Bedrník anýz je bylinkou, kterou můžete natrhat na louce a stejně tak si ji jednoduše vypěstovat i doma. Má celou řadu blahodárných účinků na zdraví a kuchyně toto koření miluje pro jeho lékořicovou chuť.
Jak vypadá bedrník anýz a kde roste?
Bedrník anýz (latinsky Pimpinella anisum) je jednoletá ne moc nápadná bylinka. Má drobné bílé kvítky, které jsou rozvětvené do takzvaných okolků. Její domovinou je Středomoří, ale v dnešní době je hojně rozšířena. Tato bylinka dorůstá do výšky půl metru. Zajímavá je tím, že má až tři druhy lístků – dole lístky srdčité, nahoře pak zpeřené. Bedrník anýz patří k nejstarším hojně využívaným bylinkám na světě. Zmínky o této bylince se našly na egyptském papyrusu datovaném do doby 2000 let př. n. l.
Kdy bedrník anýz sbírat?
Bedrník anýz kvete v létě, koncem srpna v průběhu září a někdy i v říjnu je vhodný čas pro sběr jeho semen – právě ty jsou nejvyužívanější částí této bylinky. V létě však lze sbírat i listy a květy, ze kterých se vaří čaj. Nejlepší metoda sběru jeho semen je svázat zralé květy se semeny do kytice a zavěsit je nad rozložený papír či látku. Semena postupně vyschnou a vypadají. Při sběru anýzu na loukách je možné splést si tuhle bylinku s jedovatým bolehlavem. Na to pozor. Bedrník anýz je možné si vypěstovat, a to buď v záhonku, nebo v květináči za oknem. Bylinka má řadu dalších lidových názvů – například se jí říká „chlebové semínko“, „lomikámen“, „jednorožec“ nebo „boží fousy“.
Jaké látky bedrník anýz obsahuje?
Bylinka obsahuje hlavně sladkou silici anetol (80 – 90% obsah). Najdete v něm však i další silice, cukry, bílkoviny, kyselinu kávovou, chlorogenovou, slizové látky nebo cholin.
Jaké je využití bedrníku anýzu?
Nejvyužívanější částí bedrníku anýzu jsou jeho semena, která připomínají kmín. Mají mírně lékořicový nádech, a proto jsou hojně využívána v kuchyni – často se přidávají do nejrůznějších slaných, ale i sladkých těst. Anýzem se dochucuje maso, ryby, omáčky či polévky. Přidává se do kompotů a ochucují se jím likéry. Využití má i v lidovém léčitelství – ze semen anýzu se nejčastěji vaří čaj nebo odvar, případně si můžete udělat tinkturu. Naše babičky pomocí anýzu chytaly myši, kterým voní a chutná. Jeho vůni neodolají ani ryby nebo holubi.
Jaké má anýz účinky na zdraví?
Anýz nepatří pouze do kuchyně. Má řadu blahodárných účinků na zdraví, a proto patří i do bylinkové lékárničky.
Bedrník anýz:
- stimuluje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení
- pomáhá proti průjmu a zvracení
- ulevuje od bolestí břicha a léčí nadměrnou plynatost
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- ulevuje od menstruačních potíží
- pomáhá při kašli, protože ředí hlen v plicích a krku
- ulevuje od astmatu
- přispívá k léčbě nachlazení
- posiluje imunitu
- působí antivirově a antibakteriálně
- pečuje o zdraví ústní dutiny – osvěžuje dech, zabraňuje rozvoji bakterií v dutině ústní
Čaj z bedrníku
Čaj z bedrníku může být rychlou a snadnou pomocí při nevolnostech a bolesti břicha. Jednu čajovou lžičku sušených semen zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Doporučené množství je dva až tři šálky tohoto čaje denně.
Tinktura z bedrníku
Ze semen bedrníku si můžete vyrobit tinkturu. Stačí semena rozdrtit v hmoždíři a zalít alkoholem. Tuhle směs nechte louhovat dva až tři týdny, a pak ji přeceďte nejlépe do lahvičky s kapátkem.