Krémová polévka z patizonu je lahodným a jemným pokrmem, který potěší nejen milovníky zeleninových polévek. Tento recept kombinuje jemnou chuť patizonu s bohatostí kysané smetany, přičemž petrželka dodává svěží aroma. Česnek a cibule pak polévku doplní o výraznější chuťové tóny. Tato jednoduchá, ale chutná polévka je ideální volbou pro chladné podzimní a zimní dny, kdy hledáte něco hřejivého a výživného.
Příprava:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme restovat do hrnce s rozehřátým olivovým olejem. Přidáme očištěný patizon nakrájený na kostičky a oloupané brambory rovněž nakrájené na kostičky. Orestujeme, zalijeme vývarem a vaříme cca 30-35 minut do měkka.
Ke konci ochutíme solí, pepřem, petrželkou. Sundáme z ohně, rozmixujeme tyčovým mixérem.
Pak přidáme kysanou smetanu a přivedeme znovu k varu. Povaříme a můžeme podávat.
Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou s krutony nebo smaženým hráškem nebo jen s petrželkou.
Chuť je lehce nasládlá po smetaně, bramborách, patisonu lehce doplněná chutí česneku.