Vyzkoušejte výborný recept na bezlepkový slaný koláč s kopřivami. Koláč chutná po nivě a medvědím česneku. Dobrou chuť!
Příprava:
Z mouky, nakrájeného másla na kostičky, vody, jogurtu a soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice na chvíli odpočinout (pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky).
Mezitím si do kastrolu dáme vařit vodu, do vroucí vody dáme kopřivy, 1 minutu povaříme, scedíme, po vychladnutí z nich vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno.
Nakrájené kopřivy dáme do větší mísy, přidáme nastrouhanou nivu, medvědí česnek, obě smetany, vejce, pepř, sůl, trochu muškátového květu a pořádně promícháme.
Z odpočatého těsta si vyválíme větší placku, než je dortová nebo koláčová forma, dno formy vyložíme pečicím papírem a na něj položíme vyválenou placku, okraje pěkně prsty zformujeme i do půlky bočních stěn, aby náplň nevytekla.
Dno sem tam propíchneme vidličkou, zakryjeme alobalem včetně krajů a zatížíme závažím nebo zasypeme luštěninou, aby se při pečení těsto nenafouklo (pekla jsem i bez zatížení) a dáme péci do trouby na 15 minut a 180 °C.
Pak vyndáme z trouby, sundáme zátěž i alobal a na předpečený korpus nalijeme připravenou náplň. Urovnáme stěrkou, dáme zpět do trouby a pečeme ještě cca 30-35 minut. Ke konci hlídáme. Koláč necháme vychladnout a podáváme.