Lasagne z lilku a cukety

Porce: 6 porcí
Doba příravy: 120 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Velké lilky
3 ks
Cuketa
1 větší kus
Olivový olej
5 lžic
Stroužky česneku
5 ks
Cibule
2 ks
Rajčata
1 kg
Rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata
500 ml
Tymián
1 lžička
Pepř a sůl
Podle chuti
Zakysaná smetana
1 ks
Mozzarella
2 ks
Nastrouhaná gouda
200 g
Čerstvá bazalka
1 hrst

Postup

Lasagne z lilku a cukety představují svěží a zdravou variaci na klasické lasagne, která potěší všechny milovníky zeleniny. Lilek a cuketa zde nahrazují tradiční těstoviny, což činí pokrm lehčím a vhodnějším pro ty, kteří hledají zdravější alternativu. Kombinace těchto dvou druhů zeleniny v harmonii s bohatou rajčatovou omáčkou a jemným sýrem vytváří lahodné vrstvy plné chutí.

Postup:

Lilky opláchneme a odkrojíme stopku, cuketu oloupeme a obojí nakrájíme podélně na cca 1 cm plátky, které lehce posolíme a necháme na tácku nebo plechu cca 20–25 minut vypotit.

Přebytečnou vodu pak otřeme papírovým ubrouskem a plátky osmažíme dozlatova na pánvi s troškou olivového oleje nebo na grilu.

Hotové odložíme na tác nebo větší talíř.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a ve vyšší pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem ji restujeme na olivovém oleji, přidáme česnek, nakrájená rajčata, sůl, pepř, tymián a dusíme za občasného míchání cca 25 minut.

Ke konci přilijeme protlak a přisypeme nakrájenou bazalku a ještě min 5 minut povaříme.

Větší pekáč vymažeme olivovým olejem. Na dno dáme trochu červené omáčky, na ni položíme opečené plátky lilku pěkně těsně vedle sebe, pomažeme kysanou smetanou, překryjeme plátky cukety, pak pokračujeme zhruba polovinou rajčatové omáčky.

Na omáčku vyskládáme na kolečka nakrájené mozzarelly, posypeme polovinou nastrouhaného sýru, překryjeme opět plátky lilku a případně cukety, pokud nám zbyla, přelijeme zbytkem červené omáčky a zasypeme sýrem. Lasagne pečeme v troubě při 200 stupňů Celsia cca 30-40 minut.

Po upečení necháme chvíli vychladnout, aby se při krájení nerozjeli. Chuť je sladkokyselá po rajčatech a smetaně, doplněná chutí lilku a bazalky.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Salát z kedlubny, mrkve a sýru

Salát z kedlubny, mrkve a sýru

Saláty
30 min.
2 porce
Fotografie: Hummus z lilku

Hummus z lilku

Vegetariánské, Bez lepku, Veganské
60 min.
3 - 4 porce
Fotografie: mrkvové placky

Mrkvové placky

Ostatní, Slané pečivo
20 min.
5 placek
Fotografie: Řepovo fazolový falafel

Řepovo fazolový falafel

Luštěniny, Ostatní
15 min.
10 ks
Fotografie: Cuketová roláda

Cuketová roláda

Slané pečivo, Ostatní
60 min.
20 ks