Dýňová semínka by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Obsahují spoustu cenných látek a v kuchyni mají řadu využití. Už jste z nich zkoušeli připravit dýňovou granolu?
Dýňová semínka a látky v nich obsažené
Není žádné tajemství, že dýňová semínka jsou velmi zdravá. Díky vysokému obsahu zinku, selenu a vitamínu E podporují krásu pokožky, nehtů a vlasů. Látky obsažené v dýňových semínkách zpomalují stárnutí a působí antioxidačně.
Víte, že pro posílení vašeho zdraví stačí, abyste snědli jednu kávovou lžičku dýňových semínek denně? Obsahují zdravé tuky, které pomáhají s trávením a zlepšují zdraví prostaty. Dokážou zmírnit problémy s obtížným močením, a tudíž působí močopudně.
Dýňová semínka a látky v nich obsažené
- dokážou odstranit nebezpečné parazity z těla
- mají uklidňující účinek
- díky obsahu hořčíku a tryptofanu dokážou zlepšit spánek
- snižují hladinu vysokého cholesterolu
- mají protizánětlivé účinky
- působí protinádorově
- podporují metabolické procesy
- zvyšují počet červených krvinek v těle
Dýňová semínka obsahují nenasycené oleje, fytosteroly, aminokyseliny, vitamín E, zinek, hořčík, železo, mangan, měď.
Jak dýňová semínka využít v kuchyni?
Dýňová semínka mají v kuchyni široké pole působnosti. Můžete si koupit již hotová dýňová semínka, nebo využít ta, která vám v kuchyni zbydou po vydlabávání dýně. Semínka stačí co nejvíce zbavit dužiny, opláchnout pod tekoucí vodou, osušit v papírové utěrce a rozložit na plech. Ten vyložte pečícím papírem, na který dýňová semínka pečlivě rozprostřete.
Troubu rozehřejte na 200 °C a semínka v ní pečte přibližně hodinu. Po vyndání z trouby je nechte vychladnout a máte perfektní a zdravé mlsání k televizi. Z dýňových semínek můžete vytvořit i dýňovou granolu. Přisypat je můžete do jogurtu, polévek a salátů.
Recept na dýňovou granolu
Dýňová granola je něco, co by váš jídelníček měl určitě poznat. Co je vůbec granola? Jedná se o zapečenou směs různých semínek, oříšků, lupínků, medu, sirupů a dalších surovin. Mlsat ji můžete jen tak, nebo přidat do jogurtů či ovesných kaší. Na dýňovou granolu si připravte:
- půl hrnku dýňového pyré
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek dýňových semínek
- 2 lžíce kokosového oleje
- čtvrt hrnku javorového sirupu (nebo medu)
- 2 lžičky perníkového koření
Nejdříve si vytvořte dýňové pyré. Rozehřejte troubu na 200 °C, vložte očištěnou dýni a pečte, dokud nebude měkká. Následně dýni rozmixujte v mixéru na pyré.
Dýňové pyré smíchejte s kokosovým olejem, javorovým sirupem, přidejte ovesné vločky, dýňová semínka, ořechy a pořádně promíchejte.
Směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 170 °C asi 30 minut. Granolu nechte vychladnout a uchovávejte v dobře uzavřené nádobě.