Lasagne z lilku a cukety představují svěží a zdravou variaci na klasické lasagne, která potěší všechny milovníky zeleniny. Lilek a cuketa zde nahrazují tradiční těstoviny, což činí pokrm lehčím a vhodnějším pro ty, kteří hledají zdravější alternativu. Kombinace těchto dvou druhů zeleniny v harmonii s bohatou rajčatovou omáčkou a jemným sýrem vytváří lahodné vrstvy plné chutí.
Postup:
Lilky opláchneme a odkrojíme stopku, cuketu oloupeme a obojí nakrájíme podélně na cca 1 cm plátky, které lehce posolíme a necháme na tácku nebo plechu cca 20–25 minut vypotit.
Přebytečnou vodu pak otřeme papírovým ubrouskem a plátky osmažíme dozlatova na pánvi s troškou olivového oleje nebo na grilu.
Hotové odložíme na tác nebo větší talíř.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a ve vyšší pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem ji restujeme na olivovém oleji, přidáme česnek, nakrájená rajčata, sůl, pepř, tymián a dusíme za občasného míchání cca 25 minut.
Ke konci přilijeme protlak a přisypeme nakrájenou bazalku a ještě min 5 minut povaříme.
Větší pekáč vymažeme olivovým olejem. Na dno dáme trochu červené omáčky, na ni položíme opečené plátky lilku pěkně těsně vedle sebe, pomažeme kysanou smetanou, překryjeme plátky cukety, pak pokračujeme zhruba polovinou rajčatové omáčky.
Na omáčku vyskládáme na kolečka nakrájené mozzarelly, posypeme polovinou nastrouhaného sýru, překryjeme opět plátky lilku a případně cukety, pokud nám zbyla, přelijeme zbytkem červené omáčky a zasypeme sýrem. Lasagne pečeme v troubě při 200 stupňů Celsia cca 30-40 minut.
Po upečení necháme chvíli vychladnout, aby se při krájení nerozjeli. Chuť je sladkokyselá po rajčatech a smetaně, doplněná chutí lilku a bazalky.