Červená čekanka nás dokonale zmate nejen svým názvem, ale i svou barvou a vlastností hořknout na světle. Na pultech regálů je k dostání celoročně a podle tradiční čínské medicíny posílí naše srdce.
Kde červená čekanka roste?
Červená čekanka se pěstuje převážně na jihu Evropy. Do regálů je dovážena především z jihu Itálie, Turecka a Nového Zélandu. Není však žádnou novinkou. Její skvělé chuti a léčivých účinků na zdraví si byli dobře vědomi už naši předci. Pro čekanku červenou (můžete ji znát i pod názvem radicchio) je typická modrofialová barva a nahořklá chuť. Právě s touto kombinací umí pracovat tradiční čínská medicína, která by vám čekanku doporučila zařadit do vašeho jídelníčku v létě, kdy je potřeba posílit srdce. Vypěstovat si ji můžete velmi jednoduše i na vaší zahrádce. Čekanka je zajímavá také svou schopností na světle ještě více zhořknout, proto ji uchováváme ve tmě a spotřebujeme co nejrychleji. Skvěle se hodí do salátů, které doplňuje svou hořkou chutí. Může se zpracovat na studený i teplý způsob.
Lze čekanku červenou pěstovat na zahrádce?
Červenou čekanku můžeme pěstovat i na zahradě, kde fialové listy ve středu chrání zelené listy na povrchu. Semínka čekanky červené vyséváme na záhon v průběhu května. Nejdůležitější podmínkou čekanky červené je dostatečná vláha. Pokud ji čekanka nemá, tak je tuhá, suchá a příliš hořká. Pro pěstování je ideální polostín. Čekanku vyséváme do sponu 10 centimetrů. Před výsadbou je vhodné do záhonu zapracovat kompost, který poslouží jako dlouhodobé hnojivo. I poté je dobré čekanku každé dva týdny přihnojovat, například kopřivovým výluhem. Když čekanku při sklizni seříznete a její kořeny ponecháte v zemi, může vám podruhé znovu obrazit a vy se můžete těšit z další (i když menší) úrody.
Červenou čekanku vysetou v květnu sklízíme v létě. Radicchio však patří k salátům, které můžeme vysévat až do konce léta, a pak sklízet v průběhu podzimu. Salátu dokonce nevadí ani začátek zimy, když ho přikryjeme ochrannou fólií. Salát sklízíme průběžně, a co nejrychleji zpracujeme. V zásuvce na zeleninu nám čerstvá vydrží pouze pár dní.
Využití červené čekanky u nás není časté
Ačkoliv je červená čekanka velice zajímavým salátem, v našich kuchyních se neobjevuje příliš často. Mnohem více využívaná je například v Itálii nebo ve Francii. Červená čekanka je jedním z mnoha druhů čekanek, které můžeme pěstovat. Mezi další patří například štěrbák (čekanka zahradní) nebo listová čekanka.
Jaké látky červená čekanka obsahuje?
V červené čekance najdete celou řadu důležitých látek – vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, velké množství vitamínu K, draslík, vápník, měď. Najdete v ní hořčiny, které způsobují její typickou hořkou chuť, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vlákninu i bílkoviny. V čekance najdete lutein, zeaxantin a další polyfenolické sloučeniny a přírodní barviva, která v těle působí výrazně antioxidačně. Červená čekanka obsahuje minimum kalorií, a proto je stejně jako ostatní druhy salátů vhodná pro redukční diety.
Jak účinkuje na zdraví?
Čekanka nejen dobře chutná, ale také má celou řadu benefitů pro zdraví:
- stimuluje funkci jater
- detoxikuje organismus
- udržuje čistý krevní oběh
- podporuje spalování tuků
- její hořká chuť podporuje chuť k jídlu
- posiluje imunitu
- potlačuje zánětlivé procesy v těle
- posiluje kosti
- snižuje krevní tlak
- ovlivňuje zdraví kardiovaskulárního systému
- posiluje zrak
- je vhodná pro diabetiky, protože obsahuje velmi malé množství jednoduchých sacharidů
- pomáhá udržovat štíhlou postavu
Čekanka a její potenciál v tradiční čínské medicíně
Na čekanku nedá dopustit tradiční čínská medicína, která těží z její červené barvy a hořké chuti. Právě tato kombinace je ideální pro vyrovnání oslabené energie jinu, neboť v létě vládne jang, a právě letní měsíce patří elementu ohně a orgánu srdci, který je potřeba posílit. Srdce je podle tradiční čínské medicíny vládcem všech orgánů, a právě v květnu bychom se na srdce dle tradiční čínské medicíny měli zaměřit. Jeho párovým orgánem je tenké střevo. K létu patří podle tradiční čínské medicíny hořká chuť, červená barva a emoce radost.
Podle tradiční čínské medicíny má hořká chuť schopnost ochlazovat a podporuje sestup energie. Hořká chuť zbavuje tělo cholesterolu a tuku, pročišťuje cévy a tepny, ochraňuje horkost v játrech. Podobně jako hořká červená čekanka působí například rukola nebo listy pampelišek.