina – 4,4 g

 

Rýže Arborio Lagris Bílkoviny – 7,5 g

Sacharidy – 78 g

Tuky – 0 g

Vláknina – 0 g

Jasmínová rýže Bílkoviny – 7 g

Sacharidy – 79 g

Tuky – 0 g

Vláknina – 1,5 g

Thajská černá lepkavá rýže Tiger Bílkoviny – 8,8 g

Sacharidy – 77 g

Tuky – 3,7 g

Vláknina – 6,6 g

Vláknina podporuje správné fungování střev, a proto je rýže vhodná i při léčení zažívacích potíží, pomáhá zastavit průjem i zácpu, opražená rýže se doporučuje proti průjmu a úplavici, rýžová zrna se v Asii využívají pro přípravu kávy, mléka i čaje, ale vyrábí se z nich i pivo, víno a alkohol. Rýže je multifunkční a využít ji můžete na mnoho způsobů.

Recept na výborné toskánské rizoto

Italská kuchyně se řadí mezi ty vůbec nejlepší, které můžeme na světě najít. Italské rizoto vás překvapí jedinečnou chutí.

Ingredience:

  • ¼ šálku olivového extra panenského oleje
  • 1 pórek nakrájený na plátky
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 100 g sušených a nakrájených rajčat
  • 500 g rýže Arborio
  • 100 ml bílého vína
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • ½ svazku špenátu
  • 1 šálek marinovaných artyčoků nakrájených na plátky
  • 1 hrnek strouhaného parmezánu

Postup:

  • Nejprve si rozehřejte olej v hrnci a přidejte pórek, česnek a rajčata.
  • Dále vařte do změknutí. Následně přidejte rýži a míchejte ji tak dlouho, aby se kompletně obalila ve směsi.
  • Jakmile bude rýže obalená, zvyšte teplotu a přidejte víno.
  • Vařte 2 min a za stálého míchání přidejte 1 naběračku vývaru, dokud se vývar nevstřebá.
  • Takto pokračujte a přidávejte vývar po naběračkách a následně odstraňte z plotny.
  • Nakonec do rizota přimíchejte špenát, artyčoky a parmezán, nechte 2 min stát, a nakonec dochuťte solí a pepřem.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama