Červená řepa

Červená řepa
Zdroj: Pixabay.com

Reklama

O červené řepě se říká, že prodlužuje život. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů pro náš zdravý organismus. Pokud ještě neznáte všechny její vlastnosti, nevíte, jak se pěstuje a co všechno z ní vytvoříte v kuchyni, pomůže vám následující článek. Jedno je ale jisté. Červená řepa si právem zaslouží své místo mezi takzvanými superpotravinami.

Superpotravina červená řepa

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu s původem ve Středomoří a severních částech Afriky. Oblibě se však těší také v Evropě, Severní Americe a asijských zemích, kde hraje důležitou roli v mnoha receptech. Dá se jíst syrová i tepelně upravená a má příjemně nasládlou chuť.

Díky obsahu mnoha důležitých látek pro zdravé fungování lidského organismu bývá často označována jako superpotravina. Velmi se doporučuje například při poruchách krvetvorby a je výbornou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Vitamíny a minerály obsažené v červené řepě

  • Železo pro dostatečnou tvorbu červených krvinek
  • Betakaroten pro zdravý zrak
  • Betanin pro zpevnění cév
  • Vitamín E, C a selen pro podporu imunitního systému
  • Pektiny pro snížení cholesterolu a zdravé trávení
  • Vápník pro pevné kosti
  • Křemík pro krásné vlasy, pleť a nehty
  • Pozitivní vliv na snížení krevního tlaku

Díky své nízké energetické hodnotě v kombinaci s množstvím prospěšných látek patří červená řepa také do dietních jídelníčků. Při pravidelné konzumaci podpoří doplnění důležitých minerálů, a když s ní vylepšíte pokrm, podpoříte tím zažívání. Konkrétně obsah pektinů má prospěšný vliv na střevní mikroflóru a slouží jako prevence zácpy.

Pěstování červené řepy

Pěstování červené řepy není nikterak náročné. Pro úspěšné pěstování řepy budete potřebovat propustnou půdu a dostatečnou zálivku. Nejlepší je zvolit místo s rozptýleným světlem až sluníčkem. Sází se koncem dubna až začátkem května, kdy již nehrozí silnější mrazíky, které by mladou rostlinku poškodily. Na sklizeň se můžete těšit zhruba koncem června nebo v červenci.

Zdroj: Pixabay.com

Skladování řepy

Pro delší využití a maximální čerstvost mějte pod kontrolou i skladování. Řepa se skladuje stonkem nahoru a ideálně v boxech s pískem. Pozor na mrznutí. Jednotlivé bulvy se nesmí dotýkat. I tak je vhodné řepu co nejdříve zpracovat a připravit si například nakládanou variantu, která ve spíži vydrží víceméně bez omezení.

Tipy pro využití v kuchyni

Přípravu červené řepy je možné rozdělit na čtyři způsoby.

  • syrovou
  • nakládanou
  • pečenou
  • vařenou

Všechny varianty mají něco do sebe a mohou se stát novým oblíbeným receptem do vašeho zdravého jídelníčku. Syrová červená řepa skvěle funguje v salátu nebo najemno nastrouhaná s trochou křenu.

Pečená řepa se hodí jako příloha snad ke každému jídlu. Dobře si rozumí s masovými i vegetariánskými pokrmy. Pro výraznější chuť ji před pečením jemně pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem. Výtečnou souhru chutí získáte při kombinaci s kozím sýrem.

Vařenou červenou řepu můžete nakládat do jemně sladkokyselého nálevu a snadno uchovat pro pozdější využití ve formě zdravé přílohy. Opravdoví milovníci červené řepy se nebudou bát ani použití do dezertů. Stačí řepu jemně nastrouhat a vytvoříte z ní například chutné brownies.

Recept na pečenou červenou řepu

Červenou řepu omyjte a očistěte od hrubých nečistot. Následně zabalte jednotlivé bulvy do alobalu a dejte je péct na zhruba 1,5 hodiny na 200 stupňů. Když do alobalu přidáte i stroužek česneku, získá řepa výraznější vůni. Po upečení nechte vychladnout, vyndejte z alobalu, nakrájejte a můžete podávat. Jednoduchá varianta pro rychlejší upečení spočívá v oloupání a nakrájení na plátky ihned před samotným pečením. Řepu můžete v tomto stravu smíchat s dalšími druhy zeleniny a vytvořit si pestrou a zdravou přílohu.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves
Pšenice
Pšenice
Višně
Višně
Jahody
Jahody

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.