Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Červená řepa pouze jako kompot nebo v boršči? Výtečně chutná pečená i ve sladkých pokrmech!

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Královna kořenové zeleniny, to je červená řepa, která touží po pozornosti tuzemských strávníků. Většinou marně, protože si ji lidé pamatují pouze z kompotu, který se podával ve školních jídelnách a v závodních kantýnách k srbskému rizotu či francouzským bramborům. Je to obrovská škoda, protože červená řepa je pokladnicí zdraví. Obsahuje celou řadu prospěšných látek, k tomu chutná opravdu skvěle. Vyjímá se v boršči, ale své nezastupitelné místo má rovněž v zeleninových salátech, pomazánkách nebo v kombinaci s kozím sýrem. A co více, potěší taktéž v dezertech. Proč zařadit tuto zeleninu do jídelníčku a jak ji připravovat?

Zdraví za pár korun

Kilo červené řepy stojí okolo dvaceti korun, ale nahradí vitamínové preparáty za stovky korun. Obsahuje totiž důležité vitamíny, zejména C, A a skupiny B, dále minerály, jako jsou draslík, železo, hořčík či vápník. Nechybí ani důležitá kyselina listová, flavonoidy a další antioxidanty, například betakaroten. Mezi důležité složky patří betanin, což je červené barvivo, které zabraňuje kornatění tepen a zlepšuje fungování cévní soustavy. Červená řepa se řadí mezi nízkokalorické potraviny s velkou dávkou vlákniny a doporučuje se při dietách nebo při potížích s vysokým cholesterolem.

Tip: Vyzkoušejte recepty s červenou řepou z naší zdravé kuchyně.

Zdroj: Freepik.com

Pečená chutná skvěle

Její výhodou je, že se snadno připravuje, avšak je potřeba použít při jejím zpracování gumové rukavice. Jeden z nejjednodušších způsobů, jak červenou řepu zpracovat, je pečení, kdy se očištěná bulva pokape olivovým olejem, zabalí do alobalu a peče přibližně hodinu v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Po vyjmutí se nechá zchladnout a slupka se odstraní pomocí nože. Z takto připravené řepy se může připravit výtečná pomazánka nebo carpaccio, kdy se doplní hrudkami kozího sýra. Chuť řepy se dobře snoubí rovněž s balkánským a feta sýrem, gorgonzolou nebo s běžným gervais, dochutit se může prolisovaným česnekem, rukolou a nastrouhanými vlašskými ořechy.

Tip: Vyzkoušejte recept na zapečenou červenou řepu s mozzarellou a rukolou.

Červená řepa v dezertech

Každý jistě ochutnal červenou řepu v boršči se zakysanou smetanou, ale za vyzkoušení stojí také v kombinaci s kuřecím masem, hruškami a kešu oříšky či v salátu s jablkem. A co teprve smažené hranolky z červené řepy! Tato kořenové zelenina září ve slaných receptech, ale pozadu nezůstane ani ve sladkých jídlech. Dužnina se může přidat do těsta na palačinky, které okamžitě získají překrásný růžový nádech. Muffinům nebo korpusům dortů dodá červená řepa kromě barvy i vláčnost, přitom nenaruší příjemně sladkou chuť dezertu. Zcela jedinečně pak zaujme ve spojení s hořkou čokoládou, malinami a jahodami.

Tip: Výborné jsou bezlepkové brownies z červené řepy s hořkou čokoládou.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama