Zapota obecná

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Zapota obecná je dalším druhem exotického ovoce, kterým si můžete zpestřit jídelníček. Je lahodná a je nutné ji sbírat ještě před úplným dozráním. Kdo by při nákupu tohoto plodu tušil, že je úzce spojen se žvýkačkou?

Sapodilla roste divoce ve Venezuele

Zapota obecná nebo také sapodilla nebo sapodila obecná je tropické ovoce kulatého tvaru s hnědou kožovitou slupkou, které chutná jako hrušky s karamelem. Plod zapoty není nijak atraktivní, chuť jeho fádní vzhled však přebije. Na regálech v obchodu lze plody občas objevit, ale určitě nejsou ve stálé nabídce. Jejich domovem je Střední Amerika. V pralesích Venezuely roste zapota obecná volně. Pěstuje se však i na plantážích, a to spíše pro mléčnou šťávu, která vytéká z kůry stromu. Je podobná kaučuku a je hlavní směsí pro výrobu přírodních žvýkaček. Ročně strom vyprodukuje až tři kilogramy této látky. Sapodilla se konzumuje jedině zralá, protože nezralé plody obsahují taniny a latex, které mohou zejména u dětí způsobit dýchací potíže, vředy v ústech nebo svědění v krku.

Zapota a její spojení se žvýkačkou

V souvislosti se zapotou uslyšíte také o žvýkačkách. Je to proto, že kůra stromu po naříznutí vylučuje bílou mízu podobnou kaučuku. I její získávání je velmi podobné. Tato látka se ze stromu sbírá a pak se za působení horka sráží. Tato lepkavá, usušená a gumovitá hmota se jmenuje chicle. Z této hmoty se pak nejčastěji vyrábějí přírodní žvýkačky.

Kromě listů, kůry a plodů najde využití i dřevo zapoty. To je velmi tvrdé a kvalitní, a proto se používá pro výrobu rukojetí a nejrůznějších náčiní.

Všechny části stromu jsou léčivé

Zapota obecná patří k těm rostlinám, které jsou léčivé od koruny po kořeny. Strom zapoty vykazuje léčivé účinky v jeho listech i v kůře. Plno vitamínů a minerálů obsahují samozřejmě i plody. Chuť zapoty lze přirovnat k hrušce se směsí karamelu. Plody se jedí nejčastěji čerstvé a doporučuje se před podáváním zapotu pořádně vychladit.

Ovoce se přidává do smoothie drinků, pohárů a nepečených dezertů. V Indonésii se plody nejčastěji upravují smažením. Zvláštností je, že je lepší plody utrhnout ještě před dozráním a nechat je dozrát mimo strom. Je to kvůli tomu, že by se míza podobná kaučuku při dozrávání přenesla do plodu a ten by pak hůře chutnal. Uvnitř plodu je jadřinec s černými semeny.

Ta nejsou přímo jedovatá, ale je ověřeno, že pokud jich sníte větší množství, mohou vás postihnout bolesti břicha a nevolnosti. Z listů místní připravují odvar, který zastavuje kašel a údajně prý léčí také úplavici.

Jaké látky sapodilla obsahuje?

V ovoci najdete vlákninu, polyfenoly, flavonoidy, terpeny, glykosidy, přírodní cukry – glukózu, fruktózu a sacharózu, vitamín B5, vitamín C, hořčík, vápník, folát, draslík, železo a další cenné látky.

Zdroj: Freepik.com

Zdravotní přínosy zapoty

V zapotě najdete spoustu vitamínů a minerálů, které komplexně zlepšují zdraví. K efektivnímu využití vitamínů přispívá i fakt, že se plody nejčastěji konzumují čerstvé. Samozřejmě nemůžete od občasné konzumace tohoto ovoce čekat zázraky.

Je však potvrzené, že pravidelná konzumace:

  • účinkuje proti artritidě (dokáže ulevit od bolesti a zánětu)
  • příznivě ovlivňuje léčbu cukrovky (obsahuje látky, které regulují hladinu glukózy a lipidů v těle)
  • působí antioxidačně
  • zvyšuje energii
  • navozuje hormonální rovnováhu
  • pro svůj vysoký obsah vlákniny upravuje zažívání
  • funguje proti zácpě i proti průjmu
  • snižuje horečku
  • podporuje tvorbu kolagenu
  • urychluje hojení ran
  • pomáhá bojovat s infekcemi
  • posiluje imunitu
  • působí antivirově a antibakteriálně
  • podporuje tvorbu kolagenu

Pěstování zapoty u nás

Zapota se u nás příliš často nepěstuje. Vyžaduje totiž speciální klima, které jí jsou schopné poskytnout pouze pralesy Střední Ameriky. Ale určitě vás při konzumaci této plodiny napadne zasadit si její semena. Podařit se to může. V létě je možné letnění rostliny. Na zimu je potřeba ji chránit před chladem a přezimovat jako ostatní teplomilné rostliny. Skleník nebo zimní zahrada je pro ni ideálním místem. Prvních plodů se můžete dočkat za hodně dlouhou dobu – většinou až po osmi letech. Při pěstování se tedy musíte obrnit trpělivostí. Výsledky však mohou stát za to, byť jen za zkušenost s ne příliš známou exotickou rostlinou.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama