Slunečnicová semínka jsou dnes k dostání v mnoha podobách. Zatímco někteří preferují konzumaci slunečnicových semínek v jejich přirozené podobě, jiní je milují naložené v soli nebo koření. V obou případech tímto dodáváme tělu potřebné vitaminy, minerály a další živiny. Prospěšnost slunečnicových semínek je známá už více než 5 tisíc let. Seznamte se s jejich účinky pro zdraví i vy. Prozradíme vám také, jak správně slunečnicová semínka konzumovat.
Slunečnicová semínka – latinsky Heliathus annuus
Jak již bylo zmíněno, slunečnicové semínko se konzumuje už od nepaměti. Dostupné prameny potvrzují, že se pěstují už přes pět tisíc let. Dokonce se pěstují i v místech, kde se slunečnice poprvé objevila čili v Severní Americe.
Pěstování slunečnicových semínek
Jelikož je pěstování slunečnice velice jednoduché, nemůžeme se divit tomu, že se aktivně pěstuje i u nás. Konkrétně byste obrovská slunečnicová pole našli na jižní Moravě, která je v létě slunečnicemi doslova zalitá!
Slunečnici zásadně sázíme na místo, které je chráněné před větrem a které je přesto dostatečně slunné. Se zaséváním čekáme do dubna, kdy máme jistotu, že se už nedostaví zimní mrazíky. Při pěstování nezapomínáme na zalévání, zejména během horkých letních dnů musí být zálivka opravdu hojná.
zdroj: Pixabay.com
Skladování slunečnicových semínek
Co se týče skladování slunečnicových semínek, je nutné je před uložením nechat opravdu dobře vysušit. Poté se vloží do dobře těsnícího obalu, čímž se zabezpečí před vší vlhkostí okolního prostředí. Takto zabalená semena se posléze skladují na chladnějším místě, kde se teplota pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti stupňů Celsia.
Slunečnicová semínka a účinky na zdraví
Slunečnicová semínka se právem zařadila mezi superpotraviny. Obsahují totiž tolik zdraví prospěšných živin jako jen málokterá potravina. Konkrétně v nich nalezneme velké množství esenciálních mastných kyselin, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Dále semínka obsahují vitaminy skupiny B, také spoustu minerálů, jako jsou selen, mangan, hořčík nebo draslík a železo. Jedná se zároveň o silný antioxidant, který umí snížit tvorbu krevních sraženin.
Prevence rakoviny
Nejen s krevními sraženinami si slunečnicová semínka poradí. Jedná se také o účinnou prevenci proti nebezpečné rakovině. Semínka totiž obsahují i vitamin E a hodně vlákniny. Tato kombinace snižuje především pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Obecně však zabraňuje takzvané proliferaci rakovinných buněk.
Proti kardiovaskulárním onemocněním
Jak možná víte, na kardiovaskulární onemocnění se v České republice nejvíce umírá. Proto bychom měli srdíčko podporovat. Jde to například se slunečnicovými semínky, které umí snížit nejen riziko vzniku infarktu, ale také riziko vzniku srdečního záchvatu či jiného kardiovaskulárního onemocnění.
Mají protizánětlivé vlastnosti
Věděli jste, že slunečnicová semínka mají taktéž protizánětlivé vlastnosti? Opět za to vděčí vitaminu E, který zabraňuje poškozování tukových struktur a molekul. Díky této vlastnosti umí semínka snížit i příznaky astmatu nebo nepříjemné revmatoidní artritidy.
Další účinky slunečnicových semínek:
- Zmírňují cukrovku
- Zklidňují nervy
- Pro zdravé kosti a zdravou pokožku
Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky slunečnicových semínek, pokud se konzumují s mírou a pokud se konzumují ryze semínka rostliny. Například korunní plátky slunečnic, z níž semínka pochází, jsou pro člověka jedovaté, proto těm je dobré se vyhýbat.
Využití slunečnicových semínek nejen pro hubnutí
Slunečnicová semínka jsou určena primárně ke konzumaci. Pro své výživové hodnoty jsou slunečnicová semínka vhodná pro podporu hubnutí. Proto jsou součástí například nejrůznějších cereálních směsí, které se přidávají do snídaňových kaší nebo jogurtů. Jsou však součástí i zdravých buchet. Můžete je ale konzumovat i samostatné například u televize jako alternativu k chipsům nebo jiným nezdravým pochutinám. Pokud se zajímáte o své zdraví, vybírejte vždy nesolené a nekořeněné semínka.
Slunečnicová semínka je možné využít i pro výrobu vlastní pleťové masky. Vyrobíte ji rozmixováním hrsti semínek s kapkou přírodního panenského oleje a medu.
zdroj: Pixabay.com
Jak konzumovat slunečnicová semínka
Pokud patříte k těm, kteří konzumují slunečnicová semínka přímo z obalu, děláte velkou chybu. Semena slunečnice jsou, stejně jako ostatní semena a ořechy, totiž stravitelnější, chutnější a zdraví prospěšnější, pokud je předem namočíte. Mohou za to tzv. inhibitory enzymů, které v neaktivní době po vyloupnutí pomáhají zajistit, aby semeno „spalo“ do chvíle, než bude vysazeno. Namáčet nemusíte jen do vody. Lze jej aktivovat také s mlékem, v kaši, jogurtu, oleji či v jiných tekutinách.